Sponsrad artikel i samarbete med Middagsfrid
Ingredienser
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°. Rostade grönsaker (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 1 kg potatis och 300 g palsternacka i 2 cm breda klyftor. Lägg på ena sidan av plåten och blanda med 2 msk neutral olja, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i 10 min.
Bönbollar (bunke + stavmixer): Finhacka ½ rödlök. Mixa 1 fp avrunna kikärtor (380 g), 1 fp avrunna svarta bönor (380 g), 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 2 krm cayennepeppar i bunken. Blanda ner löken, 2 ägg, 1 dl ströbröd och 1 dl majsstärkelse i bunken och låt stå i ca 5 min.
Pressgurka (skål): Blanda 2 msk socker, 3 msk vatten, 1 msk vitvinsvinger, 2 krm svart-peppar i skålen så att sockret löser sig. Skiva ½ gurka tunt med osthyvel och vänd ner i lagen.
Forma smeten till ca 20 bollar och lägg dem på plåten med potatisen och rosta i ytterligare 15 min i ugnen.
Gräddsås (kastrull): Tillsätt 2 dl syrad grädde, 1 dl mjölk, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), ½ msk majsstärkelse, 2 tsk timjan och 2 tsk kinesisk soja
Sallad (skål): Skär 250 g tomater (2–3 st) i klyftor. Blanda tomaterna med 1 fp salladsmix (65 g) och 1 msk olivolja i skålen.
Servera de rostade rotfrukterna med bönbollarna, gräddsåsen, pressgurkan och salladen. Klipp 1 fp gräslök (20 g) över rätten.