Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Ett riktigt hästjobb
Dela

Ett riktigt hästjobb

Hästnet

Många drömmer om att arbeta med hästar, men hur gör man och vilken utbildning ska man välja? Det finns många olika utbildningar där ute, vissa bredare med många valmöjligheter, andra mer specifikt yrkenintriktade. Hästnet har gjort en överblick över några av yrkena inom hästbranshen, så väl de vanligare och lite mer ovanliga.

Det finns idag cirka 360 000 hästar i Sverige. På tusen invånare går det 39 hästar, vilket gör Sverige till det näst hästtätaste landet i Europa efter Island. De senaste 30 åren har antalet hästar i Sverige femdubblats, och hästbranschen omsätter idag hela 48 miljarder. Man räknar med att ca 500 000 människor rider regelbundet i Sverige, och ridsport är efter fotboll och innebandy den tredje största ungdomsidrotten.

Hästsportbranschen är bred och det finns en mängd olika hästrelaterade yrken, så vill du arbeta med hästar har du mycket att välja på!

Ridlärare, stallchef

Att arbeta som ridlärare kan du göra på ridskola, eller driva eget. Du kan också arbeta som C, B eller A- tränare om du läser tilläggskurser. Många ridlärare och tränare lägger också till domarutbildningar eller banbyggarutbildningar. Två vanliga utbildningsvägar till att bli ridlärare eller stallchef är Hippologprogrammet som är en treårig universitetsutbildning på Sveriges Lantbruksuniversitet, och Svenska Ridsportförbundets utbildning till ridlärare som du går i olika steg. Denna utbildning görs på folkhögskola. Båda är studiemedelsberättigade, och du har möjlighet att bli diplomerad på båda samt få din internationella ”level” så du också kan arbeta utomlands. Om du väljer att gå Svenska Ridsportförbundets utbildning är det vanligt att man redan arbetar på ridskola, som exempelvis hästskötare eller liknande. Om du examineras på hippologprogrammet kan du också välja att läsa vidare till en mastersexamen och därefter forska inom området. Hippologprogrammet har också inriktningarna trav och islandshäst, om man vill  kunna vidareutbilda sig till proffstränare inom islandhästsport eller travsport. 

Diplomerad hästskötare

En hästskötare kan både arbeta i Sverige eller utomlands, och det kan vara ett härligt jobb med mycket spännande upplevelser och bra chanser till vidareutveckling. Det är också känt som ett ganska tufft och krävande yrke med långa dagar och mycket eget ansvar. En vanlig väg in på hästskötaryrket är via hästsport-eller naturbruksgymnasium, ofta kan du göra din diplomering i slutet av åk 3. Diplomering görs av Svenska Ridsportförbundet.

Beridare, jockey, kusk

En beridare arbetar med inridning och utbildning av tävlingshästar för ridsporten, som egenföretagare eller anställd. I Sverige finns bland annat det treåriga beridarprogrammet på Flyinge, vilket är en studiemedelsberättigad  yrkesutbildning. Precis som för hippologprogrammet har utbildningen särskilda antagningskrav och antagningsprov.

För att få rida som jockey behöver du gå Svensk Galopps ryttarlicenskurs som du går på antingen Jägersro eller Bro Park. Ryttarlicenskursen har särskilda antagningskrav. 

Om man vill arbeta inom travet med att köra behövs olika typer av licenser. Om man går på hästsportgymnasium med travinriktning kan du ofta ta din licens i utbildningen- den kan sen byggas på. Annars kan man vända sig till sin lokala travskola, det finns 25 travskolor i Sverige.

Veterinär och djursjukskötare

Både dessa yrken kräver legitimation som du får efter avklarad utbildning. Arbetsmöjligheterna för en veterinär är breda, medan en djursjukvårdare oftast arbetar på en veterinärklinik. Inom båda dessa yrken kan du specialisera dig inom de områden du tycker är mest intressanta. Vägen dit går via universitetet, i Sverige läser du på Sveriges Lantbruksuniversitet. Vill du arbeta som veterinärassistent kan du också läsa till djurvårdare med utökad behörighet. Det finns fristående utbildare som erbjuder den utbildningen, då blir du dock inte legitimerad. 

Equiterapeut,  massör, kiropraktor 

Det finns många olika utbildare inom den här sektorn, och det gäller att vara lite kritisk när man väljer, kom ihåg att en certifiering inte är detsamma som en legitimering- dvs det är inte en skyddad titel och vem som helst kan egentligen kalla sig för certifierad hästmassör exempelvis. Som med alla yrken krävs det mycket erfarenhet för att bli riktigt duktig, och du är egentligen aldrig ”färdigutbildad”. Prata gärna med andra yrkesverksamma om var de utbildade sig och vad de tycker om sin utbildning och sitt yrke. Vissa av utbildningarna är studiemedelsberättigande, andra inte. Vanligtvis driver du eget företag om du arbetar som alternativbehandlare. En alternativbehandlare använder ofta flera olika behandlingsmetoder som t ex stötvågsbehandling, IR-terapi, massage, akupunktur mm. Du kan driva eget och besöka kunder på plats eller arbeta i rehabstall.

Hovslagare

Att vara hovslagare kräver precis som andra hästyrken ett gott öga för hästar och stor hantverksskicklighet. Vanligen driver man eget företag, men man kan också arbeta på veterinärklinik. Utbildningen är treårig på Sveriges Lantbruksuniversitet eller Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Foderrådgivare

En foderrådgivare hjälper hästägare med foderstatsberäkning och upplägg kring utfodring. Det kan handla om att hitta ett så bra och ekonomiskt foder som möjligt, till att hjälpa till när hästar har särskilda behov i sin diet. Vanligen har du bakgrund som hippolog eller husdjursagronom när du arbetar som foderrådgivare, och du kan både driva eget eller arbeta hos en fodertillverkare. Man kan också arbeta med produktutveckling av foder.

Egenföretagare

Alla yrken inom hästvärlden går att göra som egenföretagare, utöver ovanstående kan du tillexempel arbeta med: 

  • Inackordering av hästar
  • Driva rehabstall
  • Foderproduktion
  • Tillverkare eller försäljare av häststallar, boxar och annan stallutrustning
  • Företag för försäljning av hästartiklar och -kläder
  • Turism/turridningsarrangör
  • Uppfödare
  • Hingsthållare/seminstation
  • Ridterapiledare



Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet