Jaga råttor, vakta eller en extra bästa vän i stallet? Stallhundens uppgifter kan vara flera och vi har väl alla mötts av en svansviftande glad fyrbening på stallbacken. Traditionellt sett har en gårdshund använts för att jaga råttor- främst olika typer av terriers, eller för att vakta gården, där har olika typer av hundraser och blandraser använts.
Agrias statistik (från 2016) visade att de då vanligaste hundraserna i stallet var:
Att kunna ta med hunden till stallet är för många praktiskt då man ofta är i stallet under lång tid, och ogärna vill lämna en sällskapshund hemma. Är man flera hästägare kan det då behövas bra regler för hundhållning, både för hundarnas, hästarnas och människornas säkerhet och trivsel.
Till att börja med är det bra om du som hundägare gradvis vänjer hunden vid att vistas i stallet, staketet och ridbanan. Detta kan göras först när stallet är tomt, och därefter hälsa på hästarna- alltid med koppel på. Belöna när hunden är lugn. Belöna också hunden när den håller sig lugn och bara tittar även när hästarna springer i hagen. Målet är att hunden inte ska reagera på hästarna utan ignorera dem.
På många stall med verksamhet är det vanligt att lydiga hundar får vara lösa på stallområdet under dagtid, men att det råder koppeltvång eller hundförbud när verksamheten drar igång senare på dagen. Är det inackorderingstall är det bra om man kan ha gemensamma regler som gäller för alla. Värt att tänka på är att under tiden 1 mars till 20 augusti måste man hålla sin hund under extra stor uppsikt när man är ute i naturen, och då de flesta stall ligger lantligt till gäller det även där. Det betyder i praktiken att om en hund är lös ska den vara max någon meter ifrån dig, och om den är längre ifrån dig ska du ha så pass bra inkallning att det är att likställa med koppel. För de allra flesta av oss innebär det alltså koppeltvång på våra hundar.
I många stall lägger man ut råttgift då och då. Råttgift smakar och luktar gott för hundar, så då kan man behöva hålla hunden hemma eller under kontrollerade former i stallet. Hur dålig hunden blir beror på hur mycket gift den får i sig, en liten hund är känsligare än en större hund som kanske bara blir dålig av den mängd en liten hund kan dö av. Det tar oftast 3-5 dagar innan hunden reagerar på råttgiftet. Symptom kan vara att hunden blir trött, får bleka slemhinnor, andningsproblem, blod i avföringen och svårt att gå. Giftet orsakar inre blödningar. Vid misstanke om förgiftning kontakta veterinär snarast. Då man behöver veta vilket gift ni använt i stallet behöver de uppgifterna eller förpackningen sparas på ett ställe där man lätt kan hitta det.
Ett populärt inslag under Stockholm Horse Show på Friends Arena har varit agility med kända ryttare och inlånade duktiga agilityhundar. De flesta hundar man stöter på i stallet har inte den lydnadsnivån, men det är alltid bra med inspiration till fortsatt vardagsträning med sin hund.
Superryttaren Charlotte Dujardin har den charmiga golden retrievern Jingles, som likt de flesta retrievers gillar att bära saker i munnen, t ex tyglar! Det cirkulerat ett klipp på sociala medier förra året där man kunde se Jingles ta tyglarna och hjälpa till att leda en häst som Charlotte hade ridit. Charlottes kompanjon Carl Hester vill givetvis inte vara sämre, och han har inte mindre än fyra hundar varav två boxrar. På Grevlunda där Peder och Lisen Fredricsson har sin bas finns den lilla Jack Russeln Sara, ett fint exempel på den rashund som är allra vanligast i det svenska stallet.
Oavsett om man är känd eller okänd är hunden alltid ett mysigt sällskap både i stallet och hemma. Vi hoppas på en härlig höst tillsammans med alla våra fyrbenta vänner.