Sadeln är en stor investering, och ofta vill man ha mer än en. Så vilken sadel ska man välja och hur ska den skötas för bästa hållbarhet?
Vi har pratat med sadelutprovaren Berith Håkansson som samarbetar med sadelmakarmästaren Mia Sunnman och varit verksam i branschen i över 25 år. Berith har stor erfarenhet av att passa ut och optimera sadlar och nu får vi ta del av hennes bästa tips!
Vad är viktigt att tänka på när man ska välja en ny sadel till sin häst?
”Man kan börja med att titta på vilken typ av häst du har, är den smäcker eller kraftigt byggd. Hur ser manken ut, har hästen mycket manke eller mer långdragen. Är ryggen rak eller svängd? Är hästen långt byggd eller lite mer kompakt? Det är bra om du har möjlighet att provrida flera olika sadlar och kan ta hjälp av en kunnig sadelutprovare.”
Hur kan man som hästägare tänka när det gäller byte av sadel för unghästen som ju hela tiden växer och förändras i kroppen?
”Unghästar kan vara lite klurigare att hitta en passande sadel till, för de har inte en färdigutvecklad manke, de är lite platta och samtidigt runda i formen, vilket gör att det kan vara svårt att hitta en sadel som ligger still. Samtidigt är det jätteviktigt att den ligger bra så att den unga hästen har en möjlighet att utveckla sig. Det kan då vara bra att välja en sadel där du kan ändra koppjärnet, så du kan ändra storlek på sadeln vartefter hästen växer. Man bör leta efter en bra kvalitetssadel som går att ändra helt enkelt. Idag finns det många märken som har denna funktion.”
På Hästnet finns ett stort utbud av begagnade sadlar, hur bör man tänka när det gäller köp av begagnad sadel?
”Det beror lite på hur gammal sadeln är. Om den är över ca 15 år så var uppmärksam så att sadeln inte är trång mellan bossorna, det är inte de modernare sadlarna. Sen ska den givetvis vara välvårdad och väl omhändertagen i lädret. Stoppningen ska inte vara knölig eller hård, ull är ju ett levande material som flyttar sig. Man bör undvika att köpa en sadel som är mer än ca 15 år med permanentstoppning, de nyare sadlarna med denna typ av stoppning har utvecklats mycket sedan dess och har mycket hög kvalitet. Vissa fel kan vara svåra att upptäcka innan du ridit i sadeln eller sett den på nära håll, som att bommen är av exempelvis. Men man kan titta efter så att det inte är bubbligt i lädret i sätet, det kan vara en indikation på att bommen är av.”
Om man köper en begagnad sadel men inte har möjlighet att provrida den, är det något man kan göra för att välja en så passande sadel som möjligt till sin häst?
”För att göra det så bra och ekonomiskt som möjligt så ta hjälp av en kunnig sadelutprovare som kan komma och titta på din häst innan du börjar leta, så du vet vilken typ av sadel och vilken storlek du ska leta efter.”
Hur vet man att det är dags att köpa en ny sadel till hästen?
”När sadeln inte ligger still utan kanske glider framåt, bakåt eller rullar. Framförallt kan man väldigt tydligt se på hästen att den inte trivs med sadeln, den kan bli arg när du sadlar eller verka missnöjd när du rider, kanske vifta onormalt mycket med svansen. Den kan också få ett begränsat rörelsemönster med kortare steg. Man kan gärna ta hjälp av någon som tittar när du rider också om sadeln kanske åker upp bak eller fram under ridning.”
Hur vårdar man sin sadel för optimal hållbarhet?
”Om sadeln är stoppad med ull eller ullblandning behöver den kollas över av sadelmakare en gång per år. Det är inte säkert att den behöver stoppas om, men den behöver kollas. Vissa modernare sadlar av lite mer exklusiv modell har permanentstoppning som närmast kan liknas vid en tempurmadrass som formar sig efter både hästen och ryttare, och de stoppar man inte om. Vad gäller själva lädervården ska du göra rent sadeln varje dag, och gärna även använda läderbalsam. Sadelöverdrag och stigbygelskydd bör också användas varje dag.”
Behöver man ha en hopp respektive dressyrsadel eller räcker det med en allroundsadel?
”Oftast har ju ekipaget någon av grenarna som nummer 1, och välj då gärna en bra sadel till huvudgrenen och en lite billigare eller begagnad till den andra grenen. Men ha gärna två sadlar för olika behov.”
Du vet väl att du hittar ett stort utbud av begagnade sadlar och annan utrustning på hästnet.se?