I sitt livs form – Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hungriga på mer

I stolt annonssamarbete med Hippo hästfoder.

Det har gått slag i slag. Månaden efter OS i Tokyo 2021 vann Malin och H&M Indiana en prestigefylld Grand Prix-hoppning i Rom under Global Champions Tour. I maj i år var det dags igen: då vann de Grand Prix-finalen i S:T Tropez, i stenhård konkurrens och på rekordsnabb tid. I juni red hon och Peder Fredricsson med Stockholm Hearts-laget hem segern på Stockholm Stadion - felfritt. Med en enorm publikstämning som stöd! I tävling efter tävling visar Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana att de – båda! – är i sitt livs form. Det bådar gott inför VM i augusti.
 

Man är bara så bra som sin senaste tävling. Känns det igen? Allt som handlar om tävling verkar bygga på det. Man vilar inte på lagrarna, för det är nästa tävling som är den viktiga. Det är själva kärnan i varje toppidrottare psyke. Vad tjänar det till att fokuserar på det som varit, det hjälper inte under nästa tävling. Vidare, vidare. Ändå tillät sig Malin Baryard Johnsson att försöka njuta av den närmsta tiden efter OS-guldet i lag. För det var en bragd, som helt rättvist resulterade i bragdguldet. 

-Det var på sätt och vis skönt att det blev så mycket uppståndelse, när vi vann OS, för jag fick möjlighet att vara kvar känslan och njuta ordentligt av vad vi hade gjort. Det är sällan man får annars. Fokus ligger på nästa tävling, så fort den förra är över. 

Oändlig kapacitet

Det har skrivits spaltmeter om hur utmanande H&M Indiana är, samtidigt som kapaciteten verkar oändlig. För varje tävling verkar de svetsas samman mer och mer. Och Malin konstaterar att det arbete de lagt ner tillsammans ger nu de riktigt goda resultaten. 

-Även om de två första åren med H&M Indiana var mycket svåra, och att jag visst ibland tvivlade på att det skulle gå att få fason på henne, var det ändå som att jag förstod att om jag gav detta den tid det behövde, så skulle hon bli precis det hon är idag. För jag kände hon hade det där extra som behövs för att lyckas. Och hon har visat det! Vi har presterat bra ihop! Och just nu är hon bättre än någonsin, vilket gör mitt arbete enklare. 

OS-vinsten ingen överraskning

-Visst, det har skrivits mycket om OS-guldet, av förklarliga skäl - och det var stort. Men vinsten kom inte som en överraskning för mig. Dels var Indiana på topp och i god form. Det var därför jag blev så besviken över vår individuella placering. 

Målsättning och fokus borde i år kanske ligga framförallt på VM i Herning som går av stapeln den 6-14 augusti. Men Malin håller inte riktigt med.

-Det är klart att VM är en målsättning, en riktigt viktig målsättning, säger hon. Det sporrar lite extra. Men det inte helt rätt att säga att VM är det enda i år. Rent krasst är alla tävlingar viktiga, samtidigt som det såklart är ett delsteg mot VM. 

-Alla rundor vi gör, alla tävlingar, alla träningar – för varje gång vi rider faller mer och mer på plats. Det gör varje tävling viktig.  

Foder viktigt för rätt uppbyggnad och prestation

Det är många parametrar, förutom form och styrka och mental balans, som ska stämma för att kunna prestera på topp. Det arbete som Malin och de anställda på Jonstorps gård gör varje dag i stallet, fokuserar på att skapa stabilitet och rätt fysionomi för att H&M Indiana ska klara av den utmaning som en stor tävling innebär. En del är fodret. Fodret ska möta de behov som finns hos en tävlande häst. 

-Fodret är enormt viktigt, säger Malin. Får H&M Indiana inte rätt foder, kan hon inte heller toppa i muskler och uthållighet. Att fodra rätt är därför ett enkelt sätt att underlätta mitt arbete. 

-Inför tävling försöker vi ändra på så lite som möjligt i foderstaten, fortsätter hon. Inför en tuffare tävling - som till exempel till VM i Herning i Danmark i augusti - ökar vi ibland en aning på HippoTop Müslin, några dagar innan första start. Det är såklart en avvägning, men vi har ett väl utarbetat system för detta. Vi känner varandra så väl, och vi kan läsa av hur vi bäst matchar fodret till dagsformen. 

OS 2024?

Som redan nämnts så verkar Malin Baryard Johnsson ännu mer taggad än någonsin. Mättnadsgraden för de stora mästerskapen är obefintlig. Även självförtroendet. Nästa OS hålls i Paris 2024. Finns även detta OS med i planerna för Malin? Hon verkar förvånad av frågan, som om den vore rätt korkad, eller åtminstone omotiverad. 

-Absolut, svarar hon kort. Utan tvekan. 

Vid tävling äter H&M Indiana:

HippoLowCarb Slow Release Energy

Hippo Top Müsli

Hippo Top Slobber Mash

Hippo Selection Success

Läs mer om de foder som Malin använder till sina hästar (Svenska Foders hästfoder)