Är alla ston lämpliga för avel och vad ska man tänka på när man väljer hingst? Vi har pratat med Emma Thorén Hellsten som är Avelsledare på SWB för att få svar.
Det första du bör fråga dig när du funderar på att avla på är vilket mål du har med aveln. Varför tar du ett föl och vilka egenskaper önskar du hos fölungen? När du är klar över vilka egenskaper du önskar hos avkomman, är det dags att granska stoet. Om stoet inte är i närheten av det du önskar är det ingen bra idé att ta ett föl på just henne. Hingsten kan inte kompensera allt. Genetiskt står stoet och hingsten för femtio procent var men eftersom stoet i hög grad präglar fölungen även med sitt beteende och temperament, betyder valet av sto väldigt mycket. Om stoet inte ligger nära ditt avelsmål bör du kanske välja att avla på ett annat sto i stället, eller köpa ett föl. Utöver att stoet ska stämma med ditt avelsmål, behöver hon vara frisk i allmänhet och ha friska reproduktionsorgan. Det kontrollerar du lämpligtvis hos en veterinär på en seminstation.
Om stoet inte är frisk så att det är tveksamt om hon kan bära fram ett föl är det givetvis inte lämpligt att betäcka henne. Kolla med din veterinär om du är tveksam. Om stoet har eller är bärare av någon ärftlig sjukdom är det också tveksamt om man ska avla på henne. Det beror förstås på vilken defekt/sjukdom det gäller. Kolla med din rasförening eller veterinären. Likaså om hon har ett besvärligt lynne/temperament. Det kan dels bli problematiskt i hanteringen av sto och föl, men är också i viss del överförbart till avkomman, både genom arv och prägling.
Hingsten ska i största möjliga mån förstärka stoets goda egenskaper. Dvs han ska gärna ha samma positiva egenskaper som stoet. Har stoet någon svaghet/mindre bra egenskap ska man inte välja en hingst som har samma svagheter. Välj gärna en hingst med dokumenterat bra fertilitet, särskilt om ditt sto inte fått föl tidigare och du är osäker på hur lätt hon har att bli dräktig. Att inte få sitt sto dräktigt kan snabbt ge dig stora kostnader. Välj också gärna en hingst som du kan få tag på objektiva fakta om. Alltså fakta i form av bedömningsresultat från någon avelsförening eller officiella tävlingsresultat. Fall inte bara för reklamen. Se gärna till att se hingsten i verkligheten om möjligt. Inte bara på bild och video. Såhär på våren kan man t.ex. åka på någon av alla de hingstvisningar som arrangeras. Har hingsten använts i avel tidigare finns ofta information om hur hans avkommor blivit hos avelsföreningen/föreningarna han verkar i. Kanske har de också avelsrådgivningsservice. Tala också gärna med erfarna uppfödare och be om tips. Försök få se avkommor till hingsten. T ex kan man åka och titta på Unghästbedömningar och tävlingar (om det är en äldre hingst med tävlande avkommor).