Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
10 tips för ett tryggt sommarbete
Dela

10 tips för ett tryggt sommarbete

Hästnet

Säsongen för det efterlängtade sommarbetet är äntligen här, men i takt med att vi släpper ut våra hästar på bete ökar risken för skador. Caroline Brunstedt på Brunmåla hästklinik ger här sina bästa tips för ett skadefritt sommarbete.

Inte för många hästar på betesytan

Det är viktigt att inte ha för stort antal hästar på betesytan. 2-3 hästar per hektar brukar vara rimligt, beroende på betestillgång.

Inspektera hagen

Gå runt hela hagen och inspektera stängslet, så att det är helt och inte finns några farliga utstickande delar där hästarna kan skada sig. Tråden skall vara ordentligt sträckt och stolparna ordentligt nedslagna. Man bör heller inte ha några smala passager eller trånga hörn där hästarna kan trängas och skada varandra. Om olyckan skulle vara framme och hästarna fastnar i staketet är det viktigt att det finns brott på eltråden med jämna mellanrum utefter hela stängslet så att tråden kan gå av. Kontrollera att det inte ligger farligt skräp eller finns djupa hål och liknande, samt att det inte finns giftiga växter i hagen. 

Vattenkvaliteten ska vara hög

Vatten ska hålla dricksvattenkvalitet vilket i praktiken innebär att det bör bytas dagligen. Vattenkaren bör också skuras rena dagligen under den varma sommarperioden då vattnet annars snabbt blir förorenat av bakterier. Smutsigt vatten gör också att hästarnas vätskeintag blir för litet och de riskerar att drabbas av uttorkning vilket kan leda till bland annat kolik. Har man många hästar tillsammans kan det behövas flera vattenkar, som lämpligen ställs ut med lite avstånd, så att alla hästar får möjlighet att dricka ifred.

Skugga i hagen

Det är bra om det finns tillgång till en skuggig plats i hagen där hästarna kan dra sig undan solen och vila.

Erbjud mineraltillskott

Hästarnas näringsbehov kan i många fall täckas av enbart bete, beroende på ras och om hästen ska tränas eller ej, men ett mineraltillskott kan behövas även under betet då man annars riskerar selenbrist. Tillgång på salt är också nödvändigt. Om hästen inte ska tränas räcker det oftast med saltsten, men om hästen ska tränas under sommaren behöver den mer salt än vad den kan få i sig enbart via en slicksten.

Vänj hästen långsamt vid betet

Man bör vänja in hästarna successivt till bete för att undvika ett snabbt foderbyte vilket ökar risken för att drabbas av fång och andra sjukdomar. Det kan vara lagom att beta 15 minuter första dagen och sedan ökas tiden successivt på varje dag under 2-3 veckors tid tills man är uppe i 4 timmars bete, därefter kan hästen släppas med fri tillgång till bete. 

Innan betessläpp bör träckprov tas. Avmaskning bör göras senast 3 dagar innan betessläpp.

Se till din häst dagligen

Hästarna ska ges daglig tillsyn. Man bör gå fram till varje häst och titta på nära håll för att upptäcka eventuella sårskador och annat.

Skydda mot insekter

Om det är mycket insekter på betet kan man behöva använda flughuva och flugtäcke eller spraya hästen med insektsmedel. Om du använder flughuva bör du tänka på att en modell med styvt nät riskerar att skada hästens ögon. En mjuk variant är att föredra. Huvan bör tas av dagligen för att kontrollera att inget skräp kommit in under huvan som kan skada hästen och att den inte får skavsår av huvan.

Barfota är bra

Om hästarna som ska beta ihop är okända för varandra och de inte ska tränas under sommarbetet, kan man med fördel låta dem gå barfota åtminstone på bakhovarna om hästens hovkvalitet så tillåter. Fördelen med barfota är att risken för allvarliga sparkskador minskar. Kom dock ihåg att det är viktigt att hovarna hålls efter med regelbunden raspning för att undvika att hovväggen fläks upp och skadas.

Kontrollera tillgången på bete

Om nederbörden lyser med sin frånvaro kan tillgången på bete bli otillräcklig – i synnerhet i slutet av betessäsongen. Gå runt i hagen och kontrollera tillgången på bete med jämna mellanrum. Att det ser grönt ut på håll behöver inte betyda att det finns tillräckligt med gräs. För liten betestillgång gör att hästarna riskerar att tappa i vikt, att hästarna betar nära ratorna vilket medför att inälvsparasiter sprids och en ökad risk för att de äter olämpliga växter och ogräs.

 

Källa: Caroline Brunstedt, Brunmåla hästklinik

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet