Många hästägare har utmaningar med att lasta sin häst. Hästnet pratade med Frida Albertsson på försäkringsbolaget IF och fick hennes bästa tips för att lyckas med lastningen.
En del hästar går in i transporten hur självklart som helst, andra gör det inte. Lösningen för att lyckas med lastningen ligger i att träna lastning och att beväpna sig med en stor dos tålamod, säger Frida Albertsson på IF.
Var positiv, lugn och tålmodig och ha inte för höga förväntningar i början. Första dagen kanske du ska ha som mål att bara få upp hovarna på rampen och först efter några dagar kanske hela hästen går in helt i transporten. Den tredje dagen kan du köra en kort sträcka och så vidare. Stressa inte. Sällskap kan också vara bra för en orolig häst, så ställ om möjligt en lugn stallkompis bredvid.
Förberedelse. Träna mycket! Öva, öva, öva så att hästen blir van och trygg att lastas i olika miljöer. Är hästen ängslig hjälper det att skapa en ”inramning” det vill säga att man ställer transporten nära en vägg eller att man tar hjälp av linor. Använd handskar och ordentliga skor (snurra ej grimskaftet runt handen!) och håll ett säkert avstånd utan att förlora kontakten med hästen.
En del stressade hästar kan kasta sig, fläka sig eller trampa snett på rampen och där göra illa sig på benen. Hästen kan få muskelskador, sträckningar och bristningar. De kan kasta sig så illa så de går omkull eller fastna över bommen i transporten. Det är också lätt hänt att hästen får trampskador vid lastningen eller i transporten vilket kan förebyggas med transportskydd, lindor & boots som skyddar hoven, ballar och kronrand. Hästägare kan lätt få skador i händerna av grimskaft eller bli trampad på eller sparkad. Linda ej grimskaftet runt handen och håll ett säkert avstånd från hästen. Det är viktigt att visa att det är du som styr om hästen går för nära.
Väntar för länge med träningen. Lastar för sällan. Stressar fram resultat. Det är också vanligt att man försöker tvinga hästen och stressar och drar i den då den redan är på väg in i transporten. Andra misstag man gör är att man glömmer att använda handskar eller sätter för bommen för fort vilket kan framkalla panik när hästen känner sig instängd.
Tålamod och lugn är viktigast men också förståelse för att alla hästar är individer och det finns olika saker som passar olika hästar. Tussar i öron och fenwickhuva kan vara lugnande på en del hästar. Och tänk på att du bör ha belysningen på i transporten så hästen ser vart den ska. Mellanväggen kan breddas/tas bort då en del kan ha svårt/få problem att gå in där det är smalt. Man kan också höja fram bommen. Sätt en hink med belöning inne i transporten och ha godis i fickan. Men framförallt - se till att hästen litar på dig och ha tid till lastningen.