Svenskt varmblod toppar listan av Sveriges mest populära hästraser men kan du gissa vilken ras som ligger på andra plats? Här är listan som visar vilka hästar vi svenskar helst väljer:
Den svenska varmblodshästen utvecklades ur lanthästen för användning inom det militära. I dag används den för tävlingar i framförallt hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Förvirrande nog är Svenskt varmblod och svenskt halvblod ofta två olika namn på samma ras.
Det här är en robust häst som klarar en tung ryttare även om mankhöjden är låg (125-145 cm). Hästen har två extra gångarter utöver skritt, trav och galopp som heter tölt och passgång.
Det svenska varmblodet är framavlat för att vara en duktig travare och kan springa 55 kilometer i timmen under ett lopp.
Det här är en av världens minsta hästraser och ponnyn har en mankhöjd upp till 107 centimeter. Shettisen är lättfödd vilket innebär att den gärna äter lite för mycket. Det är en sund ponny med ett något egensinnigt temperament.
Halvblodshästar är en undergrupp i typen varmblodshästar. De anses vara lugna och stabila och är vanliga tävlingshästar.
Den nordsvenska hästen delades 1960 upp i två raser – nordsvensk brukshäst och nordsvensk travare. Numera heter det inte nordsvensk travare utan kallblodstravare. Kallblodstravaren är en av få inhemska hästraser i Sverige. Det är en mycket uppskattad häst i utbildningssammanhang på grund av sin energi, hållbarhet och pålitlighet.
Den nordsvenska brukshästen är en medelstor kallblodshäst som är mycket allround. Den används till all typ av ridning men också till körning och har ett mycket gott terrängsinne vilket gör att den används till både skogsarbete och turridning. Den nordsvenska hästen är en av Sveriges tre inhemska hästraser.
Russet är en gammal hästras som har bott på Gotland sedan järnåldern. Ponnyns stabila temperament gör att det är en populär ponny för barn. På Lojsta hed på Gotland lever ännu halvvilda russ.
Svensk ridponny är en hästras som är under utveckling i Sverige. Syftet är att tillvarata svenskfödda och importerade korsningsponnyer för att skapa en inhemsk ridponnyras.