Sadeln är ett stort och viktigt inköp för hästägaren, och det är en riktig djungel med en uppsjö av modeller att välja bland. Hur gör man för att välja rätt sadel till sin häst och hur vårdar du den rätt? Vad ska du undvika? Hästnet har pratat med sadelmakarmästare Mia Sunnman som arbetat med sadelutprovningar och omstoppningar professionellt sedan 2009, utöver en gedigen hästbakgrund.
Vare sig du har en eller flera hästar är sadeln med tillbehör oftast den dyraste utrustningen du köper till din häst, och det är oerhört viktigt att välja rätt. Men hur börjar man och vilken modell ska du välja? Ska du ha en eller flera sadlar? Mia reder ut begreppen.
”När man letar ny sadel till sin häst bör man veta vad för typ av rygg hästen har. Ingen rygg är den andra lik och bara för att den har en viss form i stallgången så behöver den inte alls se likadan ut i rörelse under ryttare. Så mitt första tips är att försöka läsa på vad olika märken passar för typer av ryggar. Sen är det ju lika viktigt att sadeln även passar ryttarens kroppsform och anatomi. Så det är många pusselbitar som ska falla på plats där.”
Mia tipsar vidare om att satsa på en begagnad märkessadel som oftast har bättre kvalitet på läder och bom, samt håller sitt värde i många år.
”En sadel av bra kvalitet är oftast utmärkande på att den ligger riktigt bra på hästen men även komfortabel för ryttaren. Skinnet håller en högre kvalitet samt hantverket är bättre och mer hållbart. Skinnet är oftast från Europa och ser finare ut. Är sadeln omstoppningsbar så har den högre kvalitet på ullen och är oftast mycket fint stoppad redan från fabrik. Oftast kan du känna stor skillnad mellan en lågprissadel och en premiumsadel snabbt.”
En hoppsadel är anpassad för hoppning genom att ge ryttaren stor rörelsefrihet, men samtidigt bra stöd för ryttarens knän. Den är mindre, lättare och mer framskuren än dressyrsadeln. Dressyrsadeln är anpassad för att ge ryttaren en djupare sits med bra kontakt med skänklarna. Så kåporna är längre och smalare, och bakvalvet högre. Allroundsadeln är en blandning av hopp- och dressyrsadeln. Sen finns det också sadlar för western, islandshäst samt bomlösa sadlar. Mia berättar att allroundsadlar är mer ovanliga att hitta numera, då en allroundsadel varken bidrar till en korrekt dressyrsits eller en korrekt hoppsits. Så flera sadeltillverkare har slutat tillverka dem, då många ryttare numer föredrar en av varje för att få ut maximalt ur varje disciplin.
- En sadelutprovare är viktig för att kunna vägleda ekipaget till rätt sadel. En riktigt bra sadelprovare tar hänsyn till hästens anatomi och rörelsemekanik och gör en bra analys tillsammans med ryttaren och även tar hänsyn till deras gemensamma mål inom ridningen. Så man kan skapa en plan för framtiden om hästen ändrar sin muskulatur efter sadelbyte eller när den växer, fortsätter Mia.
Att välja sadelgjord är egentligen lika viktigt som att prova ut en sadel. Sadelgjorden ska ligga bra och ge full rörelsefrihet för hästen. Gjorden ska inte skava, då behöver man byta. När det gäller dressyrgjordar ska den inte vara för kort så att gjordens spänne kommer åt hästens armbågsspets under rörelse. Precis som med sadlar finns det många olika sorters gjordar, Mia anser att det är viktigt att pröva sig fram även här så man hittar den som passar hästen. En favorit hos många ryttare är de gjordar med en liten platta på magen som fördelar trycket.
Även när det gäller stigläder är det bra att välja bra kvalitet, då en del billigare sorter kan ha ojämna hål. Om du väljer helläder så kom ihåg att byta sida på dem ibland då den vänstra blir uttänjd av uppsittningar- eller sitt upp från olika sidor varje gång. Väljer du läderklädda stigläder med nylonkärna så tänjs de inte.
Mia berättar att det är bra om du alltid använder en mild fettlösande tvål vid rengöring. Dock inte glycerintvål till kalvskinnssadlar då den är stark och kan lösa upp färgen i skinnet. Tvåla även in bossorna, de glöms ofta bort och det är oftast där som sadelmakare stöter på problem när man försöker stoppa om en äldre sadel, skinnet kan spricka. Så håll efter även bossorna, de sitter trots allt närmast mot hästens rygg och absorberar mycket svett. Svett är salt och torkar därför ut skinnet.
Rengöringen öppnar upp lädrets porer.
När sadeln är rengjord så är det dags för lite olja, t ex olivolja då vegetabiliska oljor är att föredra. Undvik alla former av syntetiska fetter och oljor då de är uttorkande i längden. Låt oljan dra in 20-20 minuter och torka sen av överflödet. Olja även mellan kåpor och på bossorna. Undvik stropparna. Normal sett behöver man inte olja en sadel så ofta men minst 2 gånger/ år eller om det är en extremt svettig häst eller träningsperiod (sommartid lite oftare). När oljan dragit in i lädrets sporer så är det dags att försluta dem med ett tunt lager fett. Fett är inte olja utan är av en fastare konsistens och påföres enklast med en svamp. Fettet ger en skyddande hinna mot slitage och väta. Den ger även mer djup åt färgen i lädret. Bra ingredienser i fetter är bivax eller lanolinfett.