Medryttare, sommarhäst eller fodervärd – vilket är bäst för mig?
Dela

Medryttare, sommarhäst eller fodervärd – vilket är bäst för mig?

Hästnet

En egen häst är drömmen för många hästälskare. Och att bli medryttare, hyra en häst eller vara fodervärd kan vara ett steg på vägen mot den drömmen. Men vad är det för skillnad egentligen? Vi reder ut begreppen. 

När man googlar på begreppen medryttare och fodervärd inser man snart att olika personer har olika uppfattning om vad skillnaden är. När du går in i ett avtal om det ena eller andra är det därför viktigt att du pratar igenom dina förväntningar med den som äger hästen, så att de matchar. Efter att ha läst igenom mängder med sajter och diskussionsgrupper har vi på Hästnet dock funnit att de flesta tolkar begreppen så här: 

Foderhäst

En fodervärdshäst ägs oftast av en privatperson. Ägaren lånar oftast ut hästen för att hon eller han inte kan ha den själv under en tid. Vanligtvis utgår ingen ersättning till ägaren för att du har hästen på foder utan du betalar för hästens mat och allt annat som behövs för att sköta hästen. Många hittar sin foderhäst via annons medan andra hittar den via bekanta. 

  • Se alltid till att skriva ett kontrakt med ägaren – även om ägaren är någon som du känner. 

  • Se också till att hästen är veterinärbesiktigad innan du får hem den och att den är frisk och går att använda. Att ta hand om en skadad eller sjuk häst kan bli väldigt dyrt. 

  • Om det går kan det vara en bra idé att låta hästen stå kvar i det stall där den brukar stå. Det är positivt för hästen att bo kvar i det stallet den är van vid och de människor som rör sig runt hästen kan ge dig tips och råd om du får problem.

  • Fodervärden tar oftast över kostnaden för försäkringen när hästen lånas ut. Kolla med hästägaren vad som gäller och hur hästens försäkring fungerar. Du kan läsa mer om försäkring här!

Medryttare

En medryttare är en person som hjälper hästägaren med dennes häst enligt ett visst schema. Medryttaren brukar rida hästen, mocka och sköta hästen en eller flera dagar i veckan. En medryttare brukar inte betala för att sköta hästen och ska inte behöva köpa saker till den. Ägaren står vanligtvis för alla kostnader – även vid skador. Om medryttaren slutar rida och sköta men har köpt saker till hästen har hon/han rätt att få tillbaka dem. Även för medryttare finns det fördelar med att skriva ett kontrakt.

  • Vad händer om hästen blir skadad eller sjuk och du inte kan rida den? Kan du sluta vara medryttare då?

  • Om hästen står i ett kollektivstall - förväntas du hjälpa till med pass?

  • Vad händer om någon utrsutning skulle gå sönder när du har hästen?

Sommarhäst

Om du vill ha en häst under en kortare tid kan det vara en bra idé att hyra en häst. Det är vanligt att man hyr sin häst från ett hyrstall. Det kan till exempel vara ett stall som arrangerar ridläger och som vill hyra ut sina hästar under resten av året.  Det finns också företag som nischat sig på just sommarhästar och som hyr ut under sommarhalvåret.

  • Kontrollera ”ditt” hyrstall noga innan du bestämmer dig. Har företagets funnits länge? Har dom annonserat ut hästar tidigare?

  • Gå igenom avtalet ordentligt så att alla oförutsedda situationer är reglerade. Vad gäller t ex om något händer så att du inte kan ha kvar hästen? Finns försäkringar om hästen blir sjuk eller skadar sig?

  • Dokumentera all utrustning som skickas med hyrhästen så att det är solklart vilka saker som hänger med tillbaka när hyrhästen ska lämnas tillbaka. Ett tips är att fotografera allt så att du kan jämföra skicket.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet