Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Vård av äldre hästar: Specialbehov och hälsorutiner
Dela

Vård av äldre hästar: Specialbehov och hälsorutiner

Hästar

En hållbar häst handlar om mer än dagliga träningen, det handlar om ett långsiktigt tänk för att din häst ska hålla sig fräsch, frisk och välmående under hela hästens liv. Om man har en äldre häst finns det olika aspekter som man behöver se över i hästens dagliga vård för att säkerställa att hästen mår så bra som möjligt så länge som möjligt- läs mer här.

Det finns ingen exakt ålder när hästen börjar räknas som äldre, utan det handlar om vilket liv den levt, om den har haft eventuella sjukdomar och även ras. Normalt sett brukar man prata om hästar över 20 år som ”äldre”. 

Man kan se att en häst börjar åldras på olika sätt, arbetsmässigt har den svårare med temperaturreglering och kan både frysa och svettas lättare. Den kan ha sämre syreupptagningsförmåga, vara stelare och få minskad muskelmassa vilket leder till något lägre arbetskapacitet, pälsen mattas av och kan få grå inslag och ansiktet får ett ”urholkat” utseende. 

Förebyggande hälsovård är alltid viktigt, den äldre hästen behöver regelbundna vaccinationer, munhålekontroll och parasitkontroll.  Då den har sämre temperaturreglering kan den behöva ett tjockare täcke än när den var yngre, men den kan också behöva klippas för att den svettas mer. Eftersom hästen ändrar sig i kroppen kan också utrustningen behöva bytas eller justeras så den passar.

Tandvård 

Regelbunden munhålekontroll är viktigt på en äldre häst då hästens bett förändras med ålder. Tänderna slits kontinuerligt ner. På yngre hästar växer tänderna och kompenserar för slitaget men när hästen blir äldre förflyttas i stället tanden och tandroten successivt mot tuggytorna. Äldre hästar kan lättare få problem med foderinpackningar, ojämnt slitna tänder och att mala sitt foder ordentligt. Var uppmärksam på om hästen äter långsammare, tappar aptiten, eller om du kan se förändringar i munnen. En årlig kontroll av tänderna av hästtandläkare är viktigt. Dåliga tänder ökar också risken för foderstrupsförstoppning och kolik, så att ha koll på hästens tänder förebygger många olika sorters problem.

Hull och foder

Det är vanligt att äldre hästar tappar hull, muskler och faller ur. Med tanke på att den kan ha svårare att tugga ordentligt samt även tillgodogöra sig näringen väl, är en välbalanserad foderstat extra viktigt. Se till att hästen får ordentligt med protein, vilket både är viktigt för att behålla muskelmassa, orka prestera och samtidigt orka med pälsbyten. Ha alltid analyserat grovfoder och gör en ordentlig foderstat utifrån den analysen, hästen ska vara i normalhull- varken under eller över. Det är ingen fara med ett överskott på protein, det kan hästen hantera väl. Ge mineraler med hög biotillgänglighet. En del hästägare väljer också att ge någon form av blötlagt foder, som mash exempelvis vilket kan ge extra fibrer, och hjälpa näringsupptaget. Samt att det är smakligt och lätt för hästen att tugga.  

Om den äldre hästen står i lösdrift med flera andra hästar är det bra om man som hästägare är uppmärksam på förändringar i rang, eller om den hinner äta sin del av fodret- den äter ju långsammare. Eventuellt kan man behöva flytta så hästen står med färre hästar och hinner äta i sin takt.

Träning

En äldre häst mår bra av regelbunden motion och träning precis som vilken häst som helst, men anpassad efter sin förmåga.  Äldre hästar kan bli stela och få problem med lederna, de kan även drabbas av den hormonrelaterade sjukdomen PPID (ibland kallat för cushings) vilket lättare leder till fånganfall. Precis som med tänderna behöver hästens rörelseapparat få en regelbunden översyn, men under förutsättning att hästen inte har ont mår den bra av att arbetas och röra på sig både av fysiska och psykiska skäl, men man får som hästägare vara uppmärksam på dagsformen och anpassa träningen efter det. Många äldre tävlingshästar tycker det är väldigt roligt att tränas och tävlas i lätta klasser då och då.

Charlotte Jibréus - Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet