När det kommer till utfodring av hund, brukar de flesta hundägare noggrant se till att hunden äter rätt mängd foder per dag, på bestämda tider. De flesta kattägare, å andra sidan, fyller på maten när skålen är tom och låter sedan katten äta när den vill. Men är det verkligen det bästa?
Katter föredrar att småäta. I det vilda fångar katter naturligt många, små bytesdjur och äter små mängder mat med regelbundna mellanrum. När ätbeteendet hos våra tamkatter har undersökts, har man sett att de föredrar att äta cirka 10-14 gånger om dagen. Detta ätbeteende kan vara problematiskt att tillfredsställa eftersom de flesta djurägare inte har möjlighet att mata sina katter så ofta, utan ger istället fri tillgång för att katten ska få bestämma själv.
Det här leder dock till ett annat problem - ungefär 50% av Sveriges katter är överviktiga. Med andra ord leder den fria tillgången på mat att de flesta katter äter för mycket. Övervikt är tätt sammankopplat med högre risk för sjukdomar, och det är därför viktigt att hålla katten i korrekt hull.
Så hur kan man då lösa problemet att katten ska kunna äta många, små portioner, men inte äta för mycket?
Till att börja med måste man helt enkelt begränsa den totala mängden mat katten äter per dag. Följ alltid utfodringsrekommendationerna som finns på foderpåsen. För den glupska katten, eller katten som går och äter för att den är uttråkad, finns en bra lösning som också ger fysisk och mental stimulans - berikning.
Berikning innebär att förändra något i djurets livsmiljö som ökar möjligheten att utföra naturliga beteenden. Du kan berika utfodringen genom att exempelvis servera maten i labyrinter eller utfodringsleksaker. På så vis får katten jobba mer för maten, vilket har två fördelar; dels går det långsammare att äta, och dels måste katten vara motiverad att jobba för maten! Den här metoden gör att katten inte glufsar i sig all mat på en gång, utan lämnar förhoppningsvis lite mat för att komma tillbaka senare när den är motiverad att jobba igen.
Lina Dolks stallkatt Bellman är av den glupska typen som kastar sig över sin mat. Har man en katt likt Bellman, kan det vara bra att hålla extra koll på hullet och eventuellt hitta sätt att begränsa mängden mat:
“Bellman har alltid varit glupsk och matglad. Honom får man se till att han inte lägger på sig för många kilon.” - Lina Dolk
Många kattägare upplever att katten är kräsen. I vissa fall kan detta vara en feltolkning av kattens beteende - att katten lämnar kvar mat behöver inte betyda att den inte tycker om maten, utan att den helt enkelt bara kände för att äta ett par kulor och kommer tillbaka senare. Även kräsna katter mår bra av berikning, och kan tycka att det är roligt att söka upp mat i olika typer av labyrinter och leksaker. Så länge den kräsna katten är frisk och håller ett bra hull, får den i allmänhet i sig den mat den behöver.
Katter kan också vara bestämda med sina preferenser och vilken textur eller smak de gillar, och ibland tar det lite tid att hitta fram till vilket foder de föredrar. Petgood har fått fin feedback från mattar och hussar till kräsna katter som letar efter ett foder som katten tycker om. En katt som är väldigt förtjust i Petgoods insektsbaserade kattfoder är katten Whistler, där matte Mia får gömma maten för att han inte ska klösa sig in i påsen:
“Det är som att gömma godis från barnen, fast jag gömmer Petgood från katten!” - Mia Clase, Food Pharmacy.
Är du nyfiken på att lära dig mer om insektsprotein eller låta din katt smaka? Kika in Petgoods hemsida för att lära dig mer om fördelarna med insekter eller utforska deras sortiment för hund och katt!