Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Dressyr, hoppning, fälttävlan - våra vanligaste discipliner
Dela

Dressyr, hoppning, fälttävlan - våra vanligaste discipliner

Hästnet

Ridning är en stor tävlingssport och de tre vanligaste disciplinerna är dressyr, hoppning och fälttävlan. Kvinnor och män tävlar mot varandra i dessa disciplinerna och Svenska Ridsportförbundet organiserar tävlingsverksamheten.  

Dressyr

Många anser att dressyr är grunden för all ridning eftersom det handlar om samspelet mellan häst och ryttare. I dressyr tränar man balans, styra, bromsa, gå framåt, olika ridvägar, gångarter och koordination av olika hjälper. Syftet är att göra hästen användbar och hanterlig och i den mer avancerade ridningen handlar det också om hästens form och takt, att rida program och att arbeta med sin egen balans och använda hjälper. 

När man tävlar i dressyr visar hästen och ryttaren olika dressyrrörelser på en rektangulär ridbana efter ett fastställt dressyrprogram, alternativt enligt ett fritt komponerad program med obligatoriska rörelser till musik, så kallad Kür. De olika momenten i programmet bedöms av en eller flera domare som lägger vikt vid hästens utbildningsstatus i relation till programmens svårighetsgrad, att hästen arbetas på ett för hästen riktigt sätt och harmonin mellan ryttare och häst samt korrektheten i rörelserna. 

Ekipagen tävlar i olika klasser som brukar delas in så här:  

  • Lätta klasser: Lätt C till lätt A där lätt A är det mest avancerade. Innehåller rörelser som: volter, tempoökningar/minskningar, öppna, sidvärtesrörelser, bakdelsvändning, ryggning och halt.  

  • Medelsvåra klasser: Medelsvår C, B och A samt Prix S:t Georges (S:t Georges räknas som svår dressyr i bland annat Tyskland). Sluta, galoppombyten, förvänd galopp, galopp-piruett, bytesserier.

  • Svåra klasser: Intermediare I och II samt Grand Prix, till exempel byten i vartannat och varje steg, piaff och passage.

  • Dessutom förekommer så kallade kürprogram där ryttaren skall rida ett egenkomponerat program till egenvald musik med utvalda rörelser.

Hoppning

Hoppning är en tävlingsform där ekipage rider över hinder. För ponnyer beror höjden på hindret på vilken kategori ponnyn tävlar i, vilket avgörs av hur stor ponnyn är. I banhoppning med större hästar tävlar man i klasser från 0,90 till 1,60 meter. 

Ponnyer tävlar i olika kategorier beroende på mankhöjd. Den högsta kategorin, D, som är max 148 cm i mankhöjd, tävlar i klasser från Lätt D, 0,80 m till Svår, 1,35 m. 

För lägre kategorier är det lägre hinder i respektive klass på både höjden och bredden. Genom att variera hur hindren står i förhållande till varandra längs banan, på vilket avstånd och hur olika hindertyper kombineras, kan banans svårighetsgrad höjas eller sänkas. 

Det finns olika typer av hinder på en hoppbana. Rättuppstående plank eller vanliga bommar är en typ av hinder. I den här gruppen räknas också murar. 

Oxern och trippelbarren är så kallade längdhinder, med bommar både i hindrets fram- och bakkant. 

Vinnare i en tävlingsklass är det ekipage som fått lägst antal felpoäng, snabbaste/kortaste tiden eller övervunnit flest antal hinder, allt beroende på reglerna i just den tävlingsklassen.

Fälttävlan

Fälttävlan brukar beskrivas som ridsportens tuffaste gren och innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning. Fransmännen kallar fälttävlan ”concours complet” vilket betyder den kompletta tävlingen. 

En tävling inom fälttävlan kan genomföras på en, två eller tre dagar och ställer stora krav på häst och ryttare då den omfattar många moment. 

Dels tävlar man i dressyr. Ryttaren behöver visa upp en lydig och mjuk häst och får poäng mellan 0 och 10 på olika bedömningspunkter. 

Nästa moment är terrängritt som brukar bestå av ett antal fasta hinder av varierande sort. Det kan vara hinder på öppna ängar, grusvägar, skog, kuperad terräng eller annat beroende på vilken bana det är. De lättaste klasserna kan innehålla cirka 15-20 hinder medan de höga klasserna kan innehålla upp till cirka 35 hinder. I de högsta klasserna kan en bana vara 4-5 kilometer lång.

Hinderna erbjuder oftast olika vägar där den snabbaste vägen är den svåraste. Terrängritten rids i högt tempo, hästen tar långa språng och hindren är fasta – vilket kräver en helt annan hoppteknik av hästen jämfört med banhoppning. 

Det sista momentet är banhoppning men dessförinnan besiktigas hästarna av en veterinär.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet