Hösten och vintern är en fuktig, lerig och allmänt påfrestande årstid för oss hästägare- och även för hästens hovar. Läs mer här om hur du vårdar hästens hovar för att undvika problem som strålröta, hålväggar och hovbölder.
Hovvård är ett stort och vitt begrepp, och den bästa försäkringen mot problem med hovarna är dels en grundläggande god hovvård med regelbundna skoningar eller verkningar och dels daglig noggrann visitation för att upptäcka problem i tid. Se också över hästens foderstat och se till att den förutom sitt behov av protein och energi får i sig alla viktiga mineraler och mikromineraler, inte bara på absolut ”lägsta” nivå utan mineraler med hög biotillgänglighet som hästen enkelt kan tillgodogöra sig. Hårremmen och hovarnas kvalitet och hållbarhet är ett (av flera) mått på att hästen får i sig det den behöver.
Just de blötare årstiderna är en utmaning vad gäller hovvården då hästens hovar behöver få möjlighet att torka upp ordentligt och man ska försöka undvika att de står för länge i lera. Leran och ibland lera i kombination med urin och gödsel ger bakterier möjlighet att komma in i hoven, då fukten gör att vissa delar av hoven luckras upp en aning.
Var noggrann med att mocka hagarna för att minimera mängden gödsel och därmed bakterier i dem, och se och till att din häst motioneras ordentligt då rörelse och blodcirkulation främjar god hovhälsa (och hästen hälsa generellt givetvis). Många hästar är inte särskilt aktiva i leriga rasthagar, så gå gärna promenader, använd skrittmaskin, och arbeta hästen för hand förutom din vanliga ridning för att öka hästens rörelse totalt sett.
Strålröta är en svamp- och bakterieinfektion orsakar att svart ”smet” och sekret bildas på och runt strålen. Strålen kan då bli uppluckrad och bakterierna kan fortsätta äta sig inåt. Detta kan i allvarligare fall även sprida sig ut över sulan. Om sulan blir förtunnad ökar det risken för andra problem som blödningar i lamellläderhuden, hovbölder och andra hovinfektioner. Strålröta kan också drabba mittstrålfåran eller klyftan mot ballområdet. För att upptäcka strålröta tidigt är det viktigt att kratsa noga runt strålen och inspektera mittstrålfåran. Lukta på hovkratsen så det inte luktar illa. Ju tidigare du upptäcker problemen ju enklare är de att åtgärda.
Behandlingen består i att först och främst se över hästens hovmiljö, den behöver kunna stå på rent och torrt underlag. Hästen kan behöva verkas för att få bort de angripna delarna av hornet så att man kan komma åt att behandla. Oftast hjälper det med att flytta hästen från miljön som orsakat problemen och en ordentlig verkning, men ibland krävs det även veterinär. Behandlingen efter verkning och miljöombyte är att använda en desinficerande lösning eller en vårdprodukt- det finns en uppsjö av olika på marknaden- som trycks in i det drabbade området på en blötlagd kompress med hjälp av en ren hovkrats.
Bärrandsröta uppkommer i lamellhornet men kan även sprida sig vidare till hovväggen. Rötan orsakas av att smuts, fukt, bakterier m.m får fäste i lamelllagret och sprider sig uppåt, därför är det viktigt att se till att smuts, grus och lera kratsas bort noga. Ibland kan det gå så illa att svamp och bakterier går upp i rötan och bryter ner hornet fortare– alltså en värre form av bärrandsröta som också kallas ”white line disease”, detta bildar oftast även en hålvägg. Behandlingen består av att verka bort allt angripet horn, så att friskt syre gör att bakterierna dör och sen hålla det öppet och rent. Ofta använder man på skodda hästar någon form av specialbeslag för att kompensera.
Symptomen på hovböld är plötslig eller smygande hälta, varm hov och puls i kotan. För att undersöka om det kan vara en hovböld använder veterinär en visitertång och försöker lokalisera bölden. Därefter behöver man skära upp för att skapa dränage och låta bölden läka ut. Precis som med hålvägg är orsaken till hovböld ofta att smuts och bakterier kommer in via lamellranden. Specialbeslag eller sko med sula kan behöva användas när bölden ska läka ut.
Det förebyggande arbetet vad gäller hovvård är allt- sen är vissa hästars hovar större utmaningar än andra. Men bra foderstat, välskötta och väl verkade hovar, rätt foderstat med alla viktiga mineraler och en bra balans totalt sett, rörelse och välskötta hagar och box är alla delar som behövs för att minimera risken att din häst drabbas. Var noggrann när du kratsar, känn, lukta och gör det ordentligt varje dag- och extra noga när hästen varit ute- för att upptäcka eventuella problem i tid. Dränera hagarna om möjligt eller förstärk dem där slitaget är tuffast.