Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Höga foderpriser - Så fodrar du hållbart för både hästen och plånboken
Dela

Höga foderpriser - Så fodrar du hållbart för både hästen och plånboken

Hästnet

Ökade kostnader för drivmedel, el och gödning ger ökade kostnader för både grovfoder och kraftfoder - något som drabbar alla hästägare då det blir dyrare att ha häst. Hur ska du som hästägare tänka för att fodra smart? 

Vi är många som minns grovfoderkrisen den torra sommaren 2018. Den höga kostnaden på grovfodret är något som vi nu kan komma att få vänja oss vid. Skillnaden nu mot då är att nu ökar även priset på kraftfoder på grund av spannmålsbrist. Det finns flera anledningar till de ökade foderpriserna, däribland högre kostnader för drivmedel, el, ensilageplast och gödning. Även bristen på konstgödsel som kan leda till mindre skördar. Till råga på allt har vi även inflationen som ger en större prisökning generellt.

Var noga

Som hästägare och kanske framförallt för den som driver större anläggningar gäller det att vara proaktiv och noggrann i sitt val av grovfoder. Försök köpa så näringsmässigt optimalt grovfoder som möjligt för att täcka hästens behov så långt det går, vilket i sin tur minskar behovet av kraftfoder (du behöver dock i princip alltid komplettera med mineraler). 

Nina Ström som är verksamhetschef på Tyresö ridskola med 65 hästar berättar hur de ökade kostnaderna givetvis får konsekvenser. “Vi fick meddelat från vår grovfoderleverantör att kilopriset kommer öka med 100%, men vi vet inte om det kan tänkas öka ännu mer. Detta har gjort att vi fått justera vår budget, så vi är glada över att ha en välskött ekonomi med visst utrymme. Samtidigt är det viktigt framöver att vi verkligen har full beläggning på ridskolan för att ha full koll på varje del, som inköp, foderstater och näringsvärden. Vi planerar noga och ser till att det bli nära noll foderspill.”

En del grovfoderproducenter har haft möjlighet att erbjuda sina stamkunder att köpa in fjolårspartier till lägre pris, för att kunna sprida ut kostnadsökningen lite. Det kan annars bli tufft för en verksamhet om deras kunder ska betala hela ökningen direkt.


Viktigt med rätt näringsvärde

Torrsubstanshalten (dvs. hur stor del som inte är vatten) i grovfodret är också bra att ha koll på eftersom du betalar för vikten av fodret inklusive vatten. Ju lägre TS-halt desto fler kilo måste du fodra hästen. Fri fodertillgång är det bästa för många hästar, men det kan bli ekonomiskt svårjobbat så många hästägare kommer behöva ge en begränsad mängd. Grundregeln är att en häst ska få minst 1,5-2 kg TS grovfoder per 100 kg häst och dag. En häst som väger 500 kg behöver alltså mellan 9-12 kg hö med TS på 85% eller 12,5-17 kg hösilage med TS på 60%. Hästar är individer och har givetvis olika behov men generellt sätt behöver vuxna ridhästar minst 6 gram smältbart råprotein per MJ omsättbar energi. Därför kan det vara bra att köpa ett grovfoder som inte ligger mycket under det proteinvärdet eftersom det är dyrare att komplettera med protein än energi i foderstaten. Det gör dock inte så mycket om proteinvärdet är högre än 6, så var noga med att bara köpa in analyserat foder. Viktigast att tänka på vid foderinköp är dock att grovfodret är av hög hygienisk kvalitet, annars kan du inte använda det alls.


Planera i tid

Då det generella vallstödet från EU tas bort från 2023 kan det göra att vissa producenter väljer att odla annat än vall på sina marker redan nu vilket kan påverka tillgången på grovfoder. Det är alltid bra att vara ute i god tid när man planerar sina foderinköp, men detta år är det mer angeläget än någonsin, dels för att säkerställa att du får köpa in tillräckligt stor volym men också lyckas få tillräckligt bra näringsvärden. För mindre stall kan det vara en fördel att sambeställa med andra stall för att på så sätt dela på frakten och göra det mer ekonomiskt.

Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet