Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
8 frågor och svar om rehabträning
Dela

8 frågor och svar om rehabträning

Hästnet

Rehabilitering tar tid men är värd mödan, men ta hjälp av ett proffs och ha med dig din veterinär i dina planer. Belöningen är en häst som förhoppningsvis är starkare och mår bättre än den var innan skadan. 

Cajsa Ericson är legitimerad sjukgymnast, godkänd av Jordbruksverket med specialisering på hästar. Hon har på nära håll sett rehabiliteringens positiva effekter - fall där hästägare varit noga med att fullfölja träningsprogram och övningar och så småningom kunnat återgå till ridningen på samma sätt som förut. Men hon betonar att det ofta krävs både tid och tålamod. 

  • Rehabilitering är ingen quick fix utan det krävs tid och tålamod, säger Cajsa Ericson. 

Vad kan man förvänta sig av rehabträning?

  • Syftet med rehabiliteringen är att hitta ett optimalt arbetssätt för att en häst ska kunna återvända till tidigare aktivitetsnivå eller till en aktivitetsnivå som är anpassad just för den hästen, beroende på skada och prognos. Det är viktigt att ta fram en rehabiliteringsplan som fokuserar på en stegvis återhämtning så hästen blir stark nog att klara de påfrestningar vi begär av den. Här är det viktigt att man har ett nära och regelbundet samarbete med sin veterinär, så läkningen följs upp noga och hästen inte överansträngs. 

Fokuserar man enbart på själva skadan när man gör planer för rehaben?

  • Om det inte rör sig om ett direkt trauma, är det också viktigt att gå bakåt i tiden och fråga sig varför och hur skadan eller överansträngningen som orsakat skadan har uppkommit. Här måste man vara beredd på att förändra t ex ett träningsupplägg man tidigare haft, men som uppenbarligen inte fungerat.

Kan rehab för en häst användas rakt av för en annan?

  • Nej. Rehabiliteringen ska vara individuellt anpassad för varje häst så att den sker på just den hästens villkor beroende på skada. Det finns alltså inte en kokbok med rehabiliteringsmetoder som passar för alla hästar och skador.

Hur hittar man någon som kan hjälpa en med rehab? 

  • I bästa fall har din veterinär ett samarbete med en eller flera personer som han eller hon kan rekommendera för rehabiliteringsarbetet. Det finns en uppsjö av personer som arbetar inom området med olika metoder och det är viktigt att du hittar någon som din veterinär kan rekommendera och som kan samarbeta med både dig och din veterinär. Har du tur finns det någon som är direkt ansluten till kliniken. Veterinären är den som ska hjälpa dig så att rehabiliteringsarbetet hamnar på rätt nivå – antingen genom att hjälpa och rekommendera dig vad du ska göra själv eller hänvisa till någon som kan hjälpa dig genom att remittera för rehabilitering. Den största delen av rehabiliteringsarbetet gör du själv som hästägare dagligen och du ska känna dig trygg med att den du anlitar har tillräcklig kompetens och kunskap om skadan och hur den ska hanteras.

Hur vet man att den man anlitar för rehab har tillräcklig kompetens?

  • Det finns speciella hästsjukgymnaster, de är legitimerade sjukgymnaster från humansidan som har vidareutbildning på häst där de blir godkända av Jordbruksverket. Det gäller som en legitimation, dvs en statlig garanti för att man har en universitetsutbildning och att utbildningen är kvalitetskontrollerad. De legitimerade och godkända hästsjukgymnasterna arbetar – precis som veterinärerna – vetenskapligt baserat och håller sig till de arbetssätt och metoder som styrks av forskning och vetenskap eller klinisk erfarenhet. De flesta är anslutna till hästkliniker där de har ett nära samarbete med veterinären. De arbetar under samma lagstiftning som veterinärerna och övrig djurhälsopersonal. 

  • Det finns även andra personer som arbetar med rehabilitering, alla har olika bakgrund och deras utbildningar är ofta olika och av varierande kvalitet och omfattning och det du bäst kan göra är att lita på din veterinär som har ett redan etablerat samarbete med personen - då brukar det fungera bäst.

I vilka fall fungerar INTE rehab? 

  • När man inte fått rätt diagnos från början. 

Finns det något annat som vi hästägare behöver känna till angående rehab?

  • Var beredd på att rehabilitering tar tid men gläd dig åt att ditt tålamod kommer att löna sig. Efter ett väl genomfört rehabiliteringsprogram med övningar och behandlingar, kommer hästen antagligen vara både starkare och mer väl förberedd för sina uppgifter när den återgår till vanlig träning och tävling. Dessutom finns det andra saker man kan göra under rehabiliteringsperioden än den vanliga träningen. Man kan med fördel gå tömkörningskurser, ägna sig åt arbete för hand på olika vis eller klickerträning och på så sätt arbeta med och stimuleras att göra andra roliga saker än man brukar med sin häst. 

 

Finns det någonting man inte ska göra?

  • Jag skulle vilja varna lite för att köpa hela träningskoncept och behandlingsmetoder om den inte rekommenderas av din veterinär. Rådfråga din veterinär eller ta hjälp av någon som är mer erfaren än du själv om du undrar.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet