Så här precis i början av säsongen är det vanligt med uppbyggande träning inför kommande säsong - både styrketräning och konditionsträning. Detta lägger grunden för ett hållbart och framgångsrikt år i sadeln. För bästa resultat är det bra med en genomtänkt plan, läs mer här om övningar och möjliga upplägg.
Styrketräning kan göras på mängder av olika sätt och i olika former, om man utgår från ridhästar. Men innan man sätter ihop en plan för styrketräningen kan det vara värt att fundera över vilka muskler din häst behöver stärka, hur används de och hur ska du träna upp dem på ett effektivt men skonsamt sätt. Vilka svagheter har din häst och hur ska du arbeta för att stärka det svaga? Lite grundläggande muskulär förståelse gör styrketräningen roligare, om du förstår varför du gör den - till exempel att du klättrar i brant backe uppför med din hopphäst för att stärka hästens bakmuskulatur och ge bättre tryck i avsprånget. Som alltid gäller det att anpassa efter hästens grundstyrka och öka belastning och tid successivt.
Backträning
Backträning är mycket bra styrketräning, både uppför och nerför. Uppför tränar du hästens bakdel, och nerför tränar du bogpartiet. Om du inte har en bra backe i närheten kan det vara värt att transportera hästen till lämplig plats. Hur du ska rida i backen beror på hur backen ser ut, lutning och bredd. Vid backträning är skritt eller kort galopp att föredra - trav kan belasta lederna kring korset lite för mycket. Var noga med rakriktningen - att hästen driver sig jämt med båda bakbenen till båda tyglarna. Om hästen är oliksidig (vilket de flesta är) och backen är tillräckligt bred och gärna lite flack kan du göra en övning där du rider diagonalt upp med den svaga sidan uppåt. En flackare backe passar också bra till galoppintervaller vilket både är styrke- och konditionsträning. Nerför är det lämpligt att träna på halter vilket gör att hästen får hitta balansen på bakdelen och efterlikna samling. Du kan förstås också göra andra stärkande övningar i backe som galoppfattningar till exempel.
Studsserier
Studsserier/gymnastikhoppning är också klassisk styrketräning för styrka, kondition och smidighet - hästarna får dock ofta en hel del mjölksyra så låt upplägget vara väl anpassat för din häst och gör inte för många repetitioner. Det finns många övningar att hämta online. Oftast tränar du i intervaller med återhämtning i trav mellan serierna där hästen får arbetas i en rund form.
Träning med Equiband för rygg, rörelse och överlinje
Alla som tränar styrka på gym vet att du behöver aktivera bålen och positionera dig i alla övningar för att få ut det mesta av dem och inte riskera att skada eller överanstränga dig - det är samma för hästen. Equiband är ett hjälpmedel framtaget av veterinärer och fysioterapeuter, och används vid arbete för hand eller uppsuttet. Man köper ett ”kit” - och du behöver också hjälp med att få det tillpassat till din häst. Du kan också köpa träning med Equiband som tjänst hos många häst-terapeuter, precis som om du köper hästmassage eller liknande. Fördelen är att hästen tränar sin bål på ett sätt som du har mycket svårt att göra på annat sätt, t ex via Pessoasele. Equibandet tränar bålen, vilket stärker ryggen och ger hästen en bättre överlinje och ofta bättre rörelseschema - och framför allt en långsiktigt hållbar häst. Som med alla utrustning sker invänjningen gradvis, du kan börja i skritt och ta det därifrån. Tanken är Equibandet lär hästen att använda sina muskler på rätt sätt för att stärka sig själv i allt arbete.
Träna i snö
Om man har lyckan att ha ett lämpligt högt snötäcke runt stallet är det bara att gratulera, då får man mycket gratis. Att rida i snö stärker både rygg och bakdel, och du kan såklart även rida intervaller för konditionen - kom dock ihåg att det är betydligt tuffare med snö än vanligt underlag så anpassa och sänk tempot och korta passet, arbeta helst i skritt och trav om det inte är en ren transportsträcka och du är helt säker på vad som finns under snön. Om du inte har möjlighet till träning i snö kan du kanske rida i vatten - många större stränder som är stängda för ryttare under sommarhalvåret är ju öppna för ridning på vintern så passa på.
Stärkande övningar vid all ridning
Ofta gör en övning flera saker som att både vara lösgörande och stärkande men vissa övningar är riktigt bra styrketräning, exempelvis:
Som vanligt gäller att vara noga med rakriktningen så du stärker hästens svaga sida.