Nyårsafton närmar sig och därmed smällare och raketer, vilket är uppskattat av många människor men djuren kan som vi vet bli störda och mycket stressade. För att hjälpa din häst få en trygg nyårsafton finns det en del knep att ta till.
Hästar reagerar olika på höga ljud, vissa blir mycket stressade av ljud och ljus medan andra bryr sig knappt. Hästen är ett flyktdjur och bör behandlas som det, de ska vara uppmärksamma på sin omgivning och reagera över förändringar- det är så de har överlevt. Om du har en ny häst kan det vara bra att veta hästens historik kring nyår, hör med de gamla ägarna eller stallägarna- men ta gärna det säkra före det osäkra och skydda hästen ändå.
Se till att hästen har arbetats ordentligt under dagen och är fysiskt genomarbetad- ju mindre överskottsenergi den har ju bättre förutsättningar har den att hålla sig någorlunda lugn under tolvslaget. Om du ska rida ut fundera lite över val av ridvägar dock så du inte råkar komma i närheten av någon människa som tycker det är roligt att tjuvstarta med smällare redan på dagen.
Både ljud och ljus från raketer kan stressa hästarna så mörklägg gärna fönstren- det dämpar även ljud om du gör det med mjuka och tjocka material. Låt ljuset vara tänt i stallet så minskar det också att ljus kommer in utifrån. Låt gärna en radio med lugn musik vara på (ganska högt får det ju vara).
Om du har hästar på lösdrift får du fundera över om vissa eller alla behöver stallas in under natten- varje år brukar det vara rädda hästar som sprängt staket av rädsla och skadat sig illa. Generellt sett behöver också staketen kollas igenom noga om du väljer att ha hästarna ute. Dagen efter nyår är det också bra att kolla igenom hagarna efter skräp som har flugit in och kan utgöra en skaderisk.
Om du har grannar nära inpå stallet kan du gärna prata med dem lite innan och förklara situationen, alla människor vet inte hur stressade hästar kan bli av raketer- men många är villiga att vara hänsynsfulla när de förstår läget.
Du kan om du har möjlighet själv hålla hästen sällskap i stallet- men var uppmärksam på hur du beter dig då hästen snappar upp din sinnesstämning. Var lugn och positiv.
Ge ordentligt med extra grovfoder så hästarna kan hålla sig sysselsatta under natten (se till att de har gott om fräscht vatten också). En del hästar gillar också aktivitetsleksaker som en boll exempelvis.
Bomullstussar i öronen och en luva på hjälper till att dämpa ljudintryck. Man kan också ge lugnande feromoner som tillskott, de stryks på näsborrarna och hjälper i ca 2-2,5 timme.
Om man upplever att sin häst blir väldigt stressad och därmed kan råka skada sig är det bra att ta hjälp av veterinär för att få lugnande utskrivet.