Sommarbete med stora hagar och hästar i flock brukar innebära en del mindre sår som behöver tas omhand. Daglig noggrann visitering av hästarna på betet är viktigt för att undvika att små sår blir större och svårare att åtgärda. Läs mer här om hur du kan hantera olika sorters sår och när du behöver tillkalla veterinär.
Hästar är flockdjur och behöver umgås med andra hästar i grupp, även om det kan innebära en viss skaderisk. Det mesta är ofarligt men under sommaren kan kombinationen av värme, bakterier och insekter snabbt förvärra små skador till något som kräver mer omvårdnad. Se alltid till att ha ett uppdaterat stallapotek med allt du behöver för enklare sårvård, samt kontaktuppgifter till ett par olika verksamma veterinärer.
Det är bra om hästarna på betet är stelkrampsvaccinerade under året.
- Handskar
- Sax
- Brems
- Termometer
- Rakapparat
- Små sprutor
- Hibiscrub med klorhexidin
- Koksalt
- Hydrogel
- Manukahonung eventuellt
- Sårsprej
- Sterila kompresser
- Vaddlinda
- Oelastisk gasbinda
- Vetwrap
- Bomull
Om du upptäcker att en häst är skadad behöver du först lokalisera var skadad/såret sitter, och om det finns fler sår. Om skadan sitter på benet och har gått genom huden är det bra att rådgöra med din veterinär, då det kan finnas risk för skada på känsliga strukturer som senor eller ligament. Sticksår kan se oskyldiga ut och ibland tas för ett mer ytligt sår- men om såret inte läker, kanske svullnar upp, om hästen blir halt eller får feber behöver du kontakta veterinär. Sticksår kan vara allvarliga om de går djupt.
Om såret blöder kan du behöva lägga tryckförband i väntan på veterinär. Låt inte tryckförbandet sitta i mer än 30-40 minuter. Du lägger tryckförband genom att lägga en ihoprullad gasbinda på överblödningen och dra fast den med någon form av bandagematerial, som vetwrap till exempel. Ett sår som behöver sys ska helst sys inom 6-8 timmar.
Är en häst halt i hagen, ta in den på box och kontakta veterinär för rådgivning. Ta tempen och kolla allmäntillståndet.
Använd engångshandskar vid rengöring för att undvika bakterier, och raka gärna området runt såret. Gör rent med koksaltlösning, och därefter kan du använda någon form av hydrogel som håller såret fuktigt, vilket är viktigt för sårläkningen. Skydda sen såret med ett bandage. Om det sitter på benen så använd mycket bomull då det fungerar tryckavlastande och linda sedan med bandage- ej elastiskt på benen.
Om det är ytliga sår kan du smörja med bakteriehämmande Manuka honung eller zinksalva.