Artikel i samarbete med Strömsbergs Gård
Har du investerat i ett täcke som glider och orsakar skav? Det är inte ovanligt, men irriterande. Hästnet har pratat med Anna Bäck på Strömsbergsgård om hur du mäter och väljer rätt täcke för din häst, så du undviker felköp och ger din häst bra och hållbart skydd mot väder och vind.
Strömsbergsgård är en webbutik och ridsportbutik norr om Stockholm. De är en av världens största återförsäljare av Horseware täcken och har varit verksamma i branschen sedan 1997. De har stort kunnande om all utrustning till häst, de vet hur täcket ska sitta för optimal passform och skydd, och hur du väljer rätt täcke till just din häst. Anna har en gedigen ridsportbakgrund. Hon har arbetat som hästskötare åt Malin Baryard och hon har även arbetat i flera år internationellt bland annat hos Schockemöhle.
”Alla hästar har inte behov av ett täcke. Det är lika individuellt som för oss människor, det viktigaste är att hästen är nöjd och glad. Men en ”medel” häst som är halvklippt och arbetas regelbundet av en hobbyryttare brukar ha någon form av regntäcke då väta i kombination med blåst är det tuffaste för hästen att hantera. Så ska man lägga pengarna på något så är det ett riktigt bra regntäcke som sen kan kombineras på olika sätt för olika behov. Man behöver också anpassa efter vilket system man har för täckesbyten i stallet, vissa hästar byter man inte täcken på alls under dagen och då behöver man anpassa valet av täcke efter det. De flesta regntäcken har någon form av andasfunktion, och det finns också täcken som bildar en skyddande luftspalt mellan pälsen och täcket för ökad isolerande effekt och för att täcket inte ska tynga ner på hästen, samt för en bättre andasfunktion.”
”Man tittar dels på denier, som är ett mått på slitstyrka och täthet- ju lägre denier desto sämre slitstyrka generellt sett. Dels tittar man på vilken typ av material som täcket är sytt i. Till exempel är ett täcke med 1000 denier i nylon mindre slitstarkt än ett täcke med lägre denier men som är sytt i ballistisk nylon (samma material som man använder i skottsäkra västar). Om man är osäker på material och slitstyrka är det bra att prata med återförsäljaren så man får rätt råd.”
”Utifrån erfarenhet vet jag att många hästägare har lite för stora täcken till sina hästar, vilket leder till att täcket glider bakåt och orsakar skav på framför allt bogarna. De kan också ha valt ett täcke med fel passform för sin häst. För att hitta rätt storlek på täcke för sin häst behöver man dels mäta rätt, dels välja rätt märke på täcke med rätt typ av knäppning utifrån sin hästs passform. När du ska mäta storlek ska du mäta kroppsformen, inte ryggen. En ädel häst jämfört med en grövre typ har olika storlekar även om de är lika höga och har lika långa ryggar. Börja mät där du knäpper täcket på framsidan, alltså mitt på bringan. Dra sen måttbandet en rak linje till mitten på svansen, och sen drar du av 10 cm. Då får du med hela hästens kroppsform. Film på hur du ska mäta hittar du här: Så mäter du rätt täckesstorlek
”Jag rekommenderar att man försöker byta till ett täcke som passar för ett täcke ska inte skava, det finns mycket att välja på andrahandsmarknaden om man inte vill köpa ett helt nytt. Om man inte hittar något kan det gå att sy om täcket för bättre passform- men det bästa är ett helt täcke som sitter rätt. Jag rekommenderar inte bogskydd då det inte löser grundproblemet.”
”Nästan alla täcken med funktionella material, som regntäcken exempelvis, är känsliga för temperaturen när du tvättar, högre temperatur förstör funktionen i täcket. De ska ofta tvättas i max 30 grader. Om täcket är väldigt smutsigt rekommenderar jag att du blötlägger täcket i en balja över natten vilket då tar bort den värsta smutsen, och sen tvättar det i maskinen. Om du behöver återimpregnera täcket rekommenderar jag flytande impregnering som du lägger i sköljmedelsfacket.