Då och då blir svenska hästar sjuka av herpesviruset EHV-1. Vi har samlat den viktigaste informationen du behöver ha koll på om sjukdomen.
Infektioner med herpesvirus är mycket vanligt bland svenska hästar. Det finns flera olika herpesvirus och det mest fruktade benämns EHV-1.
Det finns två varianter av viruset EHV-1. I det ena fallet är symptomen luftvägsinfektion, feber och förkylning samt plötslig kastning hos dräktiga ston. Det förekommer också en variant som ger förlamning hos hästen. Vaccin finns mot luftvägsinfektionsformen men inte mot den neurologiska formen. Här är den viktigaste informationen om infektionen. Läs mer på Statens Veterinärmedicinska anstalt.
Viruset är luftburet vilket betyder att det kan föras mellan hästar som delar luftrum, till exempel i en byggnad. Ju längre bort den virusutsöndrande hästen står, desto mindre koncentration av virus i luften och det blir inte tillräckligt för att kunna smitta. Ett väl tilltaget säkerhetsavstånd är 50 meter.
EHV kan också smitta genom att en häst får kontakt med fysiska objekt som andra, smittade hästar varit i kontakt med. Till exempel människor som bär på smittan eller människans kläder, utrustning, hästtransporter, ryktsaker eller matbehållare.
Viruset dödas av de flesta desinfektionsmedel. Efter att symtomen lagt sig finns herpesvirus kvar latent i kroppen i ett vilostadium. I vilofas är virus inte smittsamt, men det kan reaktiveras vid ett senare tillfälle.
De vanligaste symtomen är feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk osta förekommer framförallt hos unga hästar. Svullnad i benen förekommer ofta.
Ston som kastar visar sällan andra symptom än just detta. Aborten sker oftast under den senare delen av dräktigheten. En del föl föds fullgångna men är svaga och avlider ofta efter några dagar.
Vid den neurologiska varianten uppträder neurologiska symtom ungefär 4-8 dagar efter en febertopp men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt.
Inkubationstiden är så kort som 24 timmar men oftast tar det 4-6 dagar innan hästen blir sjuk. Det kan också ta längre tid.
Om din häst visar feber, luftvägssymtom eller neurologiska symtom eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2-4 dagar.
Isolering bör hållas i minst tre veckor efter sista symtom. Vid neurologisk form används ofta fyra veckor. Rengör och desinficera utrymmen där kastning skett samt infekterade hästars stall och utrustning.
Behandling består av vila och vid behov, understödjande behandling med till exempel antiinflammatoriska medel. Antibiotika hjälper inte eftersom EHV är ett virus. Vid den neurologiska formen kan det hända att hästen behandlas med dropp eller antiinflammatoriska läkemedel samt att den får hjälp att tömma urinblåsan. Om hästen inte kommer upp själv kan den behöva avlivas av djurskyddsskäl.
Källa: Sveriges veterinärmedicinsk anstalt https://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/virusabort-ehv-1-hast