Nu börjar betestiden och med detta ökar antalet fall av fång. De flesta hästägare vet att man ska skydda hästen mot fång, mer hur gör man det på bästa sätt och hur känner man tidigt igen tecknen på att hästen har drabbats av fång?
Fång är en inflammation i lammellagret i hästens hovar. Lammellagret sitter mellan hovväggen och hovbenet för att hålla hovbenet på plats och fungerar som stötdämpare mot hästens kroppsvikt. När lamellerna skadas kan hovbenet rotera och/eller sänkas, vilket skapar ett tryck mot sulan. I värsta fall kan hovbenet penetrera (tryckas ut genom) sulan vilket är mycket smärtsamt för hästen. Eftersom mest vikt ligger på framdelen är det framhovarna som drabbas hårdast.
Symptom på att hästen drabbats av fång är flera, och de blir tydligare ju mer ont hästen har:
- Förstärkt digitalpuls (vid kotan) och ökad värme i hovarna.
- Rörelsestörning- stapplighet, ovillighet att röra sig och vända på snäv volt.
- Vill inte belasta framhovarna utan försöker avlasta dem genom att lägga mer vikt på bakhovarna och vill ofta lägga sig ned.
- Dubbelslående steg- hästen sätter ner trakten först.
- Känslig för tryck med visitertång över sulan vid tån.
- Ökad kroppstemperatur/feber.
Det finns flera olika orsaker till att en häst drabbas av fång, och vissa hästar är i större riskzon att drabbas än andra. Fånganfallet kommer vanligtvis efter att hästen drabbats av sjukdom eller överbelastning någon annanstans i kroppen, men en häst kan drabbas av fång ändå. De vanligaste orsakerna till ett fånganfall är:
- Störning i tarmsystemet. Detta kan bero på ett hastigt foderbyte av kraft- eller grovfoder, att hästen ätit för mycket stärkelserikt kraftfoder, eller för kraftigt bete. Hästen kan också fått i sig giftiga växter eller svampar, eller att mikrofloran i tarmarna störts av kortisonbehandling.
- Underliggande inflammatorisk process/sjukdomstillstånd. Till exempel kvarbliven efterbörd eller transportsjuka.
- Överbelastning på grund av för mycket arbete på för hårt underlag eller hälta.
- Hormonrubbning. Hästar med ämnesomsättningsjukdomar som EMS eller PPID drabbas lättare av fång.
Håll din häst välmotionerad och i bra fysisk form. Daglig motion över en längre tid kan förändra hästens metabolism och förbränning och därmed även hästens insulinkänslighet samt blodsockernivån.
Var noga med foderstaten så hästen får i sig rätt mängd utifrån sitt behov. Om du har en känslig häst välj om möjligt grovfoder med lågt innehåll av socker. Det är minst socker i ensilage, därefter hösilage och mest socker i vanligt hö enligt studie från SLU, men sockerhalten kan variera mycket så analys är alltid viktigt. Rekommendationen är att värdet på WSC-vattenlösliga kolhydrater- ska ligga under 100 gram WSC per kilo torrsubstans till hästar med sjukdomar som EMS och insulinresistens. Behovet av protein, vitaminer och mineraler behöver dock täckas. Ta hjälp av foderrådgivare om du är osäker.
Vänj hästen vid bete på långsamt och stegvis varje dag och välj beteshage med omsorg, undvik att släppa ut efter frostnätter och om du har en känslig häst. Då kan du också behöva vänta med att släppa ut om det regnat efter en torrperiod- det som växer upp då är väldigt kraftigt. Undersök också betet noga på jakt efter giftiga växter eller annat som kan förgifta din häst, som t ex ekollon.
Undvik snabba foderbyten- det gäller både kraftfoder och grovfoder. Var alltid väldigt noga med den hygieniska kvaliteten på grovfodret.
Håll koll på din häst och visitera varje dag. Kolla puls, känn på hovarna om de känns varma och känn på mankammen så den inte blir hård. Observera hur hästen står och rör sig.
Kontakta alltid veterinär vid ett misstänkt fånganfall! Det är viktigt att i ett tidigt skede upptäcka om hästen har drabbats av fång då det snabbt kan eskalera och bli värre. Ju tidigare man upptäcker sjukdomen, desto större chans att hästen kan bli frisk igen.
Om hästen har fått fång bör du ta bort allt eventuellt kraftfoder. Ställ hästen i en box med mjukt underlag, till exempel en tjock spånbädd, för att minska belastningen på frambenen. Undvik att transportera hästen i det akuta skedet. Om det är tidigt skede i fånganfallet kan du kyla nedre delen av benen. Du kan behöva hjälp med hästens foderstat både i det akuta skedet och längre fram i konvelescentperioden.