I stolt annonssamarbete med Abreu Gunnarsson Juridik.
Har du äntligen fått hem din nya häst och ser fram emot att påbörja er tid tillsammans? Det som helst inte får hända i den situationen är att hästen är skadad. Trots detta förekommer det ibland att hästar uppvisar fel eller skador i sitt nya stall. Det kan vara nya skador som du som nybliven ägare får stå risken för, men det händer även att det är fel som förelegat vid tiden innan köpet av hästen. Vad gör du som nybliven hästägare när det visar sig att hästen inte uppfyller de förväntningar du hade? Vad gör du i de fall där hästen rent uppenbart har skador som inte framkommit tidigare? Den här texten ger dig de grundläggande kunskaperna om fel i häst enligt konsumentköplagen och hur du kan hantera det.
1. Den här lagen tillämpas vid fel i häst
I Sverige har vi två köplagar som kan bli aktuella vid ett hästköp, köplagen eller konsumentköplagen. Det som avgör vilken av lagarna som ska tillämpas är om säljaren är en näringsidkare eller privatperson, samt om köparen är näringsidkare eller privatperson.
Nedan ser du vilken lag som blir aktuell:
Säljare är näringsidkare - köpare är privatperson = konsumentköplagen
Säljare är näringsidkare - köpare är näringsidkare = köplagen
Säljare är privatperson - köpare är privatperson = köplagen
Säljare är privatperson - köpare är näringsidkare = köplagen
2. Vad säger konsumentköplagen om fel i häst?
För att kunna utröna vad som anses vara ett fel i häst behöver vi först klargöra vad lagen säger. Konsumentköplagen fastställer att en häst (en vara) anses vara felaktig om den inte uppfyller det som angetts i avtalet. Hästen kan även vara felaktig vid de tillfällen då den inte uppfyller det säljaren berättat om den innan köpet.
Att säljaren inte upplyser köparen om hästens användningsområde och utbildning kan anses som fel i hästen, om detta är något som säljaren visste om eller borde ha vetat om. Det avser sådan information som köparen bör räkna med att få ta del av innan köpet. Informationen behöver även kunna antas ha påverkat köparens beslut avseende köpet. Ett exempel på information som bör meddelas är sådant som hindrar en häst från att kunna delta i den ridsportsgren hästen köps till.
Om hästen avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta är det också att se som fel i häst.
I konsumentköplagen finns det en presumtion (ett antagande) som stadgar att alla fel som visar sig inom sex månader från att hästen har avlämnats till köparen, ska anses ha funnits vid avlämnandet. Om säljaren kan visa att felet inte fanns vid köpet behöver du dock ha bevisning som motbevisar säljaren, exempelvis veterinärutlåtanden som styrker din tes. Vid de tillfällen då felet eller skadan visar sig efter sex månader från köpet behöver köparen visa att det är klart mera sannolikt att felet förelåg vid överlämnandet av hästen. Det är klart mera sannolikt då det inte finns någon annan förklaring som är mer sannolik.
3. Det här kan du göra när du har upptäckt att din nya häst är felaktig enligt konsumentköplagen
Det du behöver börja med när du upptäcker att hästen är belagd med fel är att reklamera den skriftligt till säljaren. Orsaken till att reklamationen ska vara skriftlig är för att du enkelt ska kunna bevisa att du har reklamerat inom rätt tid. När ditt köp omfattas av konsumentköplagen är en reklamation som inkommer två månader från att du upptäckte felet att se som reklamerad i tid. I vissa fall kan en längre tidsfrist vara accepterad, men det är inte helt självklart.
När det föreligger väsentliga fel vid köpet har du som köpare rätt till vissa åtgärder. Fel enligt konsumentköplagen kan åtgärdas genom avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller hävning av köpet. Avhjälpande kan bli aktuellt vid de tillfällen då det genom en enklare åtgärd går att korrigera felet, men det är sällan helt lätt.
Omleverans å andra sidan blir inte aktuellt i dess rätta bemärkelse med hästar, då de är levande djur. Har säljaren däremot många hästar till salu kan det förekomma att en annan häst blir aktuell inom ramen för en förlikning.
Om felet är av mindre betydande art kan det komma väl till pass med ett prisavdrag istället, eftersom att det inte behöver vara så att du som köpare vill bli av med hästen du köpt bara för att du upptäcker ett fel
Vid de mer allvarliga felen är endast hävning av hela köpet aktuellt. Normalt sett återfår säljaren hästen mot att denne betalar köpeskillingen till köparen. Vid hävning av hästköpet har du som köpare även rätt till skadestånd för de kostnader du fått i anledning av hästköpet.
Om du och säljaren inte kan komma överens kan det vara bra att kontakta ett juridiskt ombud för att komma fram till en lösning på situationen. En hästjurist från Abreu Gunnarsson Juridik kan hjälpa dig med att föra din talan mot säljaren, medla och upprätta förlikningsavtal.
Läs mer hos Abreu Gunnarsson Juridik.
Foto: Kristin Harms