I stolt annonssamarbete med Distriktsveterinärerna
Solen och värmen är här och det är dags att tänka på hur du förbereder och tar hand om din häst på bästa sätt när den ska prestera i värme. Vi har pratat med veterinär Annika Källse om att tävla i värme och fått mycket bra tips kring hur du ger din häst bästa förutsättningarna att prestera trots höga temperaturer.
Förutom att ha arbetat som veterinär på Distriktsveterinärerna med stordjur, häst och lantbrukets djur, i flera år har Annika en spännande hästbakgrund där hon varit mycket aktiv inom galoppsporten. Hon red och tränade galoppörer på heltid i drygt 15 år, och har därför mycket erfarenhet kring hur man hjälper sin häst på bästa sätt före, under och efter tuffare prestationer.
Förbered hästen för värmen
Hästar och människor upplever temperatur på olika sätt, vad räknas egentligen som "värme" för en häst?
”Hästen känner sig varm när den måste använda energi för att aktivt för att göra sig av med överskottsvärme för att bibehålla sin normala kroppstemperatur (37,2-38,2 C). Det finns ingen exakt temperatur angiven för när detta sker utan det beror på en rad faktorer som lufttemperatur, luftfuktighet, tillgång till skugga och om det är vindstilla eller blåser. Några tecken på att hästen är varm är att den svettas, hudens ytliga blodkärl blir tydligare då hästen styr blodflödet till huden för avkylning och andningsfrekvensen ökar.”
Om man förväntar sig att det ska bli varmt när hästen ska göra en större prestation fortsätter Annika berätta att det är viktigt att hästen är i god kondition och väl tränad för sin uppgift för att de ska klara av den extra utmaningen som ett varmt klimat ger.
”Träningen bör läggas upp i månader i förskott inför en utmanande uppgift för att hästen ska vara väl förberedd. Hästen behöver upp till tre veckor på sig för att fullt ut acklimatisera sig till ett varmare klimat.”
På tävlingsplatsen
- Vad ska man ha med sig på tävlingsplatsen, finns det något tillskott? Salt?
”Hästar förlorar förutom vätska framförallt natrium, klorid och till viss del magnesium när de svettas och behöver därför få sitt grundläggande behov uppfyllt i sin dagliga foderstat. Dessutom behöver de ges extra salt i samband med situationer där de har svettats mycket. Tillgång till saltsten räcker inte för hästar som ska prestera. Hästarna kan behöva vänjas vid att äta salt i sitt foder genom att man successivt ökar saltmängden, enklast är att välja ett finkornigt salt som hästarna inte kan sortera ut och det är viktigt att hästarna har fri tillgång på vatten. På marknaden finns även kommersiella elektrolyter som kan ha bättre smaklighet då de ofta innehåller socker och förutom natriumklorid ofta innehåller även magnesium och kalium.”
Många hästägare upplever att det kan vara svårt att få hästen att dricka när man reser och är på nya platser. Annika tipsar vidare om att det är bra att ha med sig vatten i dunk att erbjuda både under transporten samt på tävlingsplatsen, och att det vattnet gärna får vara medtaget hemifrån så det smakar som de är vana vid. Man kan också vänja hästen hemmavid att äta foder som blötläggs rikligt, som betfor eller mash- detta gör vattnet smakligare. Viktigt också ur smittskyddsperspektiv att ha med sig egen vattenhink så man inte behöver låna någon annans.
Att kyla ner hästens kropp och ben
Efter prestation, hur kyler man ner hästen på bästa sätt?
”En häst som blir varm reglerar sitt värmeöverskott genom att avge värme till omgivningen. Dels genom svettning men även genom att öka blodflödet till huden och slemhinnor samt genom att öka andningsfrekvensen och andas ut överskottsvärmen. Genom att kyla hästen med vatten med lägre temperatur än hästens kroppstemperatur ökar man avkylningen från huden, det är dock viktigt att skrapa bort vatten som har värmts upp och ligger kvar på huden eller att fortsätta spola med svalt vatten för att det inte ska bildas ett isolerande skikt med vatten som hindrar avdunstning/avkylning. Genom att placera hästen i skugga och gärna där det blåser eller finns en fläkt så skyndar man på sänkningen av kroppstemperaturen.”
Svettäcke när det är varmt ute, finns det för-/nackdelar med det?
”Det finns egentligen ingen anledning att lägga på en häst som svettas ett svettäcke eftersom täcket minskar hästens möjlighet att avge värme till omgivande luft och fördröjer då nedkylningen.”
Hur påverkas hästens ben av att tävla i värme, och hur kan man skydda dem?
”Använder man benskydd eller bandage på hästen så ökar temperaturen i benen avsevärt under arbete. Alltför höga temperaturer i tex senor tros kunna vara skadligt i längden. För att snabbt kyla ner benen så bör man ta av benskydd direkt efter ansträngning och om möjligt kyla benen.”
Veterinär Annika Källse
Fler bra tips hittar du på Distriktsveterinärerna