Distansridning, Reining, Working equitation - tre mindre vanliga men populära discipliner
Dela

Distansridning, Reining, Working equitation - tre mindre vanliga men populära discipliner

Hästnet

Dressyr, hoppning och fälttävlan känner du nog till men vet du att det finns något som heter Distansritt, Reining och Working Equiation? WE kombinerar för övrigt både dressyr, hoppning och horsemanship och är den ultimata sporten, enligt utövarna. 

Distansridning

Distansridning innebär att ekipaget rider en längre sträcka och att den som kommer först i mål vinner. Grenen ställer krav på att ryttaren har kunskap om sin häst samt förmåga att träna sin häst och sig själv för att vara uthållig, snabb och kunna ta sig fram i varierande terräng. 

I Sverige tävlas det på distanser upp till 160 kilometer under en och samma dag men det kan också förekomma tävlingar som pågår under flera dagar. 

Ofta behövs en eller flera medhjälpare som servar hästen och ryttaren med vatten och annat under ritten och i vilopauserna. 

Både före, under och efter tävlingen gås hästen igenom av en veterinär för att ingen ska driva sin häst för hårt eller med skador. Bland annat kontrolleras hästens puls som inte får vara för hög. 

Reining

Reining är westerridningens dressyr i vilken man rider 13 olika mönster i galopp, på lösa tyglar och med en hand. Varje mönster innehåller olika moment som ska utföras i en bestämd ordning. Ryttaren ska kontrollera hästens alla rörelser och hästen ska villigt låta sig guidas genom mönstret. 

Ett mönster innehåller snabba och långsamma cirklar, flygande galoppombyten, spinn, rollback, slidestop och backning.

Man kan tävla från junior till vuxen och på olika nivåer. Det finns ett landslag för proffsryttare och ett landslag för ungdomar. 

Alla hästar kan användas till att rida reining men de vanligaste raserna som används är quarterhäst och painthäst. 

Källa: Swedish Reining Horse Association. www.srha.se

 

Working equitation

Working equitation är disciplinen som kombinerar dressyr, hoppning, horesmanship och lite fart. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny, så länge som ekipaget är proportionellt. 

Disciplinen bygger på tre moment – dressyrmomentet, teknikmomentet och speedmomentet. 

Dressyrmomentet rids på en 20x40 dressyrbana. I debutant- till och med medelsvår klass rider man efter ett fastställt program.

Det andra momentet är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp, rida volter och utföra olika uppgifter, till exempel rygga ut ur en trång passage. Här är det bland annat det tekniska utförandet, samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare som bedöms.

Sista momentet är speedmomentet och här rids en bana på tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha ett gott samspel och en smidig och uppmärksam häst.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet