Pensionat, sista hem.

 • Annonsid: 1751164
 • 16 dagar sedan
 • 293 Visningar
 • 10 Favoritmarkeringar
123 kr

 • Inriktning:
  Övrigt, Sällskap
 • Ras:
  Övriga
 • Mankhöjd:
  12 cm

Foder, gärna livstid


Jag kan tänka mig att ta emot några hästar/ponnyer igen till mitt stall.

Har några platser att fylla, och då jag utökar med några individer, och verkligen brinner för dessa hästar och ser att behovet finns.
Jag vill rädda hästar från förtidig slakt, men även från att de får flytta runt i hög ålder. Här stannar man, för det goda livet.

Jag erbjuder lösdrift, (m tillgång till box vid behov) fri tillgång på grovfoder, (av god, egen odlad kvalitet) salt, mineraler, vitaminer och givetvis vatten.
Helst ser jag att hästar äter hö/gräs då detta är vad de är avsedda för. De är betesdjur, och fördelarna med att beta mycket och ofta, är många. Dels främjar det naturlig nedslitning av tänder, främjar salivproduktion som i sin tur, tillsammans med en mage som håller sig sysselsatt med foder, motverkar det magkatarr och magsår. Det ger även förändringar på hästar med beteendestörningar. Hästar som väver, krubbiter och är aggressiva kring fodring, slutar gradvis, och det brukar bara handla om månader.
Men de hästar som har behov av kraftfoder förses givetvis med det, samt i särskilda fall läkemedel.

Vi tänker lösdrift, i alla fall! Skälet är främst hälsoskäl, som jag kan diskuteta i timmar för den som är intresserad. Men, efter att ha studerat hästar som får välja fritt i olika situationer. Kyla, värme, vind och nederbörd, hästar trivs bäst ute och deras kropp är gjord för att vara ute och i rörelse. Hästar sover i snitt 4 t/ dygn men inte nödvändigtvis liggande. Men vi stänger in dem en hel natt, och alldeles för trångt, det är ofta dammigt och ingen bra miljö att servera maten i heller. Det är sterilare utomhus, varpå de utsätts för färre bakterier/virus. Hästar som inte kan bete sig som de är avsedda, kan utveckla beteendestörningar, och att stå på stall mer än 4 timmar kan förutom att de blir uttråkade (ofta tar ju höet slut under kvällen/natten), orsaka stelhet samt svulnader/ödem och koliker mm.

Mitt sätt att hålla hästarna på ett så naturligt sätt som vi bara kan efterlikna har visat sig vara extra gynnsamt för växande individer som stärker skelett, senor och ligament. Men jag har sett att seniorer har ändå mer att vinna på lösdrift, då de ofta utvecklar cirkulationsstörningar med stigande ålder.
(Här finns mycket mer att ta hänsyn till med seniorer, så som: syn, tänder, ämnesomsättning, fång, kolik, upptag av protein och överkänslighet mot stärkelse, m.m. Den äldre hästen skulle jag inte säga är skör, men har fler riskfaktorer att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar och åkommor. Därför tycker jag att det är viktigt med den psykosociala hälsan, att den stärks och jobbas med i de fall det behövs. Och att man bygger upp hästens självkänsla så de vågar lita på sig själva i högre utsträckning. Detta görs främst med en bra blandflock och kärlek, både från flocken och mig och min familj. För när hästen mår vär har den lättare att slappna av och tar bättre upp näring, men har också ro att äta. Jag tänker hela hästen, inifrån ut. De ska få vara individer, lyssnade till, respekterade och älskade för den de är.

Om hästarna själva får välja, vilket vi testat flera ggr både här i Småland, (men även tidigare m Fullblodsaraber i Norrbotten i alla årstider.) med öppna boxdörrar ut till hagen, då är de inne för maten eller extremare (kraftig vind och nederbörd) väder när maten är slut, eller det slutar blåsa då är de gärna ute även om det regnar/ snöar. Så det är kombon vind/ nederbörd som är jobbigt för dem. Men jag "täckar" hästar som är tunna, har tunnare päls, eller vi märker blir stel i kors och rygg av kyla.
Vi har halmade liggytor på vintern och spånade på sommaren som ger varmt på vinter, svalt om sommaren, i en stallbyggnad med betonggolv- och väggar. (Fölande ston får alltid halm.)

Våran gård är beläget högt, på knappa 300 meter över havet, och det ligger väldigt öppet och blåsigt, detta blir en plats där hästarna slipper en vesentlig mängd insekter, vilka annars kan vara en riktig plåga.

Jag erbjuder stora beteshagar sommar som vinter. Jag har medvetet stängslat in varierad mark med skog, åker, gamla gärden och vattendrag i form av en smal bäck som rinner genom betet det planerat för att locka till rörelse och lek. På de ca 7-9 hkt de har till förfogande kan man se dem leka och springa även om de är äldre. De hoppar över små diken, stockar och stenar, och kliar sig och skuggar sig i skogen mot träden. De har oxå tillgång till fler sorters växter och örter. Och för de som är lättfödda men ändå har behov av allt kroppen behöver är detta bete perfekt.

Jag har en filosofi där hästens välbefinnande är viktigast, jag anpassar allt efter hästarnas behov och önskemål. Och använder bara positiv förstärkning vid träning och ignorerar dåligt beteende. Hästar är på alla sätt mitt liv och nu betalar jag tillbaka genom att ge de hästar jag hinner och har möjlighet till, det bästa tänkbara pensionärslivet. Jag kan även tänka mig hästar som behöver rehabilitering antingen fysiskt eller psykosocialt.

Kärlek till dem, respekt för deras person, med kommunikation, ridning, aktiviteter efter deras behov och intressen.
Många av våra hästar har bakgrund med dålig tillit till människor varför de anses vara besvärliga på sitt sätt. Jag går till botten med deras problem och rädslor, jag hjälper dem och rehabiliterar dem för att kunna lita på människor igen. Våra hästar är inga hobby redskap, de är våra familjemedlemmar och därför så ger vi aldrig upp på dem. (om de inte är direkt farliga för omgivningen.) Vi provar nya sätt att nå dem och målen sätts upp så de är rimliga, och höjs vart efter hästen är redo.

Ibland måste man acceptera att hästen aldrig kommer klara de mål man satt upp för de är orimliga i förhållande till hästens bakgrund och rädslor.
Då får de bara vara sällskap och man får nöja sig med kärleken de ger oss för tacksamheten över att vi hyser omsorg för dem.
Vi har sådana oxå.
Jag tar inget betalt i dagsläget, mitt enda krav är att hästen som lägst har en katastrof försäkring, i denna ingår som oftast "incident". Är tacksam om det kan röra sig om livstids foderavtal där ägaren hela tiden har kontrollen över sin häst. Vi enas om detta och hur det ska se ut från fall till fall med ägaren. Jag står för alla andra kostnader. Och ser till att de får tandkontroller, och tandvård där och då det behövs. De verkas, (skos) enligt behov. Avmaskning sker om träckprov påvisar förekomst. 2 ggr/år.
De som behöver täcken, täckas de som behöver UV/insektskydd har det. Och inga bett används i min ridning. Heller inga kedjor på ev hingstar.
Selar, sadlar provas noga ut för att ge full rörelsefrihet samt förhindra skador.
De som visar att de vill å blir taggade vill vi ju givetvis kunna erbjuda någon runda i skogen då och då. Annars handlar det mest om att i gå i en flock där det finns gott om utrymme, mat och sallskap. Allt för att de på ålderns höst ska få njuta av känslan att vara häst där vi försökt att få det att bli så naturligt som möjligt, med nöjda, tillfredsställa hästar.

Viktigt att veta att hästarna inte används i någon verksamhet. Det är endast vi som bor och verkar på gården som kommer i kontakt med dem, alltså ingen ridskola verksamhet av något slag
De används heller inte till turridning eller vidareförsäljning. Tanken är att de ska bli kvar här till sin sista dag i livet.

First ad
Kontakta annonsör

 Åsenhöga, Jönköpings län, Sverige


Fler annonser från säljaren (1)

Premium
Sälj ännu snabbare med boost!

Våra olika boosterpaket hjälper dig nå ut till ännu fler köpare så att du kan sälja upp till 10x snabbare, och förhoppningsvis få mer betalt

Second ad