Härliga hösten är här men med vackra löv och grusvägar perfekta för roadwork kommer tyvärr också leriga hagar och hög luftfuktighet. Hösten kan bli påfrestande för hästens hud, läs mer här om hur du skyddar din häst bäst mot höstens hudplågor- mugg, skav och regnskållor.
De blöta årstiderna vår och höst kan orsaka skador på hudens skyddsbarriär genom att fukten luckrar upp huden, och där huden inte skyddar kan bakterier ta sig in och orsaka problem som regnskållor eller mugg. Om muggen sprider sig uppåt benet blir det rasp. Det är också tid för pälsbyte och huden drabbas då lättare av skav från utrustningen.
Regnskållor sitter oftast på överdelen av hästen, men ibland även på benen. Man känner dem lätt med handen som bulor och kan se dem som krustor. Hästen kan vara öm i det drabbade området. Bakterien smittar via direktkontakt eller utrustning, så var noga med handhygien och separat utrustning till den smittade hästen- dock krävs att hudbarriären är skadad för att bakterien ska få fäste.
Behandlingen består av att först lösa upp skorporna genom att smörja in dem med salicylsyrevaselin som man låter verka en stund. Därefter schamponeras hästen med ett desinficerande schampo som man också låter verka i 5-10 minuter innan du sköljer och torkar hästen noga. Inget täcke på blöt häst, utan hästen ska vara helt torr.
För att undvika regnskållor är det viktigaste att du låter hästen torka helt efter att den blivit blöt. Täcken behöver ha andasfunktion och kontrollera att det inte är blött på undersidan, då behöver det bytas. Se till att bädden är ren och torr, och hästar som står på lösdrift och inte väljer att stå i ligghallen kan behöva tas in ett par timmar för att torka.
Mugg börjar i den tunna huden karlederna och kan sprida sig uppåt benet och blir då rasp. De kan också orsaka lymfangit (lymfkärlsinflammation). Mugg är små sår som vätskar, får skorpor och blir större. Då obehandlad mugg kan få tråkiga konsekvenser som hälta och lymfangit är det alltid bäst att förebygga eller behandla så snabbt som möjligt.
Behandlingen av mugg kan ske på olika sätt men ett vedertagen och välanvänt sätt är att tvätta karlederna med hibiskrub enligt instruktion för att sårskorporna ska trilla av så man når bakterierna som finns under dem. Efter tvätt torkar man noga rent och torrt med ren hannduk och smörjer med t ex salicylsyrevaselin. När skorporna är borta fortsätter man hålla rent och torrt samt smörjer med en salva med manukahonung. Om inte muggen blir bättre efter en vecka behöver man tillkalla veterinär.
För att förebygga mugg är det bra att i möjligaste mån arbeta med sina hagar så de inte blir så leriga. Håll karlederna rena med mjuk borste. Spola kan behövas men tänk på att vatten också torkar ut huden och kan skapa mer problem. Om du kör eller rider på saltat underlag behöver benen spolas, torka dem då omsorgsfullt efteråt. Tänk också på att hovskägget skyddar hästens karleder, och att god boxhygien är viktigt.
Det är vanligt att klippta hästar får skav, och vissa hästars hud är också lite känsligare än andra precis som hos oss människor. Skav uppstår ofta av utrustningen som bett, sporrar, täcke eller schabrak. Nummer ett är givetvis att se till att utrustningen sitter perfekt, och samtidigt skyddar hästens hud. Detta kan göras på olika sätt, tillexempel genom vaselin, ludd och pälsglans. Man kan också pröva att stärka hästen hud- och hårrem inifrån med exempels zinktillskott eller andra tillskott för hud- och hårrem. Det finns också flera olika sorters mjukgörande och även dubbelverkande hudprodukter på marknaden som man kan hjälpa hästen med.