Visste du att förstoppningskolik är vanligast vintertid? Är du en av dem som testat olika husmorsknep för att bli av med envis mugg? Vintern kan vara härlig med både snö och frost, bara att slippa lera en period gör ju vilken hästägare som helst lycklig. Men det finns också baksidor med vintern, här får du veta mer om hur du kan hjälpa din häst och undvika vinterplågorna mugg, rasp och kolik.
Mugg och rasp
Mugg är en hudinflammation som leder till vätskande sår och sårskorpor i karlederna, rasp är när mugg spridit sig högre upp i skenbensområdet. Värme, svullnad, ömhet och ibland hälta kan också uppstå i samband med mugg och rasp. Vanligtvis beror problemen på att oönskade bakterier trängt igenom hudens skyddande barriär, detta sker lättare om huden har minskad motståndskraft och är fuktig, t ex när hästen går mycket i leriga hagar. Andra orsaker kan vara överkänslighet mot exempelvis solljus, vissa växter på bete eller strömaterial. Fotskabb kan också ge upphov till rasp- då har hästen även klåda.
Förebygg mugg
För att förebygga den här typen av problem är rengöring efter utevistelse A och O. Spola helst av benen om hästen är mycket lerig, och alltid om den gått på saltat underlag ute. Undvik att borsta fuktiga ben, detta är tufft för huden och små sår kan uppstå där bakterier sen lättare kan tränga in. Rengör då hellre med vatten och svamp, och det är bra om du kan torka benen efteråt. Se till att hästen står på ren och torr bädd och att alla skydd är väl rengjorda och torra samt sitter bra, så att inte skav kan uppstå. Var noga med att känna i hästens karleder efter tecken på mugg varje dag, och när du ändå håller på kan du lika gärna visitera hela benen och känna på dem och hovarna. Gör det till en bra vana så upptäcker du snabbt om något förändras.
Om hagarna är leriga försök åtgärda problemet med dränering. För att stärka hästens eget immunförsvar och hudens barriär vill jag gärna tipsa om att ge hästen lite extra zink (gärna organiskt bundet för bra upptag i hästens kropp), och att förövrigt se till att hästen har en bra och välbalanserad foderstat som täcker alla hästens vitamin och mineralbehov.
Behandling
Lindrig mugg och rasp brukar gå bra att behandla själv. Då bakterierna sitter under sårskorporna är det viktigt att få bort dem för att kunna göra rent ordentligt. Såhär gör du:
Mjuka upp skorporna med vaselin eller någon vegetabilisk olja som du låter sitta i ca 30-60 min innan du tvättar med mild oparfymerad tvål t ex lactacyd. Eftersom bakterierna sitter under behöver skorporna trilla bort först. Om de sitter mycket hårt upprepa behandlingen under några dagar, riv inte bort dem.
Efter rengöring med och noggrann sköljning torka helt torrt med ren handduk.
Vid svårare fall eller om lactacyd inte hjälper kan du använda 2% klorhexidintvål, följ instruktionerna.
Efter att du torkat kan du smörja in karleden med något milt antibakteriellt t ex medicinsk honung eller annan mild antibakteriell kräm utan kortison.
Om hästen inte blir bra efter ett par dagars behandling eller har återkommande problem kontakta veterinär.
Lymfangit
En komplikation som uppstår ibland vid mugg är lymfangit. Då har inflammationen spridit sig vidare till lymfkärlen i hästens ben, som svullnar upp kraftigt då vätska inte transporteras bort ordentligt, du behandlar lymfangit genom att försöka få bort inflammation och svullnad i benet. Kyla med vatten under ca 20 minuter, rörelse, linda med lindor samt givetvis behandla muggen. Om hästen är extremt svullen, har feber och/eller är mycket halt, eller om behandlingen inte hjälper på ett par dagar kontakta veterinären.
Förstoppningskolik
I Sverige är det vanligare med förstoppningskolik under den kalla årstiden, vilket kan bero på minskad tillgång till bete, torrt eller fiberfattigt foder, snabba foderbyten, att hästen rör på sig mindre vid dåligt väder eller boxvila samt även att hästarna ibland dricker för lite. Det positiva i detta är att allt ovanstående går att påverka.
Förebygga förstoppningskolik
Det finns några punkter som är extra viktiga för att förebygga kolik, detta gäller året runt och inte bara under den kalla årstiden:
Se till att hästen har fri tillgång på rent friskt vatten ute och inne. De flesta hästar dricker mer vatten ur hink än vattenkopp- och du ser också hur mycket vatten din häst dricker. Om hästen dricker dåligt kan du ”smaksätta” vattnet med lite mash, då får du också i hästen extra fibrer. Vissa hästar föredrar lite varmare vatten och andra mer kallt. Lär känna din häst och vad den gillar mest. Om du bara har vatten i vattenkopp- kontrollera flödet varje dag, isproppar i rör kan drabba en vattenkopp men inte de andra.
Se till att din häst får i sig tillräckligt med grovfoder, och har lång ättid. Det går bra att komplettera med halm för längre ättid- men då är det också extra viktigt att hästen dricker ordentligt.
Om hästen inte rör sig så mycket i hagen behöver du se till att den rör sig mer, då stillastående ökar risken för kolik. Förutom vanlig träning kan du träna den för hand, eller leda den om du inte har tillgång till skrittmaskin. Om hästen har boxvila kan du blötlägga fodret och se till att hästen får i sig mycket fibrer t ex via blöt mash. Ta hjälp att räkna ut en ordentlig foderstat med hänsyn till boxvila, ättid, fibrer m.m.
Om din häst drabbas av kolik
Om din häst uppvisa koliksymptom bör du kontakta veterinär. Vanliga symptom är nedsatt aptit, att hästen inte söker kontakt, att den vill lägga sig ner, skrapar med framhovarna och tittar flankerna, orolig (ibland apatisk).
Innan du kontaktar veterinären bör du kunna svara på följande frågor:
Slemhinnornas färg. De ska vara ljusrosa och fuktiga och om du trycker på tandköttet med fingret ska färgen återvända inom ett par sekunder.
Hästens temp. En häst har normalt en temperatur mellan 37-38,2 grader. För att veta vad din hästs normala temperatur är bör du tempa den några dagar i rad, helst vid samma tidpunkt, när den är frisk.
Räkna andetagen. Normal andningsfrekvens är 8-16 andetag per minut.
Ta pulsen. Normal hjärtfrekvens är 32-40 slag per minut. En puls på över 50 slag per minut tyder på smärta eller annan stress.
Lyssna på tarmljuden. Lägg örat mot hästens flank. Notera ljuden på både höger och vänster sida, det ska ”bubbla” och låta lite- inte vara tyst.
Vi hoppas på sköna vinterdagar tillsammans med våra hästar, och att både vi och de håller oss friska och pigga framöver!
Källor: Orsaker till kolik hos häst, Edstam, SLU, 2014
Håll hästen frisk, Pettersson och Green
Hästens Konvalescens, Gustaf Björck