Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
7 säkra tips till dig som vill tömköra din häst
Dela

7 säkra tips till dig som vill tömköra din häst

Hästnet

Det finns många fördelar med att tömköra sin häst. Bland annat ser du hästens rörelser på ett annat sätt från marken vilket ger insikter som du kan använda i ridningen. Dessutom är det roligt och ger bra motion. Tömkörningsproffset Blenda Horwitz på Sindarve gård har tömkört hästar i mer än 50 år och ger här sina bästa råd till dig som vill komma igång med tömkörning.

Blenda Horwitz är ett riktigt tömkörningsproffs. Hon driver Sindarve gård på sydöstra Gotland; en gård som är känd för sina fjordhästar och där Blenda och hennes dotter Lisa kontinuerligt erbjuder kurser i ridning och tömkörning. 

  • Den främsta fördelen med tömkörning att det ökar kommunikationsvägarna mellan häst och människa. Hästen lär sig lyssna och förstå sin människa via kommandoord och kroppsspråk och om man sedan använder samma kommandoord när man rider, vilket man bör göra, vinner man många fördelar i ridningen, säger Blenda. 

En annan fördel är att många ryttare lättare förstår sammanhanget mellan formen på hästen och hand och drivning och får hästen att trampa på bättre under sig med hjälp av piskan bakifrån när man kör. 

  • För många lossnar allt när man plötsligt lyckas tömköra sin häst i form och tar med sina insikter till ridningen, säger Blenda. 

Här är Blendas bästa tips till dig som vill börja tömköra:

  1. Håll till på en instängd yta

Blenda rekommenderar träning på en instängd yta – helst i ett ridhus eller i en paddock utan elstängsel. 

  • Om hästen drar iväg är det bra om du kan släppa den eftersom den snabbt får upp farten och det är alltid bättre att släppa den på en inhängnad yta förstås.

  1. Vänta med att styra hästen

Ett vanligt fel som Blenda ser bland sina elever är att man försöker styra hästen innan den är redo för det. 

  • Det går inte. Inte förrän hästen gått fram till väggen kan du styra försiktigt genom att få fram den till handen i samband med att hästen automatiskt svänger. 

  1. Gör små rörelser med händerna

Ett annat vanligt fel man gör är att man blir för yvig med sina händer och då blir hästen vinglig. 

  • Undvik det och fokusera istället på små rörelser, ungefär som när du rider, säger Blenda.

  1. Stå lagom långt ifrån hästen

Gå inte för nära hästens rumpa. Visst vill man vara så nära så att man kan nå med piskan men tänk på att hästen kan sparka. 

  1. Säker tömfattning

  • Ha tömmen på ett säkert sätt i dina händer så att du inte trasslar in dig. Jag lär mina elever att hålla tömändan sluten i en hand.

  1. Var två som hjälps åt

  • Var två när du börjar tömköra. Det bästa är om en person kan gå bredvid och leda hästen i början. Den som är med kan också ha en longerlina så att han eller hon kan släppa ut hästen om den blir rädd.

  1. Var två som hjälps åt

Öva inte ensam utan ta med en kompis. Det bästa är om en person kan gå bredvid och leda hästen i början. Den som är med kan också ha en longerlina så att han eller hon kan släppa ut hästen om den blir rädd.

  1. Kom ihåg ridhjälm!

  • Både kusk och medhjälpare ska alltid ha ridhjälm på sig!

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet