Sommaren- äntligen värme, ljusa kvällar och mysigt häng med din häst. Men den varma årstiden innebär också att myggor, knott och bromsar härjar, solen steker känslig hud och det uppstår lätt små sår och blessyrer på betet. Läs mer här om hur du lättast skyddar hästen mot sommarplågorna.
För att hästen ska kunna njuta av sin sommarledighet eller en lite lugnare period behöver du som ägare skydda den mot de värsta irritationsmomenten. Att dagligen ha tillsyn med visitation på betet är viktigt så man upptäcker eventuella småskador i tid, och tar hand om dem så de inte utvecklar sig till något mer allvarligt.
Om din häst ska vara helt ledig och gå på bete under ett par veckor kan det vara bra att låta pälsen bli lite smutsig och fet innan under betet- det skyddar nämligen hästen mot insektsangrepp. Det är också viktigt att det bete som finns har skugga och helst även någon höjd med skugga där det fläktar under dagen. Om din häst inte går på bete dygnet runt är det vanligt att man låter den stå inne under de varmaste timmarna och låter den gå ut när det är lite svalare- många hästar uppskattar det och väljer det själva om de har möjlighet.
Under perioder eller i en hage med med tuffa insektsförhållanden kan man under den dagliga visitationen i hagen kan man också hjälpa hästarna genom att spreja eller svampa på insektsmedel på de mest utsatta kroppsdelarna. Viktigt att medlet är ofarligt för både människa och häst och att det används med sunt förnuft. Om du rider din häst under sommaren kan det vara bra att ta insektsmedel före ridturen om du tänkte rida ut. Många hästägare använder olika typer av insektsfällor i hagen och på andra platser runt gården, vilket kan vara en bra investering som gör livet lättare för både människa och häst. Att skydda hästen ögon med en flughuva eller flugtäcke är det många som gör, då är det extra viktigt att se till så den sitter bra, inte skaver och att den inte går sönder så hästen kan råka fastna.
När det gäller att skydda sin häst mot eksem från knott och sol är det bäst att vara ute i god tid, helst redan i mars i många delar av Sverige, och att sen fortsätta skydda hästen hela vägen ända tills frosten tar knotten. Det man ska skydda hästen mot är svidknotten, vars bett kan skapa inflammation i hästens hud som kliar- hästen kan klia så att sår uppstår. Man kan skydda på olika sätt, men för eksemhästar som behöver skyddas mot knott är det vanligast att ha både insektstäcke och huva- dessa finns i flera olika varianter och det som är gemensamt är att de sitter tätare än ett flugtäcke. Om hästen redan börjat klia kan du lindra och hjälpa den på olika sätt, dels utifrån med krämer som mjukar upp, hjälper återskapandet av ny hud och lindrar klådan. Många hästägare ger också extra zink vilket stödjer hudhälsa och immunförsvar, och produkter som främjar en god tarmhälsa för att hjälpa hästen inifrån, som mash och linfröolja.
För att skydda hästen mot sol, oftast är det en känslig mule som råka illa ut, är det bra med flughuvor som går längre ner och täcker det känsliga området. Det är också bra om man kan låta hästen vara inne när solen är som starkast, mellan 11-15. Att smörja med solskydd kan man också göra och det kan behövas, välj då en parfymfri kräm med hög solskyddsfaktor.