Ett schabrak används främst av två anledningar. Den första är för att skydda sadeln från att bli smutsig. Det är betydligt enklare att tvätta ett schabrak än att rengöra sadeln efter varje ridpass. Den andra anledningen är för att skydda hästens rygg genom att minska friktionen som uppstår mellan sadeln och hästen, ge en stötdämpande effekt och ett extra skydd mot skav. Det är dessutom en given accessoar på hästryggen.
Men har du någonsin funderat över hur schabraket kan påverka hästen? Ett dåligt schabrak kan ha inverkan på både hästens fysiska och psykiska tillstånd. Precis som en sadel som passar dåligt, så kan även ett dåligt anpassat schabrak ge skav, ömhet och begränsa hästens rörelser, och efter en tids användning orsaka problematiska beteenden och resultera i en stressad häst.
Undvik problem med ett formsytt schabrak
Det värsta partiet för en häst att ha tryck över är manken. Speciellt den lägre delen av manken. Detta råkar också vara den högsta punkten som schabraket kommer i kontakt med, vilket gör att det lätt uppstår tryck och friktion där. När huden kring manken blir åtstramad orsakar det smärta hos hästen, vars hud är otroligt sensitiv. Ha i åtanke att en häst kan känna när en fluga landar på huden. I manken sitter dessutom en av hästens största nerver, som är otroligt känslig, och absolut inte får utsättas för tryck.
Det viktigaste att tänka på när man köper ett schabrak är därmed formen på det. Att välja ett bra schabrak som är anatomiskt formsytt med en ergonomisk passform, och som alltså erbjuder mankfrihet, är otroligt betydelsefullt. Det räcker inte med att dra upp ett rakt schabrak vid manken och förvänta sig samma resultat som av ett formsytt. Gravitationen kommer att dra ner schabraket under ridturen så att det lägger sig över manken. Jämför situationen med ett förkläde som du har knutet runt halsen, som du drar bakåt gång på gång för att det skapar ett tryck i nacken på dig, men det fortsätter glida fram och lägga sig mot halsen.
Minst 2-3 fingrars bredd i mankfrihet
För att säkerställa att schabraket ger tillräckligt mycket mankfrihet och inte ligger an mot manken och orsakar besvär hos hästen, kan du kontrollera att det får plats 2-3 fingrar mellan manken och schabraket – gärna mer.
Ta hänsyn till schabrakets tjocklek
Schabrakets tjocklek kan spela roll för hur sadeln ligger och därmed i sin tur påverka hur hästen mår, hur den rör sig och hur den beter sig. Illa sittande schabrak kan leda till vanliga problem som aggressivitet och stresspåslag vid sadling och spännandet av sadelgjorden, samt komplikationer vid uppsittning och under ridningen. Det är därför viktigt att ta hänsyn till tjockleken, likaväl som schabrakets utformning.
När en sadel provas ut, provar man den till största del alltid med ett schabrak under, för att den ska vara perfekt anpassad efter hästens kropp tillsammans med schabraket, eftersom de i princip alltid används tillsammans.
Ett tunt schabrak har fördelarna att det erbjuder mycket utrymme under sadeln och att det låter ryggrad, ligament och bogblad röra sig fritt, utan tryck. Det kan dock behövas extra vaddering under sadeln för att till exempel få optimal passform på den, för att ge känsliga hästar extra avlastning och stötdämpning, minska skav från spännen och liknande eller jämna ut eventuella ojämnheter i hästens hud, som i sig kan skapa obehag. Ett för tjockt schabrak å andra sidan, kan begränsa utrymmet under sadeln så att det gör sadeln trång, speciellt i tunneln mellan bossorna, där det är extremt viktigt att ryggraden har frihet. Ta därför hänsyn till hästens behov när du väljer schabrak, så att det tillsammans med din sadel sitter bra och ger önskad effekt.