Vintern och kylan innebär en del extra utmaningar för sig som hästägare, och den här tiden är tyvärr högsäsong för förstoppningskolik. Därför är det extra viktigt att se till att hästarna dricker ordentligt under vintern. Men hur gör man det? Läs mer här om varför du bör och hur du kan få din häst att dricka mer.
Under den varma årstiden äter de flesta hästar mycket färskt gräs vilket innehåller betydligt mer vatten (ca 60-80%) än torkat eller ensilerat grovfoder. Detta gör att de faktiskt behöver dricka mer vintertid än sommartid. Förstoppningskolik är vanligare vintertid än sommartid och beror dels på att hästarna får i sig mindre vatten samt att de ofta rör sig mindre. Man bör ha i huvudet att hästarna är gjorda för att ströva långsamt framåt och samtidigt leta och äta färskt gräs under större delen av dygnet.
En häst på 500 kg behöver 25 liter vatten per dag som underhållsbehov- om den arbetar mer behöver den också dricka mer.
Alla hästar är olika men det finns studier som visat att hästar som fick tempererat vatten drack 40% mer, då var vattnet 10-20 grader. Det finns också studier som visat att hästarna hellre dricker från hink eller balja än från vattenkopp. Så om möjligt försök tillhandahålla detta utöver vattenkoppen, eller enbart hink istället för vattenkopp- du har då också bättre koll på hur mycket vatten din häst faktiskt får i sig. Var som alltid noggrann med hygienen och gör rent hinken varje dag.
Man kan också utöver vatten i hink ge fodermedel som ges uppblött, som mash exempelvis. Hästar gillar ofta mashen och de får då också i sig flera olika sorters fibrer. Spä ut den mer och mer så den innehåller mer och mer vatten om din häst behöver få i sig mer vätska. En del hästägare smaksätter också vattnet med lite äppeljuice exempelvis, men det kan ju vara lite osmidigt om man alltid behöver göra det sen.
Om du enbart har tillgång till vattenkopp är det bra om den är inställd så att flödet är högt men inte så högt att det bubblar och låter för mycket när hästen ska dricka. En tumregel är 8 liter per minut. Detta kan du enkelt kontrollera med at tappa vatten i en hink under vattenkoppen och se hur lång tid det tar. Kontrollera vattenkoppen varje dag så den inte är trög- det ska inte vara jobbigt att dricka.
Givetvis ska hästarna ha tillgång till vatten i hagen, och i dagsläget finns det flera olika typer av uppvärmda baljor på marknaden som gör att vattnet håller sig isfritt, och även hinkar med rörlig del som klarar att hålla vattnet isfritt ner till relativt låga temperaturer- dessa är dock främst tänkta för inomhusbruk.
Om du misstänker att hästen har kolik ska du genast kontakta veterinär då tillståndet kan förvärras snabbt. Vanligtvis ger veterinären vätska, paraffinolja och kramplösande medel i sond. Ibland behövs i svårare fall behandling på klinik och även operation. Ju tidigare hästen behandlas ju bättre är det, så vänta inte.
Symptomen kan variera men exempelvis förlorad aptit, oro, och att hästen rullar sig eller ligger ner är vanligt. Hästen kanske också tittar eller slår mot flanker och mage och skrapar med framhovarna. En del hästar flemar, drar upp överläppen. Tarmljuden kan påverkas vid kolik och om du har tillgång till stetoskop i stallet så underlättar det. När aktiviteten i mag/tarmkanalen minskar vid kolik så blir det tystare, och man kan ibland också se att buken är utspänd. Om hästen har mycket ont kan den börja svettas, få hög smärtpuls och ljusare slemhinnor (tandkött).
Ta temp och puls på hästen, var uppmärksam på eventuell avföring och hur den ser ut samt hur hästen beter sig för att kunna svara på veterinärens inledande frågor och underlätta arbetet.