Att köpa begagnat är smart både för miljön och plånboken men det finns också risker. Vi har samlat några av de vanligaste misstagen så att du ska kunna identifiera dem och slippa dem.
Du köper varan osedd. De flesta bedrägerier inträffar när en vara ska skickas utan att säljaren och köparen ses. Kanske är kvaliteten på varan inte alls så bra som säljaren har sagt, kanske har ni helt enkelt olika uppfattningar, kanske skickas den aldrig? Det bästa är att ses och få varan vid ett möte eller att använda Häsntets digitala köpekontrakt. Här kommer du och säljaren överens om hur köpet ska gå till och exakt vad som gäller. Kontraktet är framtaget av Juridika och är juridiskt bindande. Båda parter signerar med BankID.
Du går inte igenom varan tillräckligt noga. Det är viktigt att du verkligen går igenom varan som du planerar att köpa innan du betalar för den. Begagnade prylar slits och du har ansvaret för att undersöka den innan du slår till. Kanske vet inte ens säljaren om att grimman har börjat gå sönder i en söm? Var noggrann. Men tänk också på att begagnat alltid är begagnat även om det inte betyder att den inte är lika användbar som en ny produkt.
Du vågar inte diskutera priset. Det händer ibland att säljare tar i lite extra när dom sätter sitt pris. Det kan därför vara värt att försöka pruta lite. En mindre skada är ett givet argument för att diskutera priset.
Du sätter in pengar på ett bankkonto. Tyvärr inträffar bedrägerier hur mycket vi än gör för att försöka undvika detta. Många bedrägerier inträffar när köparen sätter in pengarna på säljarens bankkonto. Banker får inte lämna ut information om vem som äger ett visst konto till dig som privatperson och som säljare kan du inte heller veta att det verkligen är din köpare som sätter in pengar på ditt konto. Var extra försiktig!
Du glömmer att be om kvitto av säljaren. Det är alltid klokt att be om varans originalkvitto så att du vet att du inte köper en vara som inte inhandlats av säljaren. Du bör också skriva köpekontrakt med säljaren som innehåller namn, datum och information om varan som säljs. Använd gärna Hästnets digitala köpekontrakt som är helt gratis att använda. Är varan äldre, kanske kvitto inte finns, men skriv trots det gärna köpekontrakt. Det är aldrig fel. Och det är gratis!
Du planerar inte försäkring och leverans i förväg. Om du köper en större vara, t ex ett släp eller liknande, är du själv ansvarig från och med att du tar över släpet och om något händer på hemvägen kan det bli problem om släpet inte är försäkrat. Planera därför för en försäkring i förväg.
Du kollar inte upp att varan verkligen tillhör säljaren. Om du ska köpa en riktigt dyr produkt kan det vara klokt att undersöka om den står registrerad på säljaren. Legitimation är bra att visa upp för båda parter. Be också att få titta igenom eventuell dokumentation kring varan, t ex servicebok för släp.