Är du en av dem som har hyllorna fulla av olika burkar till din häst med det ena och det andra? Du är inte ensam! Men vad behöver hästen egentligen, behöver den överhuvudtaget något tillskott? Läs mer här om hur du kan tänka kring utfodring och tillskott.
Grunden i all utfodring är hästens grovfoder, utöver detta behöver i stort sett alla hästar tillskott av mineraler. Många grovfoderanalyser har med ett par makromineraler i analysen, men oftast inte alla och inte alla mikromineraler. Sen får man också tänka på att en grovfoderanalys inte är helt exakt utan en fingervisning om vad ens grovfoder antas innehålla. Hur tillförlitlig den är beror på hur analysen är tagen. Generellt sett behöver alla hästar oavsett nivå på arbete tillskott av mineraler till sitt grovfoder- för våra marker och det grovfoder vi ger innehåller helt enkelt inte tillräckligt av dessa ämnen för att täcka hästens grundläggande behov, och hästen kan inte tillverka sina egna mineraler utan de behöver komma från fodret.
En häst som får i sig det den behöver i rätt mängd är i normalhull, med glansig tät hårrem och bra hovar. Den är pigg och vaken men inte stressad eller trött och loj.
Om du har ett bra grovfoder som är välbalanserat och täcker hästen behov går det bra att bara komplettera detta med en bra mineralblandning, med hög biotillgänglighet/upptaglighet i hästen. De mineralblandningar som finns på den svenska marknaden är anpassade för svenska förhållanden, men det kan vara skillnad på kvalitét. Välj gärna mineraler som är i organisk form så hästens kropp har lätt att tillgodogöra sig dem.
En häst som utsätts för solljus, betar gräs och får en näringsrik foderstat brukar klara sig utan extra tillskott av vitaminer. Dock kan det uppstå vissa perioder då ett tillskott kan vara bra att tillföra, tillexempel vitamin E som en del hästar kan få lite för lite av om de arbetas hårt, eller om grovfodret innehåller för lite. B- vitamin är det vanligt att hästägare ger men en frisk häst med välfungerande mag- och tarmsystem tillverkar sina egna B-vitaminer i tarmen. Om du vill hjälpa till under exempelvis pälssättning och fällning kan du ge extra protein (päls består till 90% av protein) och eventuellt ett bra mineraltillskott med fler mineraler.
Det finns tillskott för det mesta- leder, för mag- och tarmbalans, lugnande, för hovtillväxt, hormonbalanserande med mera. Man kan inte säga att alla tillskott är dåliga, och att inget fungerar- för det finns absolut bra tillskott där ute. Det viktiga är att man som hästägare har koll på grunderna, att man gjort en bra foderstat åt sin häst så man vet att den har alla sina grundläggande behov täckta. Om man sen har ett specifikt problem som man vill pröva med ett tillskott på så pröva ett tillskott i taget- annars vet du inte vad som ger vad om du har flera olika samtidigt. Och ge det 3 månader av prövotid. Även här som i fallet med mineraler är det viktigt att de verksamma substanser som finns i tillskottet är lätta för hästen att tillgodogöra sig. Ibland finns det vetenskapliga studier gjorda på de tillskott som säljs men oftast inte- det betyder inte att de inte fungerar. Det kan vara bra att prata med foderrådgivare först, alternativt kunnig säljare på det specifika företaget som säljer tillskottet så du har full koll på om du behöver tillskottet och vilket rimligt resultat du kan förvänta dig.