Marknaden för hästar kan minst sagt kännas som en djungel. Den innehåller allt ifrån projekthästar, framtidshopp, och läromästare till okomplicerade mor-dotter-hästar. För att skapa goda förutsättningar till en lyckosam match och för att göra sökandet efter häst lättare är det viktigt att ha en förståelse för vad annonserna egentligen betyder.
Vad letar du efter?
När man väl bestämt sig för att köpa häst kan ett bra första steg vara att fundera igenom vad det egentligen är man är ute efter. Vilka drömmar och mål har man med sin ridning och vilken kunskaps- och färdighetsnivå besitter man idag? Sedan bör man alltid fundera igenom en hel del praktiska bitar så som t.ex. ekonomiska aspekter. Mer information på detta område hittar ni på Hästnets köpguide:
https://hastnet.se/sv/sida-kategori/kopguide
När man skaffat sig en uppfattning om vilka egenskaper man söker, är nästa steg att ge sig ut och leta efter individer som kan tänkas matcha dessa.
En bra annons
Tanken med hästannonser är att de ska ge köparen en möjlighet att skaffa sig en första uppfattning om hästen i fråga och att hjälpa till att sålla i den mängd annonser som finns tillgängliga. För att göra processen enklare för såväl köpare som säljare, finns ett antal områden som varje bra annons borde täcka.
Vad säger sägningarna?
Men så till något speciellt med hästannonser – sägningar om hästarna! Samtliga benämningar kan ha olika betydelser från fall till fall men här kommer ett antal exempel som kan vara bra att känna till:
Projekthäst
Kan vara allt från en relativt outbildad till väldigt utbildad häst, men som kräver tid och engagemang för att göra dem mer hanterbara. T.ex. kan det vara svårt att lasta, svårt att rida ut, väldigt känsliga m.m.
Läromästare
Högre utbildad häst/ponny ofta inom särskild disciplin som också gärna är åt det säkrare hållet i hantering. Tanken är att man som köpare ska kunna fokusera mer på att utbilda sig som ryttare med hjälp av hästen än vice versa.
Young rider-ämne
Gärna en häst som presterat inom högre klasser inom specifik disciplin men som t.ex. kanske sett sin guld-era med vuxen ryttare / inom vuxenklasser. Tanken är att en yngre ryttare ska kunna skapa ett partnerskap med denna häst där de har möjlighet att komma ut på tävlingsbanorna och kvala till högre klasser.
För den satsande ryttaren
Häst/ponny med potential inom särskild gren, kan vara både mindre och mer utbildad.
För den duktiga ryttaren
Häst/ponny med potential men som även kräver gedigen erfarenhet hos ryttaren.
Allroundhäst
Trygg häst/ponny som kan det grundläggande inom både hoppning och dressyr men eventuellt saknar kapaciteten för högre klasser.
Familjehäst/ponny eller Mor/dotterhäst
Trygg häst/ponny som passar både mer och mindre erfarna ryttare.
Hobby häst / Okomplicerad häst med hjärta av guld
Trygg häst som går att rida ut på utan problem. För någon som kanske inte vill åka ut och tävla utan mer söker sällskapet och umgänget med hästarna.
Träning- och tävlingshäst
Utbildad häst/ponny som har börjat tävla lite och där det egentligen mest handlar om att fortsätta med det arbete som redan är igångsatt.
Med detta sagt bör varje häst eller ponny självklart utvärderas individuellt och med kritiska ögon. I slutändan är det ens egen magkänsla som avgör – en bra matchning handlar i slutändan alltid om kemin mellan häst och ryttare.