I samarbete med Petgood
Lina Dolk lever ett aktivt liv med hästarna på gården, men en lika naturlig del av vardagen är border collien Charlie. Charlie följer med i stallets rutiner från tidiga morgnar till sena kvällar, och är en självklar följeslagare på uteritterna. Men vad är viktigt att tänka på för att hunden ska kunna följa med på ett säkert och tryggt sätt för alla fyrbenta? Vi tar del av Linas bästa tips!
Linas border collie Charlie flyttade hem till gården mitt i kalla februari för ett par år sedan. För att vänja sig vid en aktiv vardag med hästarna fick han vara med i stallet från dag ett, så då gällde det att anpassa miljön för att det skulle fungera.
– Eftersom det var superkallt var det inte optimalt för en valp att vara ute 12 timmar om dagen. Så jag fixade en värmelampa i ridhuset som han låg och sov under nästan hela dagarna, berättar Lina.
Tack vare att Charlie vuxit upp med hästarna har han lärt sig deras sätt att vara. Han har varit en lättlärd hund vilket har gjort det enkelt att ha honom bland hästarna, men Lina trycker ändå på säkerheten.
– Jag tycker att man absolut ska vara försiktig, framförallt med hästar som kanske inte är så hundvana. Charlie har fått vara mycket lös men under noga uppsikt under inkörningstiden.
Idag är Charlie en lika självklar del av vardagen i stallet som hästarna.
– Han följer med mig till stallet direkt på morgonen och springer med lös hela dagen. Just border collien är en väldigt aktiv ras, men eftersom han är med så långa dagar i stallet är han så enkel och lugn hemma och sover konstant till nästa morgon. Vi har fått en stark och nära relation tack vare all tid vi spenderar ihop.
För att Linas hund Charlie ska orka de långa dagarna i stallet och ha energi att följa med ut på tur, är ett näringsrikt foder av högsta betydelse. Sedan en tid tillbaka väljer Lina Petgoods insektsbaserade foder och godis till Charlie och även till stallkatten Bellman:
- För mig känns Petgoods insektsbaserade produkter som helt rätt val för min hund och katt. Framförallt för att jag vet att de får i sig allt de behöver, men också för att jag kan göra någonting bra för miljön utan att göra en jättestor uppoffring, säger Lina.
Hundar och hästar är beteende- och storleksmässigt väldigt olika djur, som kan ge utmaningar med säkerheten för både hundar, hästar och ryttare. Därför trycker Lina på vikten av regler och rutiner.
– För allas bästa så tror jag det är viktigt att ha regler för hunden, exempelvis att inte vara i hagarna eller att inte skälla på hästarna. Eftersom Charlie är en vallhund har vår största utmaning varit trafiken runt stallet, då han gärna vallar eller jagar förbipasserande bilar. Där tror jag att jag helt enkelt inte har varit tillräckligt konsekvent från början med att lära honom vad som gäller.
En dröm som många ryttare har är att kunna ta med hunden bredvid på uteritten. Lina delar sina tips kring hur man kan tänka och träna för att få till härliga ridturer för alla fyrbenta:
– Något som har fungerat bra för mig är att börja ta med hunden i koppel när man leder hästen, till exempel i samband med fram- eller avskrittning. Det underlättar också att från början ha tränat in tydliga röstkommandon som hunden är lyhörd för, så att jag kan styra var hunden är även när jag sitter på hästen.
Sammanfattningsvis har Lina låtit sin border collie Charlie bli en naturlig del av stallets dagliga rutiner genom att spendera mycket tid ihop, vilket har byggt en stark relation mellan dem. Alla individer och raser har olika förutsättningar, och träningen behöver därför anpassas så att det hela tiden är säkert för både hunden och hästarna. En nyckel för Lina har varit att tidigt introducera hunden tidigt till hästarnas miljö och skapa tydliga regler och rutiner, vilket har lett till en trygg samvaro mellan häst, hund och ryttare på gården.
Är du nyfiken på att lära dig mer om det foder som Lina ger till sin stallhund Charlie? Kika in Petgoods hemsida för att lära dig mer om fördelarna med insekter eller utforska deras sortiment för hund och katt!
Lycka till med din stallvovve!