Man kan inte träna för mycket på sin sits, den kan alltid bli bättre. Kroppen förändras hela tiden, och då gör din sits det också. Därför behöver du se över sitsen regelbundet och lägga in sitsträning kontinuerligt precis som all annan träning. Läs mer om hur du kan göra här.
En bra sits i balans kräver att ryttaren har en lodrät sits med rätt placering av kroppsdelarna över och under sin tyngdpunkt. Tar du bort hästen under ryttaren ska man fortfarande stå stadigt. För att både häst och ryttare ska vara i balans behöver också sadeln ligga rätt placerad och ryttaren sitta i den djupaste delen rätt placerad över hästens tyngdpunkt. En liten snedhet kan få stora konsekvenser för hästen, en ryttare som väger 60 kg och sitter 1 cm snett i sadeln gör att hästens vänstra benpar belastas med 6 kg extra, vilket den då i varje rörelse behöver kompensera för - något som kan ge skador på sikt. Det är också vikthjälperna som påverkar hästen mest, och att sitta snett kan göra att det uppstår missförstånd mellan häst och ryttare, förutom skaderisken hos hästen. Som ryttare har man ansvar för sin egen motorik, och kan inte skylla på att ”hästen gör si eller så” om du inte själv har koll på din kropp.
Först och främst kan det vara bra att veta vad du behöver jobba med, så be en vän filma dig när du rider på rakt och böjt spår. Använd gärna tejp på din rygg längs din ryggrad och dina axlar! Det gör det väldigt tydligt var dina snedheter sitter och hur dessa belastar hästen. Sätt en vit tejp även längst bak mitt på bakvalvet, som syns när ni filmar, så ser ni om ryttaren hamnar snett i sadeln. Försök att känna att du har lika mycket vikt i båda stigbyglarna när du rider. Om du sitter snett, börja med att försöka rätta till höfterna, därefter fötterna och sist axlarna.
För att komma tillrätta med dina snedheter behöver du träna din liksidighet. Detta kan du göra i allt arbete till vardags, när du går (sätt ner båda fötterna lika hårt i marken), gör saker med ”fel hand” först, träna din hållning hela tiden - tänk på hur du går och står, men glöm inte att andas rätt. Du kan självklart även träna mer målinriktat på gym vilket ger ökad styrka, kroppskontroll och kroppskännedom.
Övningar på pilatesboll är också effektivt, till exempel att sitta på bollen med fötterna i marken och rak rygg. Sitt så jämnt du kan på båda sittbenen. Lyft sedan upp ett ben i taget och sträck ut det framåt, håll kvar några sekunder. Upprepa tio gånger per ben. Känn efter om det är svårare att lyfta ena benet - det är då din svagare sida som du behöver stärka. I allt du gör, både till vardags och i sadeln, kom ihåg din andning. Djupandas med magen, inte med bröstet.
Det finns många bra övningar att göra både på pall, pilatesboll och med hjälp av vägg om du söker på nätet.
Bra kroppsmedvetenhet är nyckeln till en bättre sits. Du kan tänka att din kropp består av 5 klossar, som alla ska balanseras på en ”balansplatta” bestående av dina sittben och ditt skrev:
Huvud och hals
Axlar
Bröstkorg
Mage (från naveln), bäcken och höftled
Underskänkel från höftleden ner till fotsulan
Alla klossar ska vara i en stapel så att ingen av dem tippar över, för då får de andra klossarna kompensera. Väldigt många sitsproblem kommer från kloss 4: mage, bäcken och höftled. Så börja där!
En bra övning för att kolla av sin balans är att stå i fältsits, utan att använda tyglarna. När du hittat din balans i trav kan du pröva att stå i 2 steg, sitta ned 1 steg, stå två 2 steg och så vidare. Var noggrann så att du inte håller balansen i tyglarna. Hitta den position med överlivet då du är med hästen utan att ramla framåt eller falla bakåt ned i sadeln. Rid övningen att par varv i ridhus eller på bana.
Var din egen tränare och checka av din sits inför och under passet:
Är tyngden jämnt fördelad i båda stigbyglarna och har jag den bredaste delen på foten i stigbygeln?
Är hälen sänkt?
Är höft och häl i linje?
Är överlivet rätt placerat, varken före eller efter hästen?
Är handen mjukt stängd runt tygeln, är handleden rak och är tummen handens högsta punkt?
Har jag en rak linje från min armbåge till hästens mun?
Har jag överarmen mjukt längs kroppen?
Håller jag överlivet rakt med huvudet rakt mellan mina avspända axlar?
Hur är min andning, är jag avspänd?
När man arbetar målinriktat med sin sits och försöker förändra den kan man snabbt bli trött i kroppen. Och blir du trött blir du instabil, så sakta gärna av och pausa innan det händer.
Om man ska träna sitsen på lina kan du börja göra detta med stigbyglar, för att sen träna utan stigbyglar när du vant dig. Det är bra om linföraren är van, då volten behöver vara jämt rund och hästens tempo ganska lågt, men det är ryttaren som ska sköta tempot egentligen. Det är ryttaren som ska träna, inte hästen. Eventuellt kan hästen vara något inspänd, det är säkrare för ryttaren.
Några olika övningar som man kan testa är att sakta av och göra halt utan ord och utan tyglar, rida lätt, samt samma balansövning som ovan med att rida lätt i olika takt. Stå i lätt sits. Fokusera på andning, och din egen position mitt över hästen. Det finns många fler bra övningar på nätet men kom ihåg att inte nöta för länge, hellre kvalitet än kvantitet.