Vem är Sanna?
Att säga att uppväxten präglats av hästar är verkligen ingen överdrift. Från de första varven i manegen på ridskolan, ridlägren på somrarna och den första egna ponnyn. Under tonåren då såväl sena kvällar som helger spenderades i stallet, på träningar och tävlingar. Med ett alltid lika brinnande engagemang. Efter tre år på ridsportsgymnasium och ytterligare ett år med hästjobb utomlands har Sanna nu funnit sin egen vardag där hästarna fortfarande spelar en framträdande roll men där balansen med det övriga livet är minst lika viktig.
Många känner nog igen det driv och den målmedvetenhet som verkar vara ett kännetecken hos många ridtjejer och det är nog ingen slump att Sanna både hunnit med en Masterexamen i fysik och idag forskar inom utveckling av material för hållbar energilagring.
Vi har pratat med Sanna om hur hästarna fortfarande spelar en stor roll men där prestation och tävlingsfokus bytts ut mot känslan av närhet till naturen och framförallt den ovärderliga relationen med hästarna.
Med din uppväxt och inriktning på gymnasiet skulle man inte blivit förvånad om du även valt ett jobb där hästarna var i fokus. När kände du att det fanns mer och annat du ville ägna dig åt?
”Jag har alltid tyckt att det är roligt med naturvetenskap efter ett sabbatsår kände jag att jag verkligen ville plugga vidare. Efter min utbildning har jag haft möjlighet att jobba med sådant som intresserar mig, och tycker nu att jag har fått till en bra balans där jag har mina hästar som fritidsintresse. Det är inte omöjligt att jag kommer att vilja jobba med hästarna någon gång i framtiden men jag gillar att kunna ha variation och valmöjligheter”
Du jobbar i en ganska tuff branch med mycket utmaningar, på vilket sätt skulle du säga att hästarna och din långa erfarenhet inom hästvärlden har hjälpt dig?
”Man får nog lära sig att ha lite skinn på näsan både av att hålla på med hästarna men också lära sig hur miljöer med många olika människor fungerar. Jag tror att stallet är en väldigt lärorik miljö för både barn och vuxna oavsett bakgrund och ålder. Dessutom blir man van vid att ta i, jobba på och att lösa olika typer av problem som kan dyka upp. Även de dagar allt inte känns superkul och inspirerande”.
"Hästarna betyder otroligt mycket för mig. Jag ser dem som mina vänner, de hjälper mig att utvecklas som person och de ger mig en aktiv fritid där jag får chansen att komma ut i naturen till vardags.”
Du har valt ett liv där hästarna inte ska vara något som innebär tävling och prestation, kan du berätta lite vad du gör med hästarna?
”Jag följer ett system som heter Parelli Natural Horsemanship som jag kom i kontakt med under tiden jag gick på gymnasiet. Det är en filosofi där relationen med hästen är det viktigaste, och det har verkligen öppnat mina ögon för hur långt man kan nå genom tillit, kommunikation och respekt för hästen. Till vardags varvar jag ridning och träning från marken, och oftast är jag ute i skogen med hästarna när vi tränar. I framtiden kan jag absolut tänka mig att börja tävla igen, det ena utesluter verkligen inte det andra och det är det som jag tycker är så härligt”
Tror du att fler skulle må bra och gynnas av att koppla bort det prestationsinriktade och istället lära sig att lyssna in hästen för att bygga en starkare relation?
”Ja jag tror att många, både ryttare och hästar, skulle gynnas av det tankesättet. Att inte specialisera sig på en sport förrän tillit och grundläggande kommunikation finns på plats. Jag är verkligen inte emot att tävla, det är fantastiskt på alla sätt, men jag tror att man ibland glömmer bort att grunderna måste finnas på plats först”.
Du bor på en gård och har hästarna precis utanför köksfönstret, är viktigt för dig att ha närheten till naturen och hästarna i din vardag?
”Ja, det har alltid varit en dröm för mig att kunna bo såhär och jag är otroligt glad att jag har möjlighet att leva som jag gör idag! Jag behöver få komma ut i naturen regelbundet för att må bra, och då passar det att ha den inpå knuten. Just det här att kunna koppla bort allt annat och vara här och nu tillsammans med hästarna, det ger så mycket tillbaka och gör även att jag kan presentera bättre i mitt arbete”.
Vilka är dina bästa tips för att skapa en relation med hästarna?
”Att man alltid utgår från tillit, kommunikation och respekt. Lyssna på hästen! Umgås med hästen utan prestationskrav, det gör det möjligt för allt det andra att växa fram”.
Vad ger hästarna dig idag?
”Hästarna ger mig glädje, frihetskänsla och lycka. När man efter en en arbetsdag varit ute på en lång skogstur alla tre och vi sedan kommer tillbaka hem till stallet. Då känns det som att vi är en egen liten flock, att både jag och hästarna mår bra och är nöjda med livet.