Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
12 sätt att spara pengar som hästägare
Dela

12 sätt att spara pengar som hästägare

Hästnet

Det finns många saker de flesta av oss hästägare kan göra för att minska våra utgifter. Här är våra bästa tips:

 

Se över kostnaden för din stallplats

Då och då kan det vara klokt att se över kostnaden för stallplatsen eftersom det brukar vara den största delen av hästkostnaden. Fråga vad andra hästmänniskor betalar och undersök om det är lägre hyra på andra stall i närheten. Ofta finns det pengar att tjäna just här.

 

Köp begagnat och fynda på rea

Du kan spara mycket pengar genom att köpa begagnad ridutrustning och kläder. Mycket av det som säljs på annons är i mycket gott skick och ibland går det till och med att hitta oanvända, begagnade saker eller sånt som man kanske inte förväntar sig; foder av någon som köpt för mycket till exempel. Genom att hålla utkik kan du hitta allt möjligt till riktigt bra priser.

 

Spara pengar på rätt strö

Vilket strö är bäst för dig? Hanna bytte från spån till halm och sparade flera hundra kronor per månad på det. Kajsa lyckades få gratis spån till sina hästar på ett sågverk. Ring runt och fråga. Försök också att mocka smart så att det blir så lite svinn som möjligt.

 

Se över ditt foder

Färdigfoder är ofta dyrt. Gör en foderanalys så att du kan ge exakt så mycket foder som behövs till just din häst. Gå ihop med stallkompisarna och köp tillsammans så får ni dessutom lägre pris. Väg också fodret så att det blir rätt mängd när du fodrar.

 

Se över dina försäkringar

Det är klokt att med jämna mellanrum gå igenom dina försäkringar för att se var du får mest valuta för pengarna. I dag är det enkelt att jämföra försäkringar online – gör det – och kom ihåg att kolla upp om du är dubbelförsäkrad. När Louise gick igenom sina försäkringar visade det sig att hon hade två olycksfallsförsäkringar. Den ena hade hon privat och den andra hade hon via sitt fackförbund. Kanske är det så för dig också? Läs gärna mer om försäkring här

 

Hur tar du dig till stallet?

Moppe är billigare än bil. Cykel är billigare än moppe. Bil är dyrast men om du behöver åka bil kanske du kan samåka med någon? Hur tar du dig till stallet?

 

Ta hand om din utrustning

Sköt om dina prylar så håller de längre. Hästtäcken kan du lappa och laga. Läder kan du smörja regelbundet. Gör det till en vana att ta hand om dina prylar så håller de längre.

 

Byt dyra förbrukningsvaror mot billiga

Kajsa tvättar hästen med billig grönsåpa istället för hästshampoo (perfekt på skimlar som får träck- och gräsfläckar!). Pia använder matolja för att smörja hovarna på sin häst före tävling och köper vaselin i den vanliga mataffären där det är billigare. Vilka dyra produkter kan du byta ut mot en budgetvariant?

 

Gå ihop med stallkompisarna för att pressa priserna

Är det fler som behöver vaccinera sina hästar kan ni få ner veterinärkostnaden genom att boka samtidigt. Samma med tandvård. Våga fråga om rabatt när ni är flera. Inställelsekostnaden borde bli lägre när veterinären bara behöver åka en gång för att ta hand om flera hästar. Samordna också träning så att ni är flera som nyttjar tränaren som kommer till stallet och kan dela på kostnaden och gå ihop för att göra inköp av foder, strö med mera. 

 

Sälj torven

Du som låter hästen i stallet stå på torv kan undersöka möjligheten att sälja den som gödsel. Dels kan du få in några kronor men det är också praktiskt att bli av med stacken. 

 

Maximera användningen av dina hagar

Du som har gott om hagmark kan låta dina hästar beta så länge det går. Om betet inte räcker tidig vår och sen höst, kan du stödfodra snarare än att stalla in på heltid. Ta också hand om dina hagar, mocka, och betesputsa om det behövs. Då håller dom längre och ger ett bättre bete.

 

Skaffa en medryttare

Låt någon rida din häst ett par gånger i veckan för en slant. Dels är det ett bra sätt att få hjälp med kostnaderna men det kan också vara skönt att ha någon att ringa när influensan kommer.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet