Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Bygga stall - så funkar det!
Dela

Bygga stall - så funkar det!

Hästnet

Är du en av de som går och funderar på att ha hästarna hemma istället för inackorderade? Spännande! Att bygga nytt eller renovera befintliga byggnader till stall som fungerar praktiskt och i enlighet med gällande regler kräver att man sätter sig in i en mängd olika frågor. Nedan går vi igenom några av de viktigaste punkterna man bör tänka på innan man sätter igång. 

Inspiration

Innan du börjar skissa och planera hur du själv vill ha det är det alltid bra att ta in inspiration från andra. Det finns flera bra grupper på sociala medier inriktade på stallbyggnationer där du kan få massor med tips och inspiration. Var också observant på stall du besöker hur de tänkt och löst olika saker- ofta är de små enkla sakerna som kan göra stor skillnad i hur lättarbetat och smidigt stallet upplevs, som tillexempel hur bra utgödslingssystem man har, avstånd till hagar, hur lättstädat det är eller om stallet har riktigt bra ventilation, ljus och miljö.

Titta gärna också på val av andra material än de ”vanliga”- det finns hästägare som byggt stall av gamla transportcontainrar tillexempel, vilket både är kostnadseffektivt och kan bli jättesnyggt.

Tänk på hur du vill sköta ditt stall- ska du mocka varje dag eller ha djupströ bädd? Vill du isåfall ha flyttbara boxväggar, extra bred gång, plats för minigrävare att kunna mocka ut med? Ta gärna en titt på både kallstall och varmstall och se hur de löst saker på olika sätt. När du börjat skissa på din lösning låt gärna några andra stallbyggare komma med input- där är grupperna på sociala medier väldigt praktiska- för fler ögon ser mer än ett par.

När du har din skiss klar är det dags för den riktiga ritningen som ligger till grund för eventuell förprövning och bygglovsansökan.

Förprövning och bygglov

Innan du tar kontakt med olika leverantörer av stallbyggnader, eller börjar rita om du ska bygga själv-ta kontakt med din kommuns bygglovsenhet för vilka regler som gäller på din fastighet. Om du bygger stall för mer än 5 hästar behöver stallet förprövas av Länsstyrelsen. Bygglovsenheten har ibland listor över lämpliga kontrollansvariga, då de behöver vara certifierade. Det är bra med en kontrollansvarig för bygget som bor i närområdet. Bygglovsteamet och Länsstyrelsens byggnadskonsulenter kan också komma med tips och råd kring bygget- särskilt värdefullt för dig som inte byggt tidigare.

Tänk efter före

Det finns en mängd frågor att ta ställning till, och det är lätt att man glider iväg lite i drömmandet och börjar planera för alla roliga och fina detaljer man vill ha i sitt stall, men om du ska ta in en helhetslösning kom ihåg att kolla upp leverantörer ordentligt. Ta in flera offerter och jämför- men gå inte alltid på det billigaste. Jämför leveranstider, recensioner från kunder och garantier.

Vad gäller själva utformningen på stallet handlar det ju om tycke och smak- men generellt sett: Tänk lättjobbat och försök planera för att minska gångavstånd så mycket som möjligt- till hagar, gödselhantering och foder. Var noga med planering av gödsel och foderförvaring, och ta till extra utrymme för övrig förvaring, t ex att kunna torka täcken ordentligt. All hästsport är en materialsport som vi vet, och du kommer förmodligen inte få mindre saker med tiden.. Om du inte har kallstall så är bra ventilation väldigt viktigt, och bra belysning- för det är något du kommer störa dig på annars, och framförallt påverka hästarnas miljö mycket. Stallet är ju även hovslagarens och veterinärens arbetsplats, och även du vill nog kunna se ordentligt om du behöver lägga förband någon dag.

När du ändå håller på att bygga och gräva, ta gärna med dränering i beräkningen- vill du ha hårdgjord yta runt stallet kanske? Eller vid ingången till hagar? Även om det inte är lerigt nu på platsen där stallet eller hagarna ska vara, kan detta ändras när väl hästar börjar gå där dagligen. Likaså att redan från början fundera över vatten till hagar, eventuellt uppvärmda vattenkoppar ute m.m. Allting som gör arbetet kring hästarna enklare är värt att lägga extra tid och pengar på- för det är ju det som du vill lägga minst tid på sen för att kunna fokusera på hästarna själva.

Kostnad

Ja, vad kostar det då? Svaret på det är helt beroende på hur mycket du väljer att göra själv och hur stort stall du bygger. Sen kanske du inte behöver bygga helt nytt, utan modifiera och bygga om befintlig byggnad och då kommer du oftast ner i pris. För ett stall byggt för 3-4 hästar där du gör en del själv på bygget räkna med ca 500 000- 600 000 kronor, men som sagt det finns många som bygger stall för runt 150 000 kr också, och för betydligt mer än 600 000 kr - det beror på dig själv och dina förutsättningar helt enkelt.

Boktips och länkar för den som vill läsa mer: 

Att bygga häststall- en idéhandbok av agronom Michael Ventorp och veterinär Per Michanek. 2003. (Observera att vissa bestämmelser kan ha  ändrats sen boken gavs ut, men den är mycket bra som inspiration och täcker in väldigt många delar som man kanske inte tänker på annars)

Häststall : inspiration, funktion & säkerhet av Helena Åhlund. 2013.

Bra att veta om mindre djurstallar broschyr från Jordbruksverket, finns digitalt på pdf.

Jordbruksverket.se

Länsstyrelsen.se

Charlotte Jibréus

Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet