Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Hästar som friskvård
Dela

Hästar som friskvård

Hästnet

Hästar som ett sätt att främja välmående för både kropp och själ? En självklarhet för många av oss aktiva och vi får nu medhåll även från högre instanser. 

Ridning är sedan 2018 godkänd som avdragsgill friskvård. Friskvårdsbidragets främsta syfte är att uppmuntra till mer motion och fysisk aktivitet som en del i att främja god arbetsmiljö och långsiktig hälsa. På individnivå tycks en större mängd fysisk aktivitet leda till ökad energi och högre prestationsnivå medan det för arbetsgivare kan vara ett sätt att hålla ner antalet sjuktimmar. Under 2020 godkändes även körning som avdragsgill friskvård av Högsta förvaltningsdomstolen, till stor glädje för utövarna och ytterligare ett lyft för den svenska hästnäringen. 


En mycket inspirerande och aktiv person inom just detta ämne är Cecilia Gustafsson som driver företaget Holistic Training. Cecilia är 49 år och bor i Järvsö tillsammans med sin man och sina två barn. Vi har pratat med Cecilia om kärleken till hästarna och hur man skapar en tillsammans med hästarna skapar en god och hållbar hälsa. 

Cecilia är en mångsysslare med många järn i elden, hästintresset har funnits med sen barnsben och varvats med utbildningar inom såväl gruppträning som yoga och pilates. Idag är hon egenföretagare och arbetar som inspiratör, instruktör och utbildare inom både yoga och holistisk träning både anlitad på träningsresor som på  egna retreats. För två år sedan köpte familjen sin första egna häst och idag delas hästintresset med dottern Zoe. 


Foto: @fias_fotografiska 

Vad innebär ett holistiskt tänkt kring hälsa och välmående? 

“Kort förklarat innebär ett holistiskt tänkande att fokusera på inre glöd och yttre lyskraft, vilket även är mitt företags uttalade vision. Att värna om den inre hälsan, lugnet och lusten, och samtidigt stärka kroppens utstrålning vitalitet och förmåga! Jag jobbar med människan som en helhet där det ena påverkar det andra”.

På vilket sätt främjar hästarna en god hälsa?

“För mig har hästarna blivit ett sätt att grunda mig i mitt annars kreativa, intensiva och ibland lite röriga liv. Förutom att ridningen och stallarbetet ger daglig rörelse och  frisk luft har det blivit ett nytt område för mig att utvecklas inom. Kontrasten till ens vanliga arbete blir som vilostund för hjärnan och viljan att bli en bättre ryttare ger motivation till träning och utveckling.  Att hästarna dessutom bidrar till en god relation med min dotter är ytterligare en bonus! Jag tror att det är viktigt att förstå hur mycket hälsa som ligger inbyggd i själva hästhanteringen. I rörelserna, den friska luften, i dofter, ljud och kontakt med det jordnära - i en annars digital och artificiell värld.”

Skogsbada till häst - dubbelt välmående! 

Cecilia berättar även om det japanska begreppet “Shinrin-yoku” som på svenska översätts till “Skogsbad” och som nu blivit en stor trend även i västvärlden. Genom att vistas i skogen och öva på att bli mer närvarande och öppen för sina sinnen är målet att skapa en närmare kontakt med naturen och den miljö man befinner sig i. Att vistas i naturen har även visat sig öka den kreativa förmågan, boosta immunförsvaret samt motverka stress och ångest. 

Skogsbaden kombinerar därmed hälsofördelarna man uppnår genom att vistas i naturen med tankarna som finns i yinyoga och meditation. 

“En härlig tanke är att kombinera det bästa av två världar och självklart kan man ta med sin häst på skogsbad! Rid i en skog där du känner dig trygg, skritta lugnt och långsamt. Öppna dina sinnen och känn in var du befinner dig. Bli sedan medveten om de intryck dina sinnen gör."

  • Vilka ljud kan du höra? 
  • Vilka dofter kan du känna?
  • Vad känner du i kroppen? Hästens rörelser, andningen och vinden mot ansiktet.
  • Vad kan du se? Ta dig tid att ta in de färger, former och intryck som du ser runt omkring.

Ett skogsbad till häst kan bli stunden på dagen då du får möjlighet att varva ner och lyssna på dina sinnen. Att för en stund känna in hur då du mår och befinna sig i nuet. Släppa krav och måsten för att istället, med naturens hjälp bli påfylld med ny positiv energi.

 

Yoga för ryttare 

Allt större fokus läggs inom ridsporten på ryttarnas fysiska förmåga och betydelsen av såväl god kondition som styrka. Ridning är komplext såväl kroppsligt som mentalt och Cecilia menar att många fördelar finns att hämta för ryttare som låter sig inspireras av yogans värld. 

Cecilia tipsar ryttare som vill börja med yoga om att fokusera på uppmjukande övningar för höft och insida lår så som Fjärilen, Trollsländan eller Draken. Även övningar för bröstmuskulatur, bål och rygg är ger bra träning för ryttare som vill stärka upp kroppen och bli mer hållfasta.  

 “Genom yogan utvecklar du balans, kroppsmedvetenhet och styrka, både dynamisk men även statisk. Känsligheten i kroppen ökar och så även förmågan att avgöra rätt energi för rätt sak. Du övar också upp förmågan att hålla fokus och andas på olika sätt som balanserar din energi och kraft”.

“Jag tror att många ryttare överlag behöver ta hand om sig själva mer. De lägger mycket tid på hästarna, jobbet och familjen. Yogan har en tydlig upplevelse av egenvård, att kombinera en hektisk vardag med stillsam yinyoga kan vara återhämtningen som gör skillnaden, ett andrum för sig själv för att hitta energi och tillfredsställelse.”

 

Blev du nyfiken och vill veta mer Du hittar Cecilia på Instagram @holistictraining eller på www.movdoo.com där Cecilia även har egna yogaklasser online. Perfekt inspiration till hur detta blir året du hittar balans både på hästryggen och i övriga livet! 

 

Malin Lander

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet