Sommaren är äntligen här, och på många håll går hästarna ute på bete på nätterna eller stora delar av dagen. Har man en lättfödd häst eller ponny innebär detta ibland en del utmaningar då man inte vill att hästen lägger på sig för mycket hull. Läs mer här om hur du kan underlätta för din häst och vilka faror man ska se upp med.
Innan hästarna släpps ut i stora beteshagar behöver hagarna inspekteras, både vad gäller stängsel, giftiga växter och eventuellt skräp som kan skada hästarna.
Redan i april börjar många tänka på att beta hästarna och vänja dem vid gräset. Försiktig invänjning av bete är nyckelordet. Det tar hästens tarmbakterier 3 veckor att vänja sig vid nytt foder, så en bra tumregel är att spendera cirka 3 veckor på att beta in din häst. Du kan t.ex. börja med 15 minuter den första dagen och sedan öka det långsamt under de närmaste 3 veckorna tills hästen kan gå 8 timmar på gräs. Efter detta kan hästen, om den inte går upp för mycket i vikt, beta under 24 timmar per dygn. Detta gäller alla hästar, men för många hästägare med lättfödda hästar blir det en utmaning. Om hästen under tillvänjningen av betet blir dålig i magen av det snabba foderbytet, minska betningstakten och komplettera med hö eller hösilage och fodra eventuellt med en bra mash en gång per dag som ytterligare stöd för tarmfunktionen.
Alla har inte förmånen att kunna välja mellan flera olika sommarhagar till sin häst, men om du har en lättfödd häst bör du vara extra noga med tillvänjningen och kanske undvika att ha din häst på bete 24 h per dygn. Vårens och försommarens gräs är extra näringsrikt, likaså om det varit en torrare period med efterföljande regn, när gräset sen skjuter upp igen. Det är då fångrisken är som störst. Förvuxet bete i hagar med lite lägre betestryck kan vara mer lämpligt än hagar med lågt, nedbetat gräs- då det som kommer upp är väldigt näringsrikt. Så hellre högre, lite torrare och mer fiberrikt men näringsfattigt till en lättfödd häst- men komplettera alltid med mineraler och salt! Du kan också välja att avgränsa en lämplig del av hagen och släppa de lättfödda hästarna där. En del hästägare väljer också att ge grovfoder innan de släpper ut hästen, för att då den inte är lika hungrig och betar mindre glupskt.
Har man lättfödd häst eller ponny är det bra om den får fortsätta motioneras under betesperioden. Du kan också använda betesreducerare, men den behöver användas genomtänkt och på rätt sätt. Till exempel kan man låta hästen gå på bete nattetid med reducerare, och ha den i annan hage/stall dagtid utan reducerare och då istället få grovfoder. Vissa hästar har svårt att lära sig dricka med betesreducerare, de kan få skav och de kan inte slicka på saltstenen. Att låta hästen gå med betesreducerare delar av dagen rekommenderas inte, då hästen äter extra mycket när den är utan.
När du inspekterar hagen inför att släppa hästarna där, finns det en hel del giftiga växter du behöver vara uppmärksam på och avlägsna, men alla är inte vanliga. De vanligaste som man kan hitta är:
Symptomen på förgiftning kan variera från fotosensibilitet (alsikeklöver), till fång, ökad salivutsöndring, feber och i värsta fall dödsfall. Så det är viktigt att se över sina hagar före hästarna släpps där. Med ökat betestryck senare under säsongen ökar också risken att hästarna äter något de tidigare har ratat. Mer info finns här bland annat: Giftiga växter A-Ö - SVA