Januari innebär en lite lugnare period för många hästar, då halt underlag, kyla och mörker gör det lite svårare att rida som vanligt. Men hästen mår bra av rörelse, så passa på att göra vintervilan till en period av andra stärkande aktiviteter och avsuttet arbete då du stärker hästen inför den kommande säsongen.
Olika hästar har olika behov, men de flesta mår bättre av att tränas och aktiveras på rätt nivå istället för att ställas av helt. Då många hästar också tränas relativt ensidigt kan man passa på att variera träningen ordentligt under denna period- de flesta hästar arbetar inte speciellt hårt men däremot ensidigt och kan behöva variera träningen för bra hållbarhet, och inte minst för motivation och glädje. Det stärker också bandet mellan dig och din häst, och det är väldigt nyttigt att se hästen från marken.
Vintermånaderna är en perfekt tid att förkovra dig inom något nytt som gör dig till en bättre hästägare- kanske vill du lära dig mer om pulsträning, tömkörning eller kanske lära dig hur du kan massera din häst själv? Kunskap är inte tungt att bära och gör hästlivet lättare och roligare. Det finns gott om digitala kurser och användbara workshops att dyka ner i om du inte hittar något i ditt närområde. Kanske kan du ta ut en hästmassör som hjälper dig gå igenom din häst och kan ge tips på övningar du kan göra själv.
Passa på att göra en översyn av din egen sits! Ta hjälp av en duktig tränare eller sjukgymnast specialiserad på ryttare för en ordentlig sitsanalys med tips på övningar för att bli en starkare och mer liksidig ryttare. Det är investering för hållbarhet både hos hästen och dig.
Tips på övningar
En häst som arbetas eller tävlas kan må bra av att tränas avsuttet under en period. Om det finns snö, använd den som ett vattenband- led hästen i snön. Tränar både styrka och rörlighet, och bra för ditt eget flås också. Om du rider i snö tänk på att motståndet gör att mjölksyra bildas snabbare hos hästen, så lägg gärna upp ett lugnare pass. Tänk långsam styrketräning, för leder och ligament.
Stärk hästen genom långsamt arbete på varierat underlag, som långa skrittpromenader med sällskap, där kan du också lägga in backträning. Bra för leder och ligament. Om du arbetar uppsuttet så arbeta även här i lägre tempo en period och var noggrann med detaljerna. Du kan även trava lugnt i bra balans långa sträckor på landsväg om underlaget tillåter, variera form och tempo.
Tömkörning ute eller inne, kan också göras i snö eller i skogen, eller varför inte åka till en riktigt bra backe om du inte har någon i närheten? Träna mycket på raka spår och variera form och tempo. Du kan också använda bommar eller cavaletti när du tömkör, och övningarna går att variera hur mycket som helst. Du kan också köpa in ett Equiband och börja fasa in det- det görs ofta i skritt. Mycket bra uppbyggande och varierad träning och du kan sen också använda Equibandet uppsuttet. Löshoppning kan varieras i det oändliga, och användas till alla typer av hästar så länge du anpassar kraven. De flesta hästar tycker också att det är kul!
Om hästen visat tendenser till att vara tittig vid träning eller tävling kan du passa på att miljöträna den i lugn och ro. Lastträna eller miljöträna- alla former av mental träning är bra att ägna sig åt innan det är skarpt läge. Du kan också berika hagen med saker som kan ge lite extra stimulans till lek eller som miljöträning.
Övrig mental träning är också bra att göra- små enkla lydnadsövningar där du samtidigt stärker bandet mellan dig och hästen, som att hästen ska gå genom olika ”labyrinter” med bommar där du leder. Variera inte bara träningen utan även utrustningen. Om du rider kan du pröva att rida bettlöst, eller byta nosgrimma/spänna om den.
Kort sagt är vintern en period för att utvärdera, förbereda och ha kul med din häst!