Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Bygga nytt stall eller renovera det du har? Experten från Myrby tipsar!
Dela

Bygga nytt stall eller renovera det du har? Experten från Myrby tipsar!

Hästnet

I stolt annonssamarbete med Myrby

Många går och drömmer om ett nytt stall eller att kunna bygga om det befintliga så det passar behoven bättre. Paulina Särkkä på Myrby har mångårig erfarenhet av att hjälpa kunder som vill bygga om eller bygga nytt stall, läs mer om hennes tips och erfarenheter nedan.

Myrby är ett helsvenskt företag med svensk tillverkning utan för Enköping. De har varit verksamma sedan 1972, så med 50 års erfarenhet av stallbyggen och stallinredningar är man som kund hos dem i trygga händer.

Hur ska man börja om man vill bygga nytt stall eller bygga om det man har?

Att bygga nytt eller göra en större renovering är en stor process och det kan kännas skönt med stöd längs vägen, då det för de flesta är något man bara gör en gång i livet. 

”Det finns många saker att tänka på när man bygger nytt eller renoverar, vi rekommenderar alltid att kontakta Länsstyrelsen samt se till att man har bygglov när man bygger till nya byggnader. Vi hjälper våra kunder att förverkliga sitt drömstall, med både rådgivning över telefon och kundbesök. Vi stödjer sen kunden med mätning, ritning, projektering och det som behövs för att ro projektet ända in i mål” berättar Paulina.

”När det kommer till själva stallet och vad man ska tänka på eller välja så är alla stall olika och har olika behov. Tänk igenom vad för slags verksamhet man driver i stallet och hur man vill att det ska fungera. Om man har inackorderingar till exempel så kan det vara klokt att välja en hög modell på boxfront. På så vis har man möjlighet att stänga för om en häst är lite bråkig. Eller kanske en mellanvägg med en tredjedel tät som sitter vid foderkrubban, så att de får äta ifred.”

Eftersom Myrby har lång erfarenhet av att rita och bedöma ritningar kan de se redan i det stadiet om något kan bli en skaderisk i stallet eller om något kan göras mer praktiskt. Detta kan då justeras i ett tidigt skede för att få bygget så optimalt som möjligt utifrån dina behov. 

Flexibla lösningar

Inget stall är det andra likt, då olika verksamheter har olika behov. Då Myrby har sin produktion lokalt kan de enkelt göra speciallösningar och specialmått- det mesta går att anpassa och skräddarsy så det passar kunden vilket är praktiskt. Om du köper från utlandet är det oftast svårare att anpassa. 

”Vi får mycket idéer till nya lösningar från våra kunder, det kan gälla alltifrån smarta funktioner till ny design, som exempelvis vår boxfront Baryardfront som är designad av Malin Baryard. Du som kund kan mixa och matcha hur du vill.”

Hur ser trenden ut kring nya stall lösningar och byggen?

Sedan ett par år har lösdriftslösningar seglat upp som allt vanligare inhysningssystem även för ridhästar, tävlingshästar och hästar som man kanske inte sedan tidigare förknippat med just denna typ av lösning. Detta märker även Myrby av, enligt Paulina. 

”Redan för 3-4 år sedan började vi märka av ökad efterfrågan på lösdrifter, utestall och andra lösningar som främjar hästhälsa och ökad rörelse hos hästarna. Vi ser också mer ätfronter nu, där man enkelt kan fodra inne i lösdriften och själva fronten fungerar som en skiljevägg. Det är både hästvänligt och praktiskt.”



Vi ser att våra kunder gärna bygger med hästens välfärd som prio ett, mer än för sin egen bekvämlighet. Men vi hjälper gärna till och försöker kombinera de här bitarna, som tillexempel genom att vi har boxytterdörrar så hästen kan gå direkt från bakväggen i boxen ut i hagen”. 

”Något som också blir allt vanligare är också delade slagdörrar utan överliggare- tillexempel modellen Fågelbro. Då är det helt fri höjd vid ingången till boxen, vilket upplevs som smidigt och säkert av våra kunder. 



Hållbarhetstänk viktigt

Materialvalet är viktigt för att få ett så hållbart stallbygge som möjligt. Svensk stålinredning är standard hos Myrby, och man rekommenderar också att kunderna använder plastplank i återvunnen plast, eller bambu som får mycket positiv respons från kunderna och blivit mycket populärt. Båda dessa material har lång livslängd, lågt underhållsbehov och hästarna äter inte på dem. Bambu som är en sorts gräs egentligen har dessutom fördelen att det har en hög CO2 absorbering på 5% mer koldioxid än andra växter och ger ut 35% mer syre i luften än träd.




Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet