Nytt år och nya möjligheter. Den här tiden på året tror jag att det är många som, tillsammans med mig, delar längtan efter att få komma ut på tävlingsbanorna igen. Även om denna vår kanske inte kommer att vara riktigt lika fullspäckad av tävlingar som andra år tror jag att det kan vara både nyttigt och motiverande att sätta upp mål inför sin kommande tävlingssäsong.
Kanske är det stora målet för året att rida en godkänd LA, eller en felfri runda på en viss höjd eller kanske det för dig mer handlar om att kunna tygla nervositeten på tävlingsplatsen? Oavsett vilket mål du har är det planering som kommer hjälpa dig på vägen. Nedan följer några tips, trix och råd för hur en sådan planering skulle kunna se ut.
Planera inför tävling
Inför en stundande tävlingssäsong kan det vara fördelaktigt att fundera igenom tre huvudsakliga frågeställningar: Vart vill du nå? Vart är du nu? Vad saknas för att du ska kunna nå dit?
Tittar vi på målbilden kan det handla om vilka tävlingar man ska/vill delta i och varför. Kanske handlar det om att kvala till nästa nivå inom en viss disciplin. Kanske handlar det om att att uppnå en viss procent i ett dressyrprogram. För en tredje person kanske det handlar om att miljöträna inför framtida tävlingssäsonger. Nästa steg är att utvärdera var man befinner sig i sin träning idag och jämföra det med tävlingsmålet, för att på så vis komma fram till vilka steg som behöver tas för att skapa de bästa förutsättningarna inför kommande tävlingar. Här kommer några konkreta exempel på hur tankarna kan gå och steg för att brygga gapet:
Exempel 1: Uppnå en viss procent i ett specifikt dressyrprogram
Exempel 2: Kvala till nästa klass inom hoppning
Vad fungerar för dig?
När det kommer till utformningen av ett optimalt tävlingsupplägg, både vad det gäller ryttaren och hästen, är detta ofta väldigt individuellt. En del behöver mycket peppning från sin omgivning, medan andra vill få vara ifred och gå in i sin egna bubbla. Vissa gynnas av att planera in i minsta detalj och andra presterar bättre när de får använda sig av sin magkänsla. I och med att det är väldigt individuellt vad som egentligen passar för en specifik individ, kan det vara fördelaktigt att reflektera över och fundera igenom vad som egentligen borde passa en själv bäst. Det är inte alltid som man känner sig själv så pass bra att man har svaret på denna fråga direkt. Ett tillvägagångssätt för att lista ut detta och lära känna sig själv bättre kan därför vara att testa sig fram och över tid utvärdera vad som fungerat bättre eller sämre för en själv på tävlingsplatsen. När man börjat lära känna sig själv lite bättre och vilket tävlingsupplägg som passar en själv bra, kan man med fördel dela detta med eventuella hästskötare, föräldrar eller vänner som man tar med sig på tävling – för att de ska förstå dig och hur du agerar på tävlingsplatsen och veta hur de kan stötta dig på bästa sätt!
På samma sätt är det för hästen. Alla hästar är olika och olika tävlingsupplägg fungerar olika bra för olika hästar. Även här är det fördelaktigt att testa sig fram och utvärdera över tid. Som exempel: vilket träningsupplägg fungerar bäst inför en tävlingsstart? Kanske din häst presterar bäst om ni ridit ut dagen innan? Eller så kanske den presterar bäst om ni gjort några mini-repetitioner av tävlingsprogrammet (eller liknande) dagen innan. Vad är optimal tid för framridning för din häst? Man brukar säga att det tar minst ett år (eller fyra årstider) innan man lärt känna sin häst helt fullt ut.
På tävlingsdagen
Slutligen några konkreta tips som generellt brukar kunna vara till hjälp på tävlingsdagen:
Efter avslutad tävling
Ofta läggs mycket tid och kraft ner inför och på tävlingarna, men planeringen därefter – eller utvärderingen och reflektionen – glöms inte allt för sällan bort. Att reflektera över vad som gick bra och mindre bra i anknytning till en tävling skapar möjligheter att på ett bättre sätt handskas med liknande scenarion framöver. Det ger en även underlag för var fokus kan behöva läggas i träningen, hästhanteringen eller när det kommer till en själv framöver. Som exempel kanske det var svårt att lasta hästen, vilket ledde till sen ankomst till tävlingsplatsen, vilket i sin tur ledde till en förhastad framridning och sämre prestation på banan? Då kanske lastträning borde stå på schemat inför nästa tävlingsomgång! Eller ett annat scenario: kanske både du och din häst blev spända väl på plats inne på banan. Då kanske mer miljöträning krävs eller rent av mentala övningar för dig som ryttare för att förebygga oönskade spänningar.
Oavsett vilka mål du har, se till att ha en tydlig plan och följ upp den med en ordentlig utvärdering, har du dessa delar på plats har du kommit en lång väg i resan mot ditt mål!