Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Hur förebygger jag att min häst drabbas av kolik?- Överveterinär Monika Wartel svarar
Dela

Hur förebygger jag att min häst drabbas av kolik?- Överveterinär Monika Wartel svarar

Hästnet

I stolt annonssamarbete med Distrikstveterinärerna.

De flesta av oss är nog bekanta med begreppet kolik. För somliga kan det vara ett återkommande problem medan det andra förknippar det med ett obehagligt minne då de gjorde sitt yttersta för att hjälpa sin bästa vän. Oavsett erfarenheter är kolik något vi till varje pris vill slippa, men kan man förebygga kolik? Och vad gör man om hästen drabbas? Detta är några av de frågor vi gått igenom tillsammans med Monika Wartel, överveterinär vid distriktsveterinärerna. 


 

De flesta av oss har nog någon erfarenhet av kolik och enbart under 2020 behandlade distriktsveterinärerna 6500 fall av kolik. Kolik är i sin tur ett samlingsbegrepp för ont i magen och orsakerna kan vara många, men även det faktum att ingen häst är den andra lik är något som gör att våra erfarenheter av kolik kan vara spridda.

Vanliga symptom 

 

För att nämna några vanliga orsaker till kolik så kan det orsakas av allt ifrån förstoppning till tarmvred, inflammationer i tarmar eller bukhåla men likaså sand och parasiter. Vanliga symptom vid kolik är att hästen:

  • Äter dåligt eller inte alls.
  • Tittar sig mot magen.
  • Sparkar sig mot magen.
  • Rullar sig mycket frekvent.
  • Plötsligt lägger sig, eller lägger sig på ställen där den inte brukar lägga sig.
  • Flemar.
  • Är stressad.
  • Har uppdragen och/eller utspänd buk.
  • Har lite eller ingen träckavgång, alternativt diarré.


Förebygga kolik

 

Man kan dock förebygga kolik och för att göra detta bör vi backa bandet tills innan människan började domesticera hästar. Hästen är ursprungligen ett vandrande och gräsätande flockdjur vilket är skapt för att beta större delen av dygnet, närmare bestämt 14-18 timmar per dygn. Den behöver därigenom rörelse och mycket tuggtid för att minimera risken för kolik. Alla hästar kan inte äta obegränsat med hö men då kan ett småmaskihy hönät eller att blanda höet med en ytterligare tredjedel av halm vara ett alternativ. Likaså måste hästen ha fri tillgång på vatten vilket gärna får vara ljummet oavsett årstid.

En vanlig orsak till kolik är att hästen inte dricker eller kan tugga maten tillräckligt. Genom att låta en veterinär kontrollera hästens mun kan man med förbygga kolik orsakad av tandproblem. Likaså är mag- och tarmparasiter en vanlig orsak till kolik. Detta kan man förebygga genom att regelbundet göra träckprov och avmaska vid behov, gärna i samband med att hästen eller hästarna ska byta hage. Vid avmaskning, foderbyte eller något så rutinmässigt som en vaccination bör man enligt leg. veterinär Monika Wartel ta hänsyn till individen. Har man en känslig häst så försök i största möjligaste mån att sprida ut sådant som kan belasta hästens system för att minimera riskerna för exempelvis kolik.


Håll koll på avvikande beteenden

Om man nu misstänker kolik, vad bör man då som hästägare göra? Börja med att kontrollera hästens värden, detta ska göras i vila och normalvärden för en vuxen häst är följande:

  • Temperatur, 36,9-38,2
  • Puls, 28-40 slag per minut.
  • Andningsfrekvens, 8-16 andetag per minut.
  • Slemhinnorna ska vara ljust rosa.
  • Tarmljud ska höras mer eller mindre hela tiden från hästens mage och då på båda sidor av buken.

Negligera aldrig kolik och rådgör så fort som möjligt med en veterinär. Det underlättar även att ha koll på om hästens beteende skiljer sig från normaltillstånd, hur har hästen har ätit, hur är aptiten, vilken konsistens har avföringen? Även här är det en stor fördel om man som hästägare känner sin häst väl, är hästen smärttålig eller väldigt känslig?

 

Vid kolik är det ofta bra för hästen med korta promenader om 5-10 minuter, 1-2 gånger per timme. Man ska dock aldrig tvinga en häst att gå om den har så ont att den motsätter sig då vissa typer av kolik inte går att avhjälpa med endast promenader. Erbjud hästen vätska men ingen mat. Visar hästen lågt intresse för vätska kan man dock smaksätta vattnet med lite betfor.


Behandling

 

Vid kolik ger veterinären ofta hästen kramplösande och lugnande medicin men behandlingen är högst individuell. Ofta väljer veterinären att utföra en undersökning via ändtarmen, så kallad rektalisering samt en nässvalgsondning vilket innebär att en slang förs ner genom näsborren till magen. I de flesta fall går det bra att behandla koliken hemma i stallet men i vissa fall kan behandling vid en hästklinik vara nödvändig. Behandling av kolik kan i vissa fall bli kostsamt och det är en fördel att ha sin häst ordentligt försäkrad.



Skribent;
Caroline Olsson

Godkänd hovslagare, uppfödare, andra generationens ryttare och ponnymamma.

Källor:
www.distriktsveterinarerna.se

Överveterinär Monika Wartel

Bilder: www.distriktsveterinarerna.se

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet