Sommaren är härlig men innebär också att insekterna frodas. Myggor, flugor, fästingar och bromsar kan orsaka lidande för många hästar under betessäsongen och allra värst är det för fölen. Hästnet pratade med Caroline Brunstedt på Brunmåla hästklinik om vilka insekter som är värst och vad man kan göra för att skydda sin häst.
Fästingar är de djur som i högsta grad associeras med sjukdom hos häst, och det handlar främst om Granulocytär anaplasmos, tidigare kallad Ehrlichios, som orsakas av en bakterie som överförs via fästingbett. Infektionen karaktäriseras av hög feber, nedsatt allmäntillstånd, vinglighet eller ovilja att röra sig, svullnad i ben samt ibland också gulaktiga slemhinnor. Sjukdomen kan även förlöpa subkliniskt, dvs hästen uppvisar inga symtom. Fästingar trivs i skuggiga, fuktiga marker med riklig vegetation och för att förebygga fästingangrepp kan man undvika att låta hästar beta i sådana miljöer. Visitera igenom hela hästen varje dag och plocka bort eventuella fästingar så fort som möjligt.
Knott och mygg kläcks i stillastående vattensamlingar och ökar snabbt i antal när vädret slår om från regn och kyla till värme. Knott är mest aktiva på kvällen, natten och i gryningen. De trivs framförallt i skuggiga och fuktiga områden. Det är viktigt att skydda hästen från massiva knottangrepp då det kan påverka hästen kraftigt och till och med orsaka dödsfall. Föl är särskilt känsliga. Islandshästar är känsliga mot så kallade Svidknott. De reagerar på svidknottens saliv med att utveckla hudirritation och intensiv klåda som orsakar så kallade ”sommareksem”.
Broms är snabbflygande insekter som är mest aktiva dagtid. Med hjälp av sina kraftiga käkar biter de hårt och hästarna kan springa i panik för att försöka fly undan de smärtsamma betten. Bromsarnas bett kan också orsaka infektionssjukdomar.
Det finns olika typer av flugor som orsakar lidande hos hästar.
Stickflugor som sticker för att suga blod och stickflugans saliv kan orsaka allergi hos hästar.
Husflugan finns både inom- och utomhus. Flugan slickar i sig blod och tårvätska. Både stickflugan och husflugan är mellanvärdar för ögonmask. Husflugan lägger sina ägg i gödsel och kan dessutom sprida den så kallade Habronema-larven som orsakar mycket svårläkta sommarsår.
Lusflugan är en platt och vinglös fluga som suger blod och den finns året om. Lusflugan irriterar hästen genom att krypa runt svansroten och mellan bakbenen.
Styngflugan lägger sina gulvita ägg på hästens bogparti och på frambenen vilket ses som små, gula prickar. De brukar oftast inte märkas förrän på sensommaren när äggen kläckts och hästen får intensiv klåda. Klådan gör att hästen biter sig och då får den i sig larverna. Efter någon månad utvecklas de till inälvsparasiter som sitter fasthakade i klungor på insidan av magsäcken. För att få bort parasiterna bör man avmaska hästen under september – oktober samt skrapa bort äggen när man ser dem i hästens päls, till exempel med hjälp av en ryktsten.
Flugor kan bära på inälvsparasiten Habronema, vars larver kan orsaka svårläkta så kallade ”sommarsår” hos hästen. De kan även infektera ögonen. För att minska mängden flugor som kläcks är det viktigt att hålla rent i stallet och forsla bort gödsel. Skydda eventuellt uppkomna sår mot flugor och skydda hästens ögon mot flugor.
-Erbjud din häst öppna betesmarker, gärna lite högre belägen, där det blåser lite, eftersom dessa brukar ha mindre problem med insekter än betesplatser i skog och fuktiga marker.
-Klipp inte man, svans och öronhår i onödan under sommaren då håret skyddar mot insekter.
-Använd insektsmedel om det behövs men med försiktighet, läs noga på förpackningen och använd endast produkter som är godkända och avsedda för häst. Tänk på att produkterna ofta är skadliga för miljön och för andra djur.
-Flugtäcke och huva kan vara ett alternativ men kontrollera att de har bra passform. –
-Beroende på vilken typ av insekter man har besvär med kan man stalla in hästarna under den del av dygnet då insekterna är som mest aktiva.
-Beteshästar får lätt flugägg i ögonen, vilket kan leda till inflammationer. Skölj med ögonbad.
-Skydda sår med sårspray som ger en täckande hinna.
-Kontakta en veterinär om besvären blir för plågsamma
Källa: Caroline Brundstedt på Brunmåla Hästklinik samt Apotekets hälsoråd för häst.