Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Funktionell styrka för ryttare!
Dela

Funktionell styrka för ryttare!

Hästnet

Som ryttare har du kanske en väl utarbetad plan för din hästs träning, och du lägger gärna många timmar i sadeln med att slipa på detaljerna. Men för att bli en bättre ryttare, och också för att kunna träna din häst optimalt och nå er fulla potential som ekipage, behöver du också träna dig själv. Men hur, och vad? Hästnet har pratat med Carolina Marjakangas, legitimerad fysioterapeut och specialiserad på träning för ryttare, om hur, vad och varför du som ryttare bör träna avsuttet lika noga som du tränar på hästryggen.

På samma sätt som du vill att din häst ska arbeta i god form och balans, behöver du ha ordning på din egen kropp. Vi har ofta inte alls den liksidighet, balans och kroppsmedvetenhet vi behöver för att kunna träna vår häst rätt- vilket kan visa sig i dels vår egen kropp i form av svaghet, smärta och oliksidighet- men det kan också visa sig i ridningen med svårigheter att utföra vissa rörelser, och att vi behöver överdriva vår hjälpgivning i vissa moment. Hästen får kompensera för ryttarens obalanser och kan då inte använda sin egen kropp optimalt, den blir kanske begränsad i sina rörelser eller får svårt med vissa moment.

Carolina Marjakangas är leg. fysioterapeut med bakgrund som aktiv tävlingsryttare på nationell nivå, hon arbetar med ryttare både på gym och på plats i stallet. När hon själv gick på elitidrottsgymnasium fick hon känna på hur stor skillnad kompletterande träning gjorde för hennes teknik och skicklighet som ryttare, och blev inspirerad att arbeta vidare med detta.

Hennes typiska kunder kommer ofta för att de själva har ont någonstans, och vartefter deras egen de börjar arbeta med sin egen kropp märker de stora resultat och förbättringar i sin egen ridning, och på hur hästen arbetar. Mätbart förbättrade resultat på tävlingsbanan är självklart motiverande, och att lätt kunna utföra rörelser med sin häst som man tidigare haft svårt för är givetvis väldigt tillfredställande.

”I början saknas ofta generell kroppskännedom och kroppsmedvetenhet hos mina kunder, tillexempel tror de att de står rakt men när de får ställa sig med en fot på varsin våg skiljer det 10kg i belastning mellan benen. Om du tar tummen och pekfingret på vardera sida om hästens manke och trycker lätt kommer du se hur hästen väger över vikten – tänk då vilken stor effekt fem eller tio kilo extra vikt i ena stigbygeln gör. Lägg till det att vi sitter på den absolut rörligaste delen av hästens rygg, den del av ryggen som ansvarar för att krafterna går både bakifrån och fram men också framifrån och bak. Liksidighet, koordination och stabilitet är något som jag arbetar mycket med hos mina kunder”, berättar Carolina.

”Vad de olika ryttarna behöver träna på beror dels på vad de har för svagheter eller problem men också på vad de har för inriktning i sin ridning. En dressyrryttare eller fälttävlansryttare har lite olika behov”, fortsätter Carolina.

Vad skulle du säga är de största fördelarna med kompletterande träning för ryttare?

”Ridning är ingen kraftsport, utan den ska vara så energieffektiv som möjligt. Har du bra egen balans och liksidighet rider du mer effektivt och du får fram lättheten vi alla strävar efter. Behovet av lösgörande arbete minskar då du som ryttare inte behöver arbeta med hästens kompensationer som beror på din snedhet. Dessutom kan du med god kroppskontroll lättare balansera upp hästens naturliga snedheter. Du får en häst som bär sig själv bättre och kan spåra bättre vilket ger bättre hållbarhet hos hästen. Mina kunder får ofta aha-upplevelser om hur mycket lättare ridningen blir när de förbättrar sin egen liksidighet och balans.  Hästen arbetar då i korrekt form och svänger, ställer och böjer av sig själv. Den rör sig också ofta mycket bättre”

Är det något man kan tänka på när man ”lever sitt vanliga liv” för att förbättra sin liksidighet?

Använd din icke-dominanta hand när du gör vardagssysslor som att torka av köksbordet. Byt hand när du mockar, du kan göra det några minuter om det känns motigt med en hel box. Pröva också att sopa med den icke-dominanta handen först. Utmana dig själv i din koordination och liksidighet.

Vad gäller den vanliga gymträningen rekommenderar jag att använda fria vikter istället för maskiner och gör gärna övningar med en sida i taget. Stå framför en spegel, fokusera på att ha kroppen rak och symmetrisk så du själv kan upptäcka var du är svag och behöver lägga mer träning. Kroppen mår bra av rörelse!

Fler tips och videos på bra övningar för ryttare hittar du HÄR! 

Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet