Fång är ett relativt vanligt problem som kan orsaka stort lidande hos ponnys och hästar. Hästnet pratade med Caroline Brunstedt på Brunmåla Hästklinik om hur man kan förebygga och behandla fång.
Symptomen på fång visar sig framförallt från hovarna där det uppstår en inflammation i hovens lamellager och sula, vilket skapar smärta och hälta.
Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och uppträda på så kort tid som några timmar, eller vara mer långsamt med försämring över en längre tid.
-Puls i kärlen som går över kotan (ca kl 4 och 8 om kl 12 är mitt fram på benet).
-Fångställning med frambenen framför sig och bakbenen inunder sig
-Varma hovar
-Svårighet att vända
-Ovilja att röra sig (därav namnet Fång - hästen är fångad)
Hovkapseln sitter fast i hovbenet med hjälp av så kallade lameller. Vid fång uppstår en inflammation i lamellerna och svullnaden som inflammationen medför, gör att fästet mellan hovkapseln och hovbenet blir sämre och lossnar, vilket gör att hovbenet kan rotera eller sänkas.
Orsaken till fång är fortfarande inte helt fastställd men vissa studier har visat att ca 90% av alla fall av fång beror på en endokrin sjukdom - PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) eller EMS (equint metabolt syndom).
Hästar med PPID visar ofta symtom,på avvikande pälssättning/fällning, hängbuk, fång, fettpålagringar ovan ögonen, muskelförlust längs överlinjen och som tidigare nämnt fång.
Vid EMS kan man däremot se lokala fettansamlingar framförallt längs mankammen, på sidan av bålen och vid sidan av svansroten. Hästarna är ofta, men inte alltid, överviktiga. I många av fallen upplever djurägaren att de "alltid har sett ut så".
Vid både PPID och EMS fastställer man sjukdomen med hjälp av ett blodprov som man får svar på inom några dagar.
-Rubbning i magtarmfloran vid foderbyte, bete, för mycket kraftfoder, medicinsk behandling
-Toxisk påverkan på grund av kvarbliven efterbörd
-Överbelastning på grund av skada på motstående ben
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarmånaderna när gräset är som frodigast. Så kan det absolut vara. Många hästar drabbas av fång i samband med att sommarbetessäsongen börjar och hästarna byter det vanliga fodret mot bete utan att vänjas in gradvis. Men många hästar drabbas också på hösten eftersom den första frosten gör att sockersammansättningen i gräset påverkas. Hästarna kan även drabbas under vårvintern då deras ämnesomsättning går på "sparlåga" och vi gärna utfodrar dem för fullt.
Behandla bakomliggande sjukdom
Uppvisar din häst symptom på sjukdom som ökar risken för fång (PPID eller EMS)? Ta kontakt med veterinär för provtagning och utredning.
Undvik tvära foderbyten
Undvik tvära foderbyten för att minska risken för negativ påverkan av mag-tarmfloran. Vänj den successivt och långsamt vid ny foderstat och bete (se tips under stycket "Sommarbete". ) Även viss typ av medicinering kan öka risken för ett fånganfall.
Se till att efterbörden släpps
Var noga med att uppmärksamma att efterbörden släpps inom 6h efter en fölning.
Slösa med spån vid boxvila
Strö upp boxen ordentligt med spån då hästen blivit ordinerad boxvila efter en skada.
Håll utkik efter symptom
Var uppmärksam på eventuella symptom så att behandling och korrigerande åtgärder kan sättas in i ett tidigt skede
-Ställa den på strikt boxvila med en tjock spånbädd
-Kontakta veterinär!
-Ta bort allt kraftfoder
Källa: Caroline Brunstedt, Brunmåla hästklinik